Snijden van plexiglas betekent niet dat je door de plaat heen snijdt. Je maakt een breeklijn in het materiaal en breekt het daarna recht af. Bij het breken kunnen fijne splintertjes vrijkomen, dus oogbescherming in de vorm van een veiligheidsbril is een must.
Plexiglas snijden
Bijvoorbeeld met een stanleymes, knip- of slagschaar. Acrylaat plaat kan wel op maat worden gezaagd.
Gebruik een fijngetand zaagblad.Beweeg de zaag langzaam door de afgetekende zaaglijn.Zaag altijd op gelijkmatige snelheid. De rand van het plexiglas kan namelijk verschroeien indien u van snelheid verandert.
Plexiglas zagen met een decoupeerzaag
Gebruik een fijnvertand zaagblad, bijvoorbeeld voor metaal, bij voorkeur non-ferro metalen. We raden aan om de zaaglijn aan beide zijden met een scherp mes iets in te snijden, om breuk aan het oppervlak te voorkomen.
Plexiglas kan op verschillende manieren bewerkt worden. Zo is het mogelijk om Plexiglas te buigen, zagen, frezen, boren en lasersnijden. Voor het bewerken is het wel belangrijk dat de juiste Plexiglassoort wordt gekozen.
Het is raadzaam om de plaat ook aan de onderliggende zijde af te plakken met schilderstape, zeker bij dunnere platen (dunner dan 5 millimeter). Je kunt boren in plexiglas met een gewone ijzerboor of een HSS boor.
Geëxtrudeerd Plexiglas heeft namelijk een hoge spanning in het materiaal, waardoor het makkelijk kan breken. Je kunt dus beter kiezen voor gegoten Plexiglas. Dit materiaal is tijdens het productieproces namelijk niet geëxtrudeerd, oftewel “uitgerekt”, waardoor er minder spanning in zit.
Plexiglas moet gelijmd worden met een speciale plexiglaslijm zoals Acrifix acrylaatlijm. Acrifix heeft, anders dan bij andere lijmen, geen kleefkracht maar zorgt ervoor dat de contactoppervlakken week worden en samensmelten. Daarom lijkt het verlijmen van plexiglas eigenlijk meer op lassen, dan op regulier lijmen.
Gegoten Plexiglas kun je schuren met een zware machine, geëxtrudeerd Plexiglas echter niet. Wanneer je geëxtrudeerd Plexiglas onder teveel druk schuurt met een zware machine, wordt er namelijk extra spanning/stress opgebouwd in de plaatrand.
Het is ook geen probleem om het plexiglas zelf rond te zagen. Mits u over de juiste apparatuur en benodigdheden beschikt, is plexiglas redelijk geschikt om zelf te bewerken. Houdt u er rekening mee dat enige ervaring wel gewenst is, en het gekozen gereedschap van grote invloed is.
Plexiglas is prachtig spul om mee te werken, mits je daarvoor het juiste gereedschap hebt. In dit geval is het juiste gereedschap een lasersnijmachine. Met een zaagje, vijl en schuurpapier krijg je nooit hetzelfde resultaat als een professionele bewerking.
Om plexiglas te verlijmen, wordt meestal acrylaatlijm of UV-lijm gebruikt. Welke van de twee het meest geschikt is, hangt af van het materiaal waarmee u het plexiglas wilt verlijmen. Beide lijmsoorten gaan verder dan een standaardlijm. Plexiglas lijmen is namelijk nauwelijks mogelijk met een reguliere lijmsoort.
Materiaalsoort(en)
Wanneer je echter een materiaal zoekt wat altijd met water in aanraking komt, zoals bij een aquarium of watertank, raden we je de materialen plexiglas, polycarbonaat, HDPE, HMPE of Hard PVC aan.
Plexiglas is duurzaam
Het heeft een lange levensduur. Alle plexiglas platen van Plexiglas.nl zijn voorzien van een UV-beschermlaag. Dit zorgt ervoor dat de kunststof niet verweert of vergeelt. Wanneer het materiaal goed wordt onderhouden kan het voor vele jaren meegaan in de oorspronkelijke kleurtint.
Krassen op plexiglas verwijderen met polijstmiddel of -pasta
Dé tip om krassen zo goed mogelijk van plexiglas te verwijderen, is door een polijstmiddel of -pasta te gebruiken. In combinatie met een goede spons en/of microvezeldoek zijn de krassen zo weg.
Plexiglas wordt vaak toegepast als beglazing, omdat het UV-bestendig is. Dit houdt in dat de platen niet verkleuren of bros worden door zonlicht. Gegoten plexiglas is over het algemeen volledig UV-bestendig, maar bij geëxtrudeerd plexiglas kunnen na jaren in de zon wel inwendige scheurtjes ontstaan.
Vermijd oplosmiddelen als je plexiglas gaat verven. Plexiglas is gevoelig voor oplosmiddelen. Als je verf op oplosmiddelenbasis gebruikt, dan zal het plaatoppervlak zacht worden en vervormen. Vervolgens kan de verf een reactie aangaan met het plexiglas, wat zorgt voor zeer slechte resultaten.
Plexiglas kitten, oftewel afdichten, is geen enkel probleem met onze Plexiglas Sealer of Plexiglas Bonder.
De Zwaluw Silicone N is een perfecte polycarbonaat- en plexiglaskit. Maar hiernaast kan deze kit gebruikt worden voor super veel andere projecten. Deze kit heeft een hoge rek bij breuk en heeft een iets wat mat aanzicht. Dit is een kit die écht alles kan en het verlijmen en afdichten van plexiglas is hier één van.
Deze heldere Plexiglas plaat – ook wel bekend als acryl, perspex of PMMA – van 4 mm dik, is 25 tot 30 keer sterker/slagvaster dan glas en daardoor ook een stuk veiliger. Plexiglas is een vrij harde kunststof en daardoor minder krasgevoelig.
Omschrijving plexiglas helder 2 mm
Het is niet zo helder als glas, maar wel veel goedkoper. Daarnaast is het lichter dan normaal glas en ongeveer 30 keer zo sterk.
Plexiglas is een merknaam van Acrylaat. De juiste naam voor dit heldere materiaal is acrylaat of PMMA, een polymeer van methylmethacrylaat. Dit transparante kunststof is ook bekend onder de namen Plexiglas, Perspex, Altuglas, Crylux, Vikuglas etc… Plexiglas is onovertroffen helder en laat voor 90% licht door.
Plexiglas is niet hittebestendig en kan daarom niet gebruikt worden voor veiligheidstoepassingen. Deze kunststof wordt vanwege zijn gewicht, sterkte en relatief lage prijs veel toegepast voor het beglazen van grote oppervlaktes, zoals wind- en geluidsschermen.