Er zijn naar schatting meer dan 500.000 planten, 2,5 miljoen insectensoorten en bijna 5.000 andere diersoorten in het Amazonegebied waaronder meer dan 2.200 vissoorten, 1.290 vogelsoorten, 420 soorten zoogdieren en 370 reptielensoorten.
“Zo'n 15 procent van de Amazone is nu ontbost. En dat gaat richting de 20 procent. Het betekent dat 80 procent – zo'n 5,7 miljoen vierkante kilometer – nog overeind staat. En zo'n 40 tot 50 procent daarvan heeft officieel een beschermde status.
Tot de Dieren van het Amazonewoud van Ecuador behoren tien soorten apen in Cuyabeno: Het kleinste aapje ter wereld, het Dwerg Zijdeaapje, Cebuella pygmaea, Saguinus nigricollis, de Brulaap, Aotus vociferans, Callicebus cupreus, Callicebus torquatus, Pithecia monachus, Saimiri sciureus, Cebus albifrons albifrons, ...
Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA; Nederland) en de Universidade de Brasília (Brazilië) toont aan dat de Amazone rivier op zijn minst 9,4 tot 9 miljoen jaar (Ma) oud is.
Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
Het Amazonewoud is 5,5 miljoen vierkante kilometer groot, dat is ruim 130 keer Nederland. Maar in de afgelopen twee jaar is er ruim 13.000 vierkante kilometer bos gekapt.
De jungle van Taman Negara
Taman Negara is het oudste tropische oerwoud van de wereld. In Taman Negara verplaatst u zich voornamelijk over het water, waarbij u de bewoonde wereld steeds meer achter u laat. Om het hoofdkwartier van het nationaal park te bereiken vaart u drie á vier uur over de Tembeling-rivier.
Pirahã is de natuurlijke taal die wordt gesproken door de Pirahã, oorspronkelijke bewoners van het Amazoneregenwoud in Brazilië, die langs de Maici, een zijrivier van de Amazone, leven.
Francisco de Orellana Samen met Francisco Pizarro nam hij deel aan de verovering van Peru. In 1541 slaagt hij erin de volledige Amazone door te varen. Deze op één na langste rivier ter wereld heeft een totale lengte van ongeveer 6530 kilometer.
Amazonebekken. Het regenwoud ligt in een bekken dat grotendeels door de rivier de Amazone en zijn 1100 zijrivieren wordt doorstroomd. Dit Amazonebekken werd gevormd tijdens het Paleozoïcum, tussen de 200 en 700 miljoen jaar geleden.
Het Amazonewoud ligt verspreid over negen landen: Brazilië, Colombia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana. 3. Het immense woud wordt wel 'de longen van de aarde' genoemd.
De Amazone in Zuid-Amerika is het grootste regenwoud ter wereld.
Als de Amazone verdwijnt, verdwijnt niet alleen het evenwicht in de natuur, het zorgt er ook voor dat de inheemse bevolking hun land en inkomsten verliest. Nu al hebben veel oorspronkelijke bewoners in Brazilië te maken met voedseltekorten, ziektes, geweld en gedwongen verhuizingen.
Waar de naam Amazone vandaan komt, is niet helemaal zeker, maar het Perzisch zou de bron kunnen zijn. De bron van amazone zou verband kunnen houden met de woorden voor 'sterke vrouw' of met het woord voor 'oorlog'. Maar de bekendste Amazonen zijn de vrouwelijke krijgers uit de Griekse mythologie.
Uit de cijfers van INPE blijkt dat tussen augustus 2020 en juli 2021 13.235 vierkante kilometer van het regenwoud is verdwenen. Dat was de grootste strook sinds tussen 2005 en 2006 14.286 vierkante kilometer werd gekapt.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Het Nederlands is een officiële taal in zes landen: in Nederland en België (waar het in het Vlaanderen, het noorden van België, wordt gesproken) en in Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.
In het reisverslag dat de monnik Gaspar de Carvajal (1500-1584) van de reis maakte, schreef hij dat hun aanvallers bestonden uit vrouwelijke krijgers. In navolging van de vrouwelijke krijgers uit de Griekse mythologie werden zij Amazones genoemd. Hier ontleend de rivier zijn huidige naam aan.
Hoe de Amazone elke 15 seconden een voetbalveld verliest
Volgens een onderzoek uit 2013 was van de oorspronkelijke 5,74 miljoen vierkante kilometer regenwoud toen al ongeveer 12 procent verdwenen. Recentere studies spreken over een nog hoger percentage.
Al tientallen jaren duiken de berichten op: iedere vijftien seconden verdwijnt er een stuk Amazonebos ter grootte van een voetbalveld, inmiddels een stuk bos ter grootte van twee keer Duitsland verdwenen. Al sinds de jaren 60 is er sprake van serieuze ontbossing.
De mooiste jungles vind je in Maleisië (met name Sabah is de moeite), Thailand (natuurgebieden in het binnenland) en Indonesië (Borneo en Sumatra).
Tropische regenwouden komen voor langs de evenaar. Het grootste komt voor in Zuid-Amerika zoals het Amazoneregenwoud en in Brazilië. Verder in het midden van Afrika, Zuidoost-Azië zoals in Indonesië en Maleisië en ook is er een oerwoud in Australië. In Europa zijn oerwouden zeldzaam.
Met ruim dertig miljoen(!) vierkante kilometer is Afrika het op een na grootste continent op aarde. Van de grootste woestijn ter wereld tot weelderige jungle en van de immense savanne tot uitgestrekte stranden, dit continent heeft het allemaal.