Het is niet aan te raden om vogels brood te voeren als hoofdvoeding, omdat brood niet de voedingsstoffen bevat die vogels nodig hebben om gezond te blijven. Brood kan echter af en toe als traktatie worden gegeven, mits het in kleine hoeveelheden wordt gegeven en als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
Merels komen af op appels of peren en eten 's winters ook krenten en broodkruimels. Roodborstjes zijn gek op ongekookte havermout, zaden, meelwormen en rozijnen. Mussen zullen een handje zonnebloempitten niet onberoerd laten. Je maakt ze ook blij met andere zaden of (af en toe) bruin brood.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Wat je vogels het beste kunt voeren, verschilt per jaargetijde. Zo hebben vogels in het voorjaar en in de zomer vooral behoefte aan eiwitrijk voedsel, zoals insecten, meelwormen en rupsen. In het najaar en de winter hebben ze juist meer baat bij vitamines en vetrijk voedsel, zoals bessen, noten, pinda's en vetbollen.
Ondanks dat er in de natuur weer meer voedsel te vinden is, hebben ze dan toch baat bij extra voeren. Voor de zomer geldt dat ze zeker in het geval van droogte en hitte juist weer moeilijker aan voedsel (en water) kunnen komen. Dus ook dan is bijvoeren geen overbodige luxe.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Als je te veel brood eet, is het mogelijk dat je veel zout binnenkrijgt. Je kunt ook voor een zoutarme variant kiezen. Daarnaast voelen sommige mensen zich slap na het eten van brood. Het kan zijn dat het brood wat je eet niet volledig volkoren is en daardoor minder vezels bevat.
In de lente en zomer hebben vogels meer behoefte aan eiwitrijk voedsel en extra calcium. Meelwormen en insecten bevatten veel eiwitten. Meelwormen zijn in levende en ge(vries)droogde vorm te koop en worden, net als insecten, ook toegevoegd aan zadenmixen en vetproducten.
Strooi peper, kaneel of andere specerijen. Vogels hebben een hekel aan sterke geuren! Plaats een vogelverschikker met ingebouwde lichten en geluiden om vogels weg te jagen.
Fruit: geef geen kleine stukjes, daar kunnen vogels zich in verslikken. Laat vogels zelf pikken van een halve peer, banaan, appel of druif.
Dit mogen vogels wel eten:
Ongebrande en ongezouten noten. Zaden. Insecten. Broodkruimels en havermout (met mate).
Het voeren van pindakaas aan tuinvogels is een ware trend geworden en natuurlijk een prachtig schouwspel om te zien. Vogelpindakaas is een vetproduct en heeft een hoog eiwit- en caloriegehalte. Bied nooit normale 'mensenpindakaas' aan. Vaak zit daar zout in en dat is erg slecht voor vogels!
Ook vogels houden van een veelzijdig menu. Voer bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en appels.
Voedsel. Insecten, spinnetjes en andere kleine diertjes, aangevuld met bessen en zaden. In de winter ook een vaak geziene gast op voedertafels.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Brood als basis
Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Zo wordt wel eens gesteld dat vogels afhankelijk worden van het bijvoeren of dat ze in het voorjaar en de zomer geen extra voer nodig hebben. Niets is echter minder waar. En dat hoef je niet alleen van ons aan te nemen, ook Vogelbescherming Nederland onderstreept het belang van het gehele jaar bijvoeren van vogels.
Vogels overeten zich niet. Daarnaast zullen ze nooit verleren om zelf voedsel te vinden.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.