GEMBER BEWAREN IN DE VRIEZER Het handigst is om de gember eerst te snijden of te raspen voordat je het in een bakje in de vriezer zet. Hierdoor kun je elke keer precies de hoeveelheid gember pakken die je nodig hebt. Ontdooien voor gebruik is niet nodig! Op deze manier blijft de gember ± 3 maanden houdbaar.
Het beste kun je de gember bewaren met schil, in een plasticzakje zonder lucht. Je kunt gember prima buiten de koelkast bewaren, maar in de groentenla van je koelkast blijft hij toch net wat langer goed: tot drie weken. Heb je de gember al geschild? Geen probleem, ook nu kan je de gember nog bewaren.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Stukken verse gember kun je in een open plastic zakje in de groentelade van de koelkast bewaren. Op deze manier blijft de gember 3 weken goed. Verse gember kun je ook invriezen in kleine porties. Gekonfijte gember en gemberpoeder kun je maanden bewaren in afgesloten potjes.
Water met gember is super gezond, en kan goed helpen bij verkoudheid en het voorkomen hiervan. Gember is namelijk al eeuwenlang een van de meest gebruikte (geneeskrachtige) ingrediënten ter wereld.
Snel afvallen met gember
Ook zou gember goed zijn voor de stofwisseling en zelfs je stofwisseling versnellen [2]. Op die manier kan gember helpen bij het verbranden van buikvet. Bovendien wordt aan het knolletje een vochtafdrijvende werking toegedicht.
Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten. Wie een hoge bloeddruk van zichzelf heeft, kan misschien de verlaagde bloeddruk als prettig ervaren. Maar wie juist al aan de lage kant zit, kan duizelig worden of zich licht in het hoofd voelen.
Het is raadzaam een equivalent van maximum 4 g gember per dag, inclusief keukengebruik, niet te overschrijden.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
De wortelstok is witgelig met soms -en dat is zeldzaam- een dunne, licht blauwe ring van binnen. Deze ring duidt op de aanwezigheid van een zeer krachtig eiwitsplitsend enzym, zingibain.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken. Hoe ouder de gember, hoe taaier en droger de schil.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember direct rauw eten wordt ook gedaan, maar dan voornamelijk voor de gezondheidsvoordelen die deze wortelknol kent.
Rasp dat restje verse gember over rijst, soep of over je salade. Gemberrasp geeft ook een kick aan zoete gerechten. Rasp een beetje door muffinbeslag of over je warme havermout in de ochtend.
Zowel citroen als gember heeft ontstekingswerende eigenschappen wat helpt om leverontsteking tegen te gaan en de activiteit van de lever bevordert.
De vitaminen B1, B2 en B6 zorgen voor een goede energievoorziening en stofwisseling. Ook de werking van spieren wordt gestimuleerd door de B vitaminen. Vitamine B2 ondersteunt een gezonde huid, nagels en haar.
Afvallen met gemberthee
Een makkelijke manier is het drinken van gemberthee. Start je dag met een kop thee met verse gember. Snijd wat stukjes verse gember af en giet er kokend water over. Veel mensen drinken dit in combinatie met honing.
"Als je een lichtblauwe rand ziet, dan is dat juist goed, dat is de werkzame stof." Handig voor gemberthee: een ijsblokje gember is zo gesmolten in heet water. De bewaartip van Tan: doe de gember na thuiskomst in een zakje en pers er zo veel mogelijk lucht uit.
Verse gember is een wortelknol, net als rode biet en koolraap. Het hoort bij groenten en staat in de Schijf van Vijf. Naast verse gember zijn er ook andere vormen van gember.
Uit een onderzoek uit 2017 bleek dat degenen die dagelijks gember consumeerden een verlaagd risico op hypertensie hadden. Hoewel de studie niet specifiek naar gemberthee keek, kan het nuttig zijn om gemberthee te consumeren als je een hoge bloeddruk hebt.
Waarom brandt gember in je keel? Gember is een erg krachtige specerij. Gember heeft een vrij sterke en uitgesproken geur een ook de smaak is sterk en bitterachtig. Doordat in gembershots, ook bij het gebruik van G'nger, een zeer hoog gehalte gember aanwezig is, geeft dit een brandende sensatie in de keel.
Gember is een fantastische natuurlijke anti-ager. Het vertraagt de afbraak van collageen en verbetert de elasticiteit van de huid.
Chronische (verborgen) ontstekingen liggen ten grondslag aan veel van onze huidige chronische ziektes. Vaak voel je deze niet maar sluimeren ze in je lichaam. Gember staat bekend als een krachtige ontstekingsremmer en kan je helpen bij een groot scala aan chronische klachten en ziektes.
Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, is gemberthee een perfecte remedie voor maag- en darmklachten. Mocht je dus last hebben van obstipatie of maagklachten, kan het geen kwaad wat vaker gemberthee te drinken of gember in je eten te verwerken.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen.