Schade door onweerAls het onweer bij u in de meterkast inslaat kan uw aardlekschakelaar kapot gaan. Op dat moment schakelt deze automatisch uit. De stroom van uw huis wordt dan vervolgens uitgeschakeld waardoor de rest van uw apparaten niet worden beschadigd.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan bedrading versleten zijn, een stopcontact kortsluiting geven, de hoofdzekering kapot zijn of een algehele stroomstoring bij de aanbieder zijn.
Als de bliksem inslaat in jouw woning, kan er sprake zijn van overspanning.Gevolg hiervan is dat de stroom zich een weg zoekt door jouw woning. De stroom verplaatst zich in dat geval niet alleen via de bedrading en de stekkers, maar ook via metalen leidingen.
Hoeveel aardlekschakelaars heeft u minimaal nodig? Tegenwoordig moeten alle stopcontacten verplicht worden beveiligd met een aardlekschakelaar. Het is niet verstandig om alle groepen achter één aardlekschakelaar te plaatsen. Dit, omdat dan de gehele installatie spanningloos raakt bij een aardlek.
Werking. Als de totale stroom ongelijk is aan nul, is er sprake van een lekstroom. Deze foutstroom kan ontstaan als de behuizing van een toestel, door een defect, onverhoopt onder elektrische spanning komt te staan. Bij geaarde toestellen vloeit de lekstroom via de aarding weg.
Voor het vervangen van een kapotte of versleten aardlekschakelaar of aardlekautomaat doet u er verstandig aan, de hulp van een professionele elektricien in te schakelen. Het kan letsel voorkomen, evenals dat het problemen in de toekomst tegengaat. Denk aan een kortsluiting in de meterkast, stroomstoringen, enzovoorts.
De aardlekautomaat schakelt zichzelf automatisch uit, wanneer je het apparaat/het lichtpunt dat kortsluiting heeft veroorzaakt weer inschakelt. Verwijder dit defecte apparaat of laat het lichtpunt repareren en schakel de aardlekautomaat weer in. De stroomstoring zou nu verhopen moeten zijn.
Bij een aardlekautomaat is het zo dat alleen dat gedeelte van het net wordt uitgeschakeld waar zich het probleem/de storing zich bevindt. Dus in dat geval valt de stroom niet overal uit, blijft het licht gewoon branden en kunnen de stopcontacten en elektrische apparaten gebruikt worden.
Wanneer je 5 of meer eindgroepen hebt is de som van de maximale acceptabele lekstroom zo hoog, dat deze waarde de schakelaar kan doen afslaan. Dit is de reden dat uit veiligheid en betrouwbaarheid er maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar mogen.
Er geldt een maximaal aantal installatieautomaten (groepen) die achter de Aardlek mogen. Er mogen maximaal vier groepen worden beveiligd door één aardlekschakelaar.
Dat heeft dus te maken met de temperatuurverschillen die nodig zijn om een onweersbui te laten ontstaan. Gedurende de dag kan de zon ervoor zorgen dat het aardoppervlak flink wordt verwarmd en de luchtvochtigheid zodoende stijgt, waardoor het contrast met een koude luchtstroom 's avonds des te groter wordt.
Ga dan niet op de grond liggen. Als de bliksem vlakbij inslaat loop je namelijk het risico dat je in de wegvloeiende bliksemstroom ligt. Ga in plaats van liggen juist op je hurken zitten, met je voeten tegen elkaar aan.
Sluit ramen en deuren.Blijf weg van de ramen.Het licht van de bliksem is immers bijzonder fel en een nabije inslag kan je verblinden.Blijf uit de buurt van stromend water in de woning.
Met lekstroomtangen kunt u door de fase en nul tegelijkertijd te meten of alleen de aarddraad te meten, de lekstroom opsporen. Middels een ingebouwd filter kunt u achterhalen of de lekstroom een fysieke of harmonische grondslag heeft.
Net zoals andere installaties, kan ook een groepenkast kapot gaan. Stoppen kunnen kapot gaan en door een defect in de groepenkast herhaaldelijk eruit worden geslagen. Hetzelfde kan gebeuren met een aardlekschakelaar. Als dit het geval is, moet de hele groepenkast worden vervangen.
Hoe test ik de aardlekschakelaar? Op de aardlekschakelaar zit een testknop met de letter “T”.Deze knop moet ingedrukt worden om te testen, de achterliggende installatie wordt uitgeschakeld. Na het testen moet de aardlekschakelaar normaal worden ingeschakeld.
In nieuwe installaties mogen uitsluitend aardlekschakelaars van maximaal 300 mA worden gebruikt. Voor de bescherming van mensen dienen aardlekschakelaars van 30 mA worden toegepast. Ook is het type AC niet meer toegestaan omdat deze alleen op sinusvormige lekstromen reageert.
Hoeveel groepen mogen maximaal in een groepenkast? Op een 1 fase groepenkast (1x230Volt/35-40A) mogen maximaal 12 groepen aangesloten worden. Op een 3 fase groepenkast kunnen meer dan 12 groepen worden aangesloten afhankelijk van de aangesloten apparatuur.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Dit gegeven kan eenvoudig worden omgezet naar een maximaal vermogen. Vermenigvuldig hiervoor de stroom met de spanning. 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
Voor groepen welke alleen een specifiek toestel voeden is aardlekbeveiliging niet verplicht, dus groep 5 (wasdroger) en 6 (vaatwasser) kan zo. Contactdozen voor algemeen gebruik moeten echter wel altijd achter een 30mA aardlekschakelaar!
De aardlekschakelaar zit in de meterkast en vergelijkt de inkomende en de uitgaande stroom in je huis. Deze stromen moeten even groot zijn. Zijn ze dat niet, dan is er ergens een 'stroomlek', bijvoorbeeld door defect apparaat of een probleem met aarding.
Een aardlekautomaat, ook wel bekend als alamat, is een elektrisch beveiligingssysteem waarmee een elektrische installatie wordt beveiligd tegen kortsluiting, hoge lekstroom en overbelasting van het elektriciteitsnet.
Als er een zekeringsschakelaar uitgevallen is, hebben we 2 mogelijkheden: Er is een kortsluiting. Je verbruikt te veel.
Op het moment dat een stop doorslaat, is dit een signaal dat er een overbelasting in het stroomnet heeft plaatsgevonden. Doordat er teveel stroom door het stroomnet gaat, smelt het draadje in de stop en vindt er geen stroomtoevoer meer plaats.
Met lekstroom wordt het lekken van stroom bedoeld. Bijvoorbeeld als er een draadje in uw wasmachine is losgeraakt en de stroom weglekt via de behuizing. De aardlekschakelaar schakelt op dat moment automatisch uit en zorgt ervoor dat u geen elektrische schok krijgt als u de wasmachine aanraakt.