De toegestane hoogte van een schuur is afhankelijk van de plaats van de schuur. Een schuur die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat de schuur verder dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn.
Als je zonder vergunning een schuurtje wilt bouwen tegen de erfgrens, dan mag het dak van de schuur maximaal 3 meter hoog zijn. Hoe hoog mag een overkapping zijn op de erfgrens? Wil je zonder vergunning een overkapping tegen de erfgrens plaatsen, dan mag deze maximaal 2 meter hoog zijn.
Kort samengevat geldt: het dak mag minimaal 3 meter en maximaal 5 meter hoog worden, maar dit is wel afhankelijk van de afstand van de perceelgrens van jou en je buren tot de punt van het dak gemeten. 3 meter hoog is voor een schuur natuurlijk een prima hoogte, maar wat als je toch hoger wilt bouwen?
Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat. Je mag wel tegen zo'n muur bouwen.
De nokhoogte van het tuinhuis mag niet hoger dan drie meter zijn; Het zij- of achtererf mag voor niet meer dan de helft bebouwd zijn; De totale oppervlakte aan vergunningsvrije bijgebouwen op uw terrein mag in totaal niet meer dan 30 m2 zijn; U mag alleen vergunningvrij bouwen bij een permanente woning.
De toegestane hoogte van een schuur is afhankelijk van de plaats van de schuur. Een schuur die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat de schuur verder dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn.
Mag ik mijn schuur bouwen tegen de erfgrens? Het is toegestaan om een schuur tegen de erfgrens te bouwen, maar alleen als deze grens zich bevindt tussen jouw perceel en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens grenst aan openbaar toegankelijk gebied, dien je een afstand van 1 meter aan te houden.
De hoogte van een vergunningsvrij bouwwerk mag nooit hoger worden dan 5.0 meter. Staat het bouwwerk binnen 4.0 meter van jouw woning? Dan mag het bouwwerk niet hoger worden dan 30 centimeter boven de 1e verdieping. Er zitten wel extra voorwaarden verbonden aan de hoogte van jouw vergunningsvrije bouwwerk.
Hoogte: het vaststaande bijgebouw mag niet hoger zijn dan 4 meter (gemeten van vanaf de grond) en moet zich minstens 3 meter vanaf de perceelgrens bevinden als deze in een zijtuin wordt aangebouwd. In de achtertuin bedraagt deze afstand 2 meter.
'Voor veel mensen in steden die geen schuur hebben is dit een oplossing. ' Vink adviseert wel altijd even om aan de gemeente te vragen hoe het zit met de vergunning. 'De meeste gemeenten vinden een hoogte van 1,30 meter okay, en als je dan een deel ingraaft, dan komt het goed.
Daarom hebben wij de regelgeving voor een vergunningsvrije overkapping voor u op een rijtje gezet: De overkapping mag niet hoger zijn dan 3,5 meter. De overkapping mag niet groter zijn dan 40m2. De afstand tussen de woning en de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter.
Er mag eigenlijk niets boven je schutting uitsteken. Je mag een heg of beplanting zonder vergunning plaatsen, maar wel gelden de regels van een meter hoog aan de voorzijde en 1 tot 2 meter hoog aan de achterzijde voor erfafscheidingen.
Hoe ver mag je van de erfgrens af bouwen? Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen.
Niet verder dan 30 meter afstand van je woning: Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
Wordt het bijgebouw meer dan 10m2, dan moet je een meter van de erfgrens met de buren blijven. Kan ik een uitbouw bij de buren tegenhouden? In de meeste gevallen niet. Wel kun je de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels.
Uitrekenen hoeveel vierkante meter je maximaal mag bouwen
Is jouw bebouwingsgebied kleiner dan of gelijk aan 100 m2, dan mag je maximaal 50% van dat bebouwingsgebied bij bouwen. Is jouw bebouwingsgebied tussen de 100 m2 en 300 m2, dan mag jij 50 m2 bijbouwen + 20% van alles boven de 100m2 bebouwingsgebied.
Het maximum dat je vergunningsvrij mag uitbouwen is trouwens 150m2. Het valt je waarschijnlijk op dat deze regels voor een tuinhuis minder relevant zijn. Er zijn maar weinig mensen die een tuinhuis willen bouwen die groter is dan 50m2.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Dit zijn de regels: Je hebt altijd een vergunning nodig. Tussen de erfgrens en je woning moet een bufferzone van 1,5 meter zitten. Je uitbouw mag niet hoger zijn dan de eerste verdieping van je woning.
Schuren en tuinhuizen vallen meestal onder bijgebouwen. Bijgebouwen vallen onder vergunningvrije bouwwerken. Dus vergunningvrij schuur bouwen is toegestaan. Naast schuur vergunningsvrij bouwen, heb je ook geen vergunning nodig voor tuinhuis.
Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.
Wilt u een veranda, tuinkamer of terrasoverkapping plaatsen op de erfgrens? De hoogte mag dan maximaal 2 meter zijn. dan mag de overkapping een maximale hoogte van twee meter hebben.
De blokhut moet binnen een straal van max. 30 m rond de woning geplaatst worden. Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen.
In de wet staat dat u binnen twee meter van de erfgrens geen bomen mag planten en binnen een halve meter van de erfgrens geen heesters en heggen. Hiervoor geldt wel een uitzondering namelijk als op grond van een verordening of een plaatselijke gewoonte een andere afstand is toegestaan.