Een goede stoel bij hernia is een stoel met een juiste zithoogte. Een te lage zithoogte zorgt ervoor dat u gaat hangen in de stoel en creëert druk op uw rug. Een te hoge zithoogte zorgt voor teveel druk op uw onderrug. Het is daarom essentieel dat u uw voeten rechtstandig op te grond kan plaatsen.
Spinalis ergonomische bureaustoel voorkomt rugklachten
Lage rugpijn en hernia klachten worden hiermee voorkomen. Door de in alle richtingen beweegbare zitting van de Spinalis ergostoel is het bekken voortdurend in beweging, waardoor onnodige druk op de tussenwervelschijven en/of overbelaste gewrichten wordt voorkomen.
Het is goed om, voor zover het gaat, de dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk voort te zetten. Wel is het verstandig om dit gedoseerd en gecontroleerd te doen: geen zware dingen tillen, geen plotselinge bewegingen maken en niet te lang in dezelfde houding blijven staan of zitten.
Blijven bewegen (of weer gaan bewegen) kan herstel bevorderen. Blijf alert op de bewegingen die je maakt en geef veel aandacht aan de juiste houding. Een verkeerde houding, bijvoorbeeld voorwerpen optillen met een bolle rug, kan juist weer zorgen voor een averechts effect. Ook tijdens het zitten geldt dit.
De pijn kan verergeren door druk van bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen op het toilet. De chemische stofjes die vrijkomen bij de scheur, kunnen een irritatie of een soort 'ontsteking' van de zenuw veroorzaken. Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been.
Vermijd bukken en tillen met een kromme rug. Deze activiteiten zijn meestal juist de oorzaak van een hernia, dus niet doen! Staan is beter dan zitten. Vermijd langdurig in bed liggen, tenzij het echt niet anders kan.
Als de slaaphouding niet optimaal is, hoeft dat bij mensen zonder klachten geen probleem te zijn. Maar bij mensen met een hernia kan een beetje scheef of gedraaid liggen al snel tot extra klachten leiden en het herstel vertragen.
Een veelvoorkomende vraag is of je kunt wandelen met een hernia. Het antwoord hierop is gelukkig ja! Sterker nog, beweging wordt door specialisten aangeraden om het genezingsproces van de hernia te versnellen. Een goede conditie van de spieren en wervelkolom is belangrijk voor het verminderen van pijnklachten.
Er zijn meerdere mogelijkheden voor het onderdrukken van zenuwpijn als gevolg van een hernia. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie of speciale oefeningen tijdens fysiotherapie. Om hernia symptomen volledig weg te krijgen kun je een operatie overwegen.
De ervaring leert dat bij zenuwpijn relatief hoge doses morfine nodig zijn. Als primaire of aanvullende therapie worden bij zenuwpijn antidepressiva (o.a. amitriptyline), anti-epileptica (o.a. gabapentine), anti-aritmica met een lokaal anesthetisch effect (mexiletine) en capsaïcinecrème voorgeschreven.
Met rugklachten kan het ook lastig zijn om uit een stoel te komen. Hiervoor is een oplossing. Kies dan voor een fauteuil met sta-op hulp. Deze functie zorgt ervoor dat je gemakkelijk op kan staan omdat de stoel omhoog komt op een manier dat je er zo uit kan stappen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is sporten juist goed bij lage rugklachten. Hierbij moet je denken aan wandelen, fietsen, zwemmen of zelfs fitnessoefeningen. Het gaat erom dat de intensiteit niet te hoog is en je het ontspannen kunt uitvoeren.
Moet u zitten, kies dan een stevige rechte stoel en gebruik een zogenaamde lumbale rol in uw onderrug. Die rol kunt u maken door een handdoek op te vouwen. Wanneer u opstaat, schuif dan eerst zoveel mogelijk naar voren en sta dan pas op. Ga niet op zachte stoelen en lage dikke kussens zitten.
'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.
Fietsen. Fietsen is ideaal voor mensen met rugklachten zoals een hernia. Het is hierbij belangrijk dat het zadel op de juiste hoogste staat, zodat het mogelijk is om met een rechte rug te fietsen. Daarnaast is het belangrijk om niet te lang te fietsen.
Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.
Het algemene advies bij een hernia is rustig blijven bewegen. Ofwel, ga ondanks de pijn regelmatig wandelen of op een andere ontspannen manier rustig bewegen . Het liefst meerdere keren per dag, 20 tot 30 minuten per keer. Tijdens die activiteit is het veilig om een beetje pijn te voelen.
Bij zenuwpijn is het goed om voldoende rust te nemen, zodat de zenuw kan herstellen. Zitten is vaak erg belastend voor uw rug. Wissel lopen, liggen en zitten daarom regelmatig af. Het kan zijn dat u het verdoofde gevoel in uw benen na de operatie meer voelt dan daarvoor.
Hernia is een aandoening van de rug waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt. Hierbij kunnen zenuwen bekneld raken, waarbij ernstige pijn kan ontstaan, of zelfs uitval van de zenuw, resulterend in spierfunctieverlies. Bijvoorbeeld het onvermogen de voet naar de scheen toe te trekken of een 'doof' gevoel.
De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd. Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn. Het kan wel een jaar of langer duren voor de hernia helemaal is verdwenen en ook op de MRI niet meer is te zien.
De behandeling van een hernia door middel van fysiotherapie
Zo kunnen specifieke bewegingen de druk op de zenuwen en de pijn verlichten. Stretchen en flexibiliteitoefeningen kunnen de mobiliteit van de gewrichten en spieren in uw ruggengraat en ledematen vergroten.
Waar ervaart men pijn bij een hernia L5/S1? Bij een hernia op niveau L5/S1 wordt voornamelijk de S1-zenuw beïnvloed. Dit leidt tot pijn die zich uitstrekt van de bil, langs de achterzijde van zowel het boven- als het onderbeen, naar de hiel en soms tot aan de zijkant van de voet.