Gaspitten schoonmaken doe je door ze van het gasfornuis te halen en te laten weken in teiltje met heet water en afwasmiddel. Vervolgens kun je zowel de branderkelken als de deksels poetsen met een spons. Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser!
Niet in de vaatwasser!
Sommige mensen denken er makkelijk vanaf te zijn door de gaspitten in de vaatwasser te doen. Dat is niet zo'n goed idee: ze worden er dof van en je krijgt ze daarna niet gemakkelijk weer glanzend. En nog erger: ze kunnen erdoor gaan roesten!
DOE DE PANDRAGERS (EN GIETIJZEREN BRANDERDEKSELS) NOOIT IN DE VAATWASSER. Hierbij worden alle van nature aanwezige vetten verwijdert. De pandragers slaan wit uit en gaan roesten (vliegroest). Aggressieve reinigingsmiddelen zoals ovenreinigers en de vele varianten hierop hebben hetzelfde effect.
Doe wat schoonmaakazijn of afwasmiddel in een bak heet water. Leg de gaspitten erin en laat een half uurtje weken. Haal ze eruit en maak schoon met een schuursponsje (staalwol helpt goed voor de glans en tegen roest - trek wel handschoenen aan -, of een krasvrij sponsje).
Spoel na het schoonmaken het oppervlak altijd af met water en droog het af met een microvezeldoek. Maak RVS iedere dag schoon met een schoonmaakdoek en een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Maak het oppervlak één keer per week en na gebruik van een onderhoudsmiddel altijd schoon met een RVS-reiniger.
Gaspitten schoonmaken doe je door ze van het gasfornuis te halen en te laten weken in teiltje met heet water en afwasmiddel. Vervolgens kun je zowel de branderkelken als de deksels poetsen met een spons. Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser!
Wrijf de pannendragers in met wat ammoniak, stop ze in een grote plastic zak, knoop de zak dicht en laat ze een nacht in de zak zitten of leg buiten in de zon. De volgende dag kun je het vet en vuil er makkelijk vanaf vegen. Je kunt op deze manier ook bakplaten, oven-bbqroosters, ovenschalen etc.
Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel, zoals Cif. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans. Zorg ervoor dat u het goed napoetst en de overtollige resten verwijdert.
Maak een sopje van heet water en afwasmiddel. Laat daar de gaspitten een half uur in weken. Je kunt ook soda gebruiken, maar alleen voor de branderdeksels (die zwarte schijven), niet voor de aluminium branderkelken. Aluminium kan namelijk met soda reageren en dof uitslaan.
Meng azijn en zout door elkaar en smeer dit zachtjes over het koperen voorwerp uit. Je ziet nu het al dat de aanslag begint te verdwijnen. Laat even een paar minuten inwerken en spoel na met water. Droog het voorwerp nu goed af.
Gietijzeren kookgerei vraagt wel goed onderhoud, maar dan heb je er ook je leven lang plezier van. Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen.
Alles wat van plastic, aluminium of staal is, kan er in. Alles wat geëmailleerd, geverfd of verzilverd is, mag er níet in. Hoe veel er ook in de vaatwasser kan, er zijn altijd dingen die je met de hand afwast. Was de afwasborstel iedere week mee met de vaat en hij blijft langer schoon.
Ovenroosters zijn meestal vaatwasmachinebestendig. Zet het rooster gewoon in de vaatwasser. Dan kun je een roestvrijstalen schuursponsje gebruiken om hardnekkige, aangebrande vlekken weg te halen. Dit handige hulpje werkt geweldig, want je kunt het vuil gewoon wegwrijven.
De poorten waar het gas doorheen komt kunnen verstopt zijn met voedselresten of door reiniging nat zijn geworden. Dit is waarschijnlijk het geval als de vlammen rondom de gaspit ongelijk zijn. Schakel het gas uit en wacht tot de deksel van de betreffende gaspit is afgekoeld.
Om de bakplaat zo schoon mogelijk te maken, laat je deze meedraaien in de afwasmachine voor een snelle wasbeurt of was je deze in de gootsteen met afwasmiddel.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
Een fornuisglasvlam varieert in temperatuur gemiddeld tussen 250 - 320 graden ceslsius. Genoeg om water te koken, onvoldoende om ijzer of staal te smelten. Daarvoor zijn Hoogoven temperaturen nodig.
Soda gebruik je om schoon te maken. Bakingsoda kun je gebruiken om mee te bakken én om mee schoon te maken. Hoe viezer iets is, hoe meer je hebt aan de gewone huishoudsoda omdat daarvan de schoonmaakwerking groter is.
Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen. Gebruik grof zeezout om hardnekkige resten te verwijderen zonder de season laag aan te tasten. Gebruik keukenpapier of een borstel om het oppervlak goed met zout in te wrijven.
Roest verwijderen van gietijzer of gietstaal. Ranex Rustbuster is het middel om roest te verwijderen van gietijzer. Het product maakt snel en eenvoudig een einde aan roestige oppervlaktes. Dit krachtige middel verwijdert en vernietigt zware roest, putroest, vliegroest, roeststrepen én kalk.
Plaats een ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op een grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels olie worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces nog 1 of 2 keer.
RVS schoonmaken doe je met RVS reiniger, glasreiniger, afwasmiddel of keukenontvetter. Een RVS reiniger en glasreiniger ontvetten en geven een streeploze glans. Bij gebruik van keukenontvetter of afwasmiddel, kan het wenselijk zijn om na te poetsen met olijfolie of glansspoelmiddel.
Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een beetje ammoniak en warm water. Maak van deze twee een sopje en neem vervolgens met een doek de buitenkant van de afzuigkap af. Als je zeker weet dat de kap helemaal vetvrij is, hoef je hem enkel nog af te nemen met schoon water. Dan is de kap weer klaar voor gebruik!
Verwarm de oven voor op 200 graden. Hierna plaats je een ovenbestendig bakje met heet water en een scheut schoonmaakazijn in de oven. Doe de ovendeur dicht en laat dit een nachtje staan. De volgende ochtend poets je de aangekoekte resten zonder moeite weg met een vochtige doek of keukenpapier.