Zonnebloemen halen letterlijk het zonnetje in huis. Wel hebben ze net wat meer zorg nodig dan de meeste andere snijbloemen. Door hun behaarde stelen vervuilt het water sneller. Ook laten ze de kopjes weleens hangen.
Zonnebloemen zijn juist dorstige bloemen. Zet ze daarom in een volle vaas met warm water. Het warme water is bedoeld om de bloemen een boost te geven en slap hangen te voorkomen. Tulpen hebben niet veel water nodig, ze gaan dan namelijk erg snel groeien en groeien zo uw vaas uit.
Te veel water
Wanneer je zonnebloemen in te diep water zet, kan het water door de behaarde steel omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen. Dit is het welbekende 'snotterige' effect van de bloemstelen. En dat zorgt er dus weer voor dat ze snel droog komen te staan, waardoor ze kunnen gaan hangen.
Allereerst is het belangrijk om te voorkomen dat bloemen slap gaan hangen. Veelal wordt dit veroorzaakt door het water, bacteriën en verwelking. Laat je de bloemen dus constant in hetzelfde laagje water staan, dan vermeerderen de bacteriën in het water zich al snel en worden de stelen aangetast.
Blaas slap hangende bloemen nieuw leven in
Rol de slap hangende, of niet open komende bloemen strak in een krant en snijd ze opnieuw aan. Plaats ze snel in warm water en laat ze ongeveer een uur optrekken. Je kunt dit eventueel herhalen na een uur.
Deze bloem zet u het liefst in heet (niet kokend) water. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Het is trouwens niet nodig om de vaas geheel te vullen met water.
Volgroeide zonnebloemen draaien niet mee met de zon, zij richten hun bloem de hele dag strak op het oosten.Hierdoor warmen zij sneller op en trekken zo meer bestuivers aan. 'Bijen houden van warme bloemen', aldus Stacey Harmer, een moleculair biologe en medeauteur van de studie die vrijdag in Science.
Zorg dat het water op de juiste temperatuur is
Voordat je de bloemen in de vaas zet, is het belangrijk om te zorgen dat het water op de juiste temperatuur is. Je maakt de bloemen blij met een graad of 37, wat handwarm of lauwwarm wordt genoemd. Voelt het prettig aan op je handen, dan vinden de bloemen het ook fijn.
We vroegen het een bloemist. Zijn tip: giet heet water bij die hangende zonnebloemen en ze fleuren weer op. Hoe makkelijk is dat! Zet zonnebloemen trouwens sowieso niet te diep in het water, want door de behaarde steel kan het water omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen.
Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten.Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
Zonnebloemen (Helianthus) zijn eenjarig. Je zaait ze vanaf april en dekt de zaden af met ca. 2 cm grond. Voor een sneller resultaat zaai je ze binnen en plant je de zaailingen buiten uit op een zonnige plek.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Als de grond te droog wordt, moet er worden bewaterd. Wanneer zonnebloemen in potten worden gekweekt, zijn de planten vaak groot terwijl de bloempotten klein zijn. Bovendien kan het zijn dat er slechts een klein beetje grond en onvoldoende water is.
Bloemen en de warmte
Sommige bloemen kunnen ook net ietsje beter tegen de warmte dan andere. Zonnebloemen, gladiolen, ridderspoor en gerbera's zijn maar enkele voorbeelden van soorten die de hitte makkelijker overleven.
Met name onder vogels zijn de zonnebloempitjes populair. De zaadjes van de Zonnebloem zijn niet alleen bestemd voor vogels, je kunt ze namelijk ook zelf eten. Zonnebloempitten worden veel gegeten en zijn verwerkt in onder andere granola, brood en bakolie. Je kunt ze rauw, geroosterd of gefrituurd eten.
Bloemen kunnen niet goed tegen snelle temperatuurveranderingen. Dat is ook de reden dat de vensterbank, waar de zon flink kan loeien, ook niet de beste plek is. Ook het neerzetten van de vaas naast de fruitschaal is af te raden: fruit scheidt ethyleengas af waardoor de bloemen eerder verwelken.
Chrysal CVBN is een voorbehandelingsmiddel voor kwekers, boekettenmakers en bloemisten in tabletvorm. Het chloor tablet is makkelijk in gebruik en lost snel en reukloos op in water. Chrysal CVBN onderdrukt de bacteriegroei in bloemenwater.
Doe niet veel water in de vaas
Ook andere bloemen houden daar niet van. Vul de vaas maar voor een derde met water. Dit hebben alle bloemen het liefst. Het grootste deel van de stengels blijft dan ook droog, wat rotting en bacterievorming vermijdt.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
De betekenis van zonnebloemen komt voort uit hun aard – ze staan altijd naar de zon gericht en symboliseren een standvastig geloof en een constante oriëntatie op het licht. Daarom worden ze vaak geassocieerd met positiviteit, geluk en optimisme.
Knip bloemen af die lange stelen hebben van 15 centimeter lang. Trek alle dode bladeren rondom de kop van de bloem weg. Hierna hang je de zonnebloemen op een donkere en droge plek. Controleer na twee weken of ze gedroogd zijn.
Suiker: fabel
Alle micro-organismen in het water.Hierdoor wordt het water juist sneller troebel en heb je minder lang plezier van je bos bloemen. Beter niet doen dus.
Lauw water is ook beter voor je bloemen dan koud water. Zet jouw tulpenvaas uit de buurt van direct zonlicht, tocht en te hoge temperaturen. Zet tulpen niet samen in een vaas met o.a. rozen, chrysanten en lelies. Deze bloemen maken stoffen aan die elkaar sneller laten verwelken.