Winkelketen Makro is het goedkoopst voor wie merkproducten koopt. Wie op zoek is naar een welomlijnd product, zoals 1 liter volle melk, kan beter terecht bij Colruyt. Beide categorieën gecombineerd, scoren Colruyt en Carrefour het best.
Een nieuw onderzoek bevestigt dat Colruyt de goedkoopste supermarktketen van België is. Albert Heijn is een nipte tweede, de anderen liggen mijlenver achter. Colruyt en Albert Heijn zijn beide 10% goedkoper dan nummer drie, de hypermarkten van Carrefour.
De verschillen zijn klein, maar Lidl is de goedkoopste supermarkt als het om huismerken gaat. Aldi en Lidl hebben traditiegetrouw de goedkoopste huismerken, maar nu staat Lidl alleen aan kop. Aldi wordt ook nipt ingehaald door Dirk en Vomar en zakt naar plek vier. Dat stelt de Consumentenbond na een prijspeiling.
Colruyt blijft de goedkoopste, trouw aan het adagium van de supermarkt. De supermarkt is 8 tot 9 procent goedkoper dan Albert Heijn, volgens de metingen van Daltix.
Goedkoopste supermarkt 2022
Dat was volgens onderzoek van het televisieprogramma Kassa jarenlang het geval. In 2022 is er een andere winnaar. Jumbo blijkt dit jaar de goedkoopste supermarkt te zijn. Op de tweede plek is Plus geëindigd.
Spar is de duurste supermarkt. Daar zijn A-merken 12% duurder. Aldi en Lidl staan door het geringe aanbod van A-merken niet in de ranglijst. Maar in een vergelijking van 22 dezelfde A-merken bij beide supermarkten is Aldi ruim 5% duurder dan Lidl.
Als je je beperkt tot de 'Belgische' basisklassiekers, is Colruyt goed en soms zelfs goedkoper dan Lidl. Lidl is geschikt voor diepvriesproducten en vleeswaren in promotie, maar van mindere kwaliteit. Andere generieke producten zoals kant-en-klare wraps en gevogelte zijn behoorlijk.
Afhankelijk van de concurrentie
In Waterloo vind je enkel een Carrefour en Aldi in de buurt, in Merelbeke is er een Delhaize, een Carrefour, een Lidl én een Albert Heijn. Uit het onderzoek van de website Retail Detail blijkt dat de afhaalpunten in Merelbeke, Lier, Wilrijk, en Ledeberg de goedkoopste zijn.
Wat wel iets goedkoper is in België zijn benzine en diesel, hoewel de dieselprijzen steeds meer op Nederlands niveau komen. LPG is wel goedkoper in België. Maar ook voor tabak, sigaretten en andere rookwaar ben je bij onze zuiderburen goedkoper uit.
Delen. De voorbije maanden zijn Delhaize en Carrefour duurder geworden tegenover andere supermarkten. Delhaize was voorheen al 5 procent duurder dan het marktgemiddelde, nu is dat 10% geworden. Ook Carrefour verhoogde zijn prijzen meer dan gemiddeld.
Het gros van de producten (90 procent) is speciaal voor Lidl geproduceerd: Lidl-merken dus. Daardoor heeft het bedrijf meer controle over de productiekosten (en dus de prijzen) én zijn er geen tussenpersonen die voor extra kosten zorgen.
OIVO (Onderzoeks- en informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) heeft de populariteit van de Belgische supermarkten onderzocht. Het resultaat? Colruyt is voor het tweede jaar op rij de populairste en werd bezocht door 57% van de Belgen, voornamelijk Nederlandstalige gezinnen uit de hogere sociale groepen.
Lidl en Aldi hebben al jaren het imago dat ze de allergoedkoopste supermarkten van Nederland zijn. Toch blijkt uit dit onderzoek dat dat helemaal niet zo is. Sterke nog. Koop je bij Albert Heijn echt alleen maar de budgetmerken, dan ben je daar net zo duur uit als bij Lidl en Aldi.
Bij Carrefour Hyper, Makro, Cora en (AD) Delhaize zijn de prijzen voor merkproducten veeleer gemiddeld. Carrefour Market (Mestdagh) en Intermarché zijn duurder op dit vlak, Match is het duurst.
De oorzaak van dat prijsverschil ligt bij de Nederlandstalige winkelketens Albert Heijn en Jumbo. Zij oefenen druk uit op de prijzen van Colruyt-winkels in Vlaanderen. Daardoor betalen klanten gemiddeld 7% meer bij een Colruyt in Brussel of Wallonië.
Colruyt blijft goedkoopste supermarkt, extra goedkoop als er een Albert Heijn in de buurt is. Wie zijn boodschappen bij Colruyt doet, is gemiddeld het goedkoopst af. Dat blijkt uit de jaarlijkse supermarktenquête van Test-Aankoop.
Als je bij het boodschappen doen huismerken koopt, dan kun je het best naar Lidl. Daar zijn de prijzen namelijk het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Daarmee is Lidl goedkoper dan Aldi, de andere bekende Duitse discounter.
De prijzen liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Ook leren jassen, lederwaren en kleding zijn er goedkoper dan hier. De prijs-kwaliteitsverhouding is over het algemeen erg goed.
De verschillen per productcategorie kunnen gevoelig oplopen. Zo is brood bijna 18 procent goedkoper in Nederland. Vis en vlees zijn respectievelijk 7 en 13 procent goedkoper. Ook melk, kaas en eieren zijn fors goedkoper bij onze noorderburen.
Volgens de meest recente prijspeiling van de Consumentenbond was Jumbo, afhankelijk van het filiaal, de goedkoopste supermarkt. De Spar was de duurste supermarkt. Let op, Jumbo hanteert per winkel verschillende prijsniveau's. Zie hier welk prijsniveau de Jumbo bij jou in de buurt hanteert.
De winkels van de Carrefour-groep zijn 15 tot 19 % duurder dan de goedkoopste Colruyt-winkels.
De op twee na goedkoopste supermarkt is de Colruyt-dochter Okay. In vergelijking met vorig jaar blijkt het verschil met Colruyt bijna gehalveerd te zijn: van 7 naar 4 procent. Ook Okay garandeert de laagste prijzen, maar dan voor een straal van 3 tot 5 kilometer van de eigen vestigingen.
Lidl is gemiddeld 16% goedkoper voor groente en fruit dan andere supermarkten. Dit blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond onder 15 supermarktketens. Spar is de duurste supermarkt voor groente en fruit.
Lidl is veel goedkoper dan de andere supermarkten als het gaat om groente en fruit. Aldi is ook goedkoper dan gemiddeld, net als Vomar en een deel van de Hoogvliet-winkels, Dirk en Plus. Dat blijkt uit een prijspeiling die de Consumentenbond heeft gedaan bij 16 ketens.
OKay is de praktische buurtsupermarkt waar je snel, goedkoop en makkelijk je dagelijkse boodschappen doet.