De beste universele raamafdichtingskit is de HOOMEE raamafdichting. Dit is de beste set voor ieder merk mobiele airco! Verkocht via Amazon en beschikbaar in de maten 300, 400, 500 en 560 cm.
De raamafdichting wordt gemonteerd door een plakstrip rondom het raam te plakken. De plakstrip bevat klittenband waardoor de afdichtingsdoek gemakkelijk er aan vast gemaakt kan worden en ook weer verwijderd kan worden. In de afdichtingsdoek zit een rits waardoor de afvoerslang van je airco door naar buiten kan.
Zo'n raamafdichtingskit heeft de volgende voordelen: Betere koeling: dankzij een raamafdichting voor je mobiele airco hou je de gekoelde lucht beter binnen en de warme lucht buiten. Lager energieverbruik: dankzij de raamafdichting verbruikt je airco minder energie. Zo bespaar je op je energiefactuur.
Raamafdichting voor je mobiele airco zorgt ervoor dat de warmte van buiten niet via het open raam weer naar binnen komt. De raamafdichting heeft een gat waardoor je de slang van je airco naar buiten kunt hangen. Zo voert de airco de warmte optimaal af. Permanente airco's gebruiken hiervoor een gat in de muur.
Raamafdichting voor je airco is er in verschillende merken, het bekendst is de AirLock. Dit is een speciale raamafdichting airco met een ritssluiting. Door de geopende ritssluiting van de AirLock steek je de aircoslang naar buiten. Deze raamafdichting werkt bij zowel gewone ramen als kiepramen.
Moet ik de ramen en deuren dichthouden als de airconditioning aan is? Ramen en deuren dichthouden is niet strikt noodzakelijk maar je kunt je natuurlijk afvragen of het wenselijk is om deuren en ramen open te zetten als de airconditioner aan is, zeker als de buitentemperatuur (sterk) afwijkt van wat je binnen wil.
De afvoerslang van je mobiele airco zorgt ervoor dat warme lucht de kamer uit stroomt. Om dit zo optimaal mogelijk te doen, is het belangrijk om de slang zo recht mogelijk te houden. Wanneer de slang veel knikken en bochten heeft, is de kans groter dat de warme lucht niet goed wegloopt.
De afvoerslang van een airco mag niet verlengd worden, dit om beschadiging van het apparaat te voorkomen. De slang die bij het apparaat geleverd wordt, is ongeveer 1,5 meter lang. De airco gebruikt het vocht in de lucht om te koelen, zodat je een lekker frisse ruimte hebt.
Zorg voor een gat in de muur, deur of het raam waar de afvoerslang precies doorheen past. Dit voorkomt het vals aanzuigen van warme lucht. Isoleer zo mogelijk de afvoerslang met isolatiemateriaal of een grotere slang er omheen. Dit voorkomt dat de afvoerslang zelf de ruimte opwarmt (deze geeft vaak hitte af).
Onder een monoblock airco verstaan we een airconditioning die de warmte opneemt uit de lucht en deze rechtstreeks afvoert naar buiten. Het is de tegenhanger van een single split airco, waarbij naast de binnenunit ook een buitenunit gebruikt wordt.
Hoe weet je bij het kiezen van een airco hoeveel BTU je nodig hebt per m3? Voor een gemiddeld huis in Nederland geldt de stelregel dat je voor elke kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt. Dat is gelijk aan 100 tot 135 BTU per m3.
De beste mobiele airco. De beste mobiele airco is de AEG AXP34U338HW volgens onze testen. Hierbij vergelijken wij koelvermogen, het geproduceerde geluid en de gebruiksvriendelijkheid van mobiele airco's. Maar misschien vind jij andere specificaties belangrijk.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een mobiele airco is een uitkomst voor extra verkoeling op een warme zomerdag, maar is niet geschikt om een hoge temperatuur in huis sterk terug te koelen. Over het algemeen koelt een airco namelijk maar een aantal graden terug.
Hoe lang de airco aan moet staan om te temperatuur naar beneden te kunnen brengen varieert. Dat is mede afhankelijk van de warmte die al in de ruimte aanwezig is. Deze werkwijze is ook omgekeerd van toepassing als u de ruimte wilt verwarmen met airconditioning.
De unit wordt niet strak tegen het plafond geplaatst, er moet ongeveer 15 cm vrij gehouden worden aan de boven- en zijkanten voor een goede werking. Natuurlijk moet de wand sterk genoeg zijn om het gewicht van de binnenunit te kunnen dragen.
Condenswater is normaalgezien drinkbaar (komt uit de lucht dus is zo zuiver als iets). Maar hou er rekening mee dat dit water van tussen de warmtewisselaar komt (die metalen lamelletjes op je binnen of buitenunit).
Er bestaan ventilatie units die je kan uitrusten met een airco toestel. Echter een airco toestel heeft een veel groter debiet nodig om te koelen dan een ventilatie toestel aankan. Een airco toestel moet 4 tot 5 maar per uur het volume van de ruimte die ze koelt kunnen ventileren.
De meeste airco's hebben een afvoerbak voor het condenswater en een systeem van pvc-buizen waarmee het water kan afgevoerd worden. Sommige inbouwtoestellen beschikken over een afvoerpomp om het condenswater hogerop in het vals plafond te pompen en dan via zwaartekracht naar de riolering af te voeren.
Het ontvochtigen met airconditiong werkt volgens een eenvoudig principe: De vochtige lucht wordt aangezogen. Vochtige lucht wordt langs een element geleid, hierdoor condenseert het vocht. Het vocht wordt opgevangen in het airconditioning-systeem.
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt. Heb je een oudere airco? Let dan wel even op, het koudemiddel (een sterk broeikasgas) in veel oudere airco's is namelijk schadelijk voor het klimaat.
Echte airco zonder slang (volgens het principe van airco) bestaat dus niet. Wil je het genot van een koele ruimte, dan moet de warmte ergens heen en heb je dus een afvoer nodig. Sinds kort is er echter wel een werkend alternatief in de vorm van watergekoelde airco (de Evo-ES9000) dat beter werkt dan een luchtkoeler.
Zoals de grootte van je slaapkamer en de capaciteit van je airco. Heb je een goede split-unit airco, dan kun je in het algemeen de airco een uurtje of anderhalf voordat je gaat slapen aanzetten. Dan is het lekker koel als je wilt gaan slapen, mits je de airco automatisch laat koelen.
Conclusie van de MythBusters: onder de 80 km per uur zet je beter de ramen open; rij je op de snelweg, dan is airco de zuinigste oplossing. Maar een wetenschappelijke vereniging van auto-ingenieurs trok óók op onderzoek uit en stelde het omgekeerde vast: onder de 56 km/u schakel je het best de airco in.
Voor een optimale luchtcirculatie volstaat het om alle ramen een kwartier per dag open te laten staan. Zo wordt het huis voorzien van verse lucht en kan u met gesloten raam slapen. De verwarming hoeft in de slaapkamer niet hoger te staan dan 18° en tijdens de zomer mag het raam gerust op een kiertje staan.
Niet op je hoede zijn 's nachts
Veel huiseigenaren slapen daarnaast met het raam open. Op warme nachten is dit zelfs onvermijdelijk. Wanneer u het raam opent, let er dan op dat het inbrekers niet makkelijk wordt gemaakt om uw huis binnen te komen.