Wanneer kinderen enkel het woordje 'nee' herhaaldelijk horen, worden ze gek. Letterlijk. Als 'nee' iets tastbaars was, hadden ze het woord regelrecht achter het behang geplakt. Daarom is er een risico dat ze het gaan negeren.
Dagelijks schreeuwen tegen je kind levert volgens onderzoekers namelijk angstige kinderen op, die bovendien vaak gaan liegen. "Het gevolg van een schreeuwen is dat kinderen alles gaan doen voor de goedkeuring van de ouder, om te checken of je nog wel van ze houdt."
schreeuwen heeft een negatieve impact op een kind zijn eigenwaarde. Doordat het kind bij veel schreeuwen angst en onveiligheid ervaart. kinderen gaan zich afsluiten voor jou als ouder. Kinderen horen bij schreeuwen de boodschap al niet eens meer, maar zijn meer onder de indruk van jouw houding en toon.
Als je kind brutaal is of opstandig doet, blijf dan rustig. Je stem verheffen of schreeuwen helpt niet. Als je je kind zijn zin geeft, beloon je het gedrag en gaat je kind het vaker doen. Als je kind is afgekoeld, is het belangrijk dat je met je kind over het gedrag praat.
Hoe zou jij reageren als jij je kind was? Negeer de scheldwoorden en vraag dingen als: “Wat maakt jou nu zo boos?” Of benoem wat er gebeurt: “Je wilde zó graag nog even buiten spelen.” Vervolgens benoem je kort wat de regel is bij jullie thuis (zonder een hele “preek” te houden). Daarna vertel je wat wél mag.
Meestal zijn ze ook hoogsensitief, waardoor ze gevoelig(er) zijn voor sfeer en gevoelens van anderen. Ze zijn bang om een ander te kwetsen, om een sfeer of relatie te verpesten, of om niet gewaardeerd te worden, en gaan daarom de confrontatie liever niet aan.
Waarom je je kind niet moet belonen voor een goed rapport?
Want ze veranderen niet alleen relaties tussen mensen, maar ook de relatie die mensen hebben met wat ze doen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat kinderen die beloond worden om iets te doen, op termijn minder gemotiveerd zijn om datgene te doen dan kinderen die voor dezelfde taak geen beloning krijgen.
Toch heeft dit vervelende gedrag eigenlijk een positieve oorzaak. Je kind houdt van jou en voelt zich nergens zo veilig als bij jou. Alle prikkels die ze gedurende de dag opdoen moeten zij verwerken. De emoties die daarbij horen stapelen zich op en komen eruit op het moment dat mama er is.
Het boek “Als ik nee zeg voel ik mij schuldig” van Manuel J.Smith gaat in op de achterliggende oorzaken waarom je geen nee durft te zeggen. Ook komt dit boek met hele praktische handvatten hoe je je grenzen kunt bewaken en wat vaker nee durft te zeggen. De basis ligt bij assertiviteit.
Je stelt je ondergeschikt op wanneer je: voorbij gaat aan jouw eigen gevoelens. jouw eigen behoeften verwaarloost of ondergeschikt maakt aan de behoeften van de ander terwijl je dat niet wilt. jezelf onderuithaalt of kleineert.
Denk aan ouders die schreeuwen of vaak negatieve dingen zeggen. Kindermishandeling gaat niet altijd om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken.