De medezeggenschapsraad (MR) bestaat uit vertegenwoordigers van personeel, ouders en leerlingen op school.Zij praten en denken mee over het schoolbeleid. Een MR op school is wettelijk verplicht. De VOO hecht veel waarde aan medezeggenschap en ondersteunt waar mogelijk de MR op school bij vragen en problemen.
De MR heeft algemene bevoegdheden zoals het recht op overleg, informatie en het initiatiefrecht.Daarnaast zijn er de bijzondere bevoegdheden: de advies- en instemmingsbevoegdheid. Het adviesrecht komt in beeld bij thema's als een belangrijke verbouwing of aanstellen van de schoolleiding.
De rol van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad Is meepraten over het beleid van het schoolbestuur dat voor alle scholen geldt. De leden van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad zijn ook ouders (en leerlingen in het voortgezet onderwijs) en personeel.
De medezeggenschapsraad (MR) of gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) van een basisschool bestaat uit vertegenwoordigers van het personeel en vertegenwoordigers van de ouders. Zij hebben ieder een eigen geleding: een oudergeleding en een personeelsgeleding. De verdeling van ouders is gelijk aan personeelsleden.
In de wet staat de zittingsduur van een MR-lid niet beschreven. Het schoolbestuur of schoolleider -afhankelijk van wie de gesprekspartner is- en de MR bepalen dit onderling overleg. De afgesproken zittingsduur wordt altijd opgenomen in het medezeggenschapsreglement.
Geen ontslag door MR-werk
Een beslissing van het schoolbestuur in deze gevallen is nietig. Dit is vergelijkbaar met het wettelijk ontslagverbod en benadelingsverboden voor leden van de ondernemingsraad bij bedrijven en organisaties.
Voor personeel dat MR-werk doet, is het anders geregeld. Zij hebben recht op uren voor MR-werk volgens de CAO in het onderwijs. Dus ze hoeven minder tijd aan andere schooltaken te besteden. Maar in tegenstelling tot ouders en leerlingen, krijgen personeelsleden in de MR geen vergoeding of beloning voor hun MR-werk.
Daarin staat dat u tenminste 60 uren voor het lidmaatschap hoort te krijgen als u lid bent van de medezeggenschapsraad of de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad.
Hoe kom je in de MR? De ouders in de oudergeleding worden door en uit de ouders van de school gekozen. Alle ouders mogen zelf kiezen (actief kiesrecht) en zich verkiesbaar stellen (passief kiesrecht). Als er meer kandidaten zijn voor beschikbare plaatsen in een geleding, worden er verkiezingen uitgeschreven.
Maar er zijn meerdere vormen. De OR is een indirecte vorm van medezeggenschap.Dat is de personeelsvertegenwoordiging (PVT) ook. Bij indirecte medezeggenschap worden werknemers vertegenwoordigd door een aantal uit hun midden gekozen collega's.
Waarom een personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad? Met een medezeggenschap zoals een PVT of een OR hebben de medewerkers meer te zeggen binnen een organisatie. Een PVT of OR komt op voor jouw belangen en rechten als personeel. Zo is er meer balans tussen het management en de medewerkers.
Een MR is een raad die bestaat uit drie geledingen (groepen), namelijk: personeel, ouders en leerlingen. Deze groepen gaan met elkaar vergaderen om de problemen op school te bespreken dat noem je een MR-vergadering. Een MR vergadert altijd eerst met elkaar en zonder de directie en/of het bestuur.
Indien de MR niet instemt met een bepaald voorgenomen besluit, kan het bevoegd gezag dit besluit niet definitief maken. Er zijn dan drie mogelijkheden: (1) het voorstel wordt ingetrokken, (2) het voorstel wordt aangepast en opnieuw aan de MR voorgelegd of (3) de zaak wordt voorgelegd aan de geschillencommissie.
Vertegenwoordiger in medezeggenschapsraad
Er is geen vastgesteld aantal vergaderingen per jaar, maar meestal wordt er maandelijks vergaderd om een volle agenda te voorkomen. Het is ook mogelijk om tweewekelijks te vergaderen, maar dat kan tijdrovend en lastig in te plannen zijn.
Het belang van medezeggenschap
Door medezeggenschap van het personeel ontstaat er balans tussen medewerkers en de directie. Personeel kan, tot op zekere hoogte, meepraten over besluiten die impact hebben op het beleid van de organisatie.
Het verschil tussen MR en OR. De ouderraad (OR) heeft geen wettelijke status of taken. In de ouderraad zitten de gekozen vertegenwoordigers van de ouders. Daar waar de MR zich met name richt op het beleid binnen de school, richt de ouderraad zich primair op activiteiten die bijdragen aan een goed schoolklimaat.
Kortom, goed bestuur kan niet zonder goede medezeggenschap. In het Nederlandse onderwijs is een Medezeggenschapsraad (MR) verplicht. De MR bestaat uit personeel en ouders.
Elke school moet een MR instellen. In de medezeggenschapraad (MR) kunnen leerkrachten en ouders meedenken over het beleid van de school (denk bijvoorbeeld aan de verkeersveiligheid of pesten). Over sommige onderwerpen beslist de MR zelfs mee (zoals onderwijstijd/vakantierooster of ouderbijdrage).
Voor het voortgezet onderwijs geldt dat er, naast twee personeelsleden, minstens één ouder en één leerling in de MR moet plaatsnemen.
School neemt een belangrijke plek in bij de vorming van een kind. Over hoe jouw kind les krijgt, kun je meepraten. In de MR wordt met het bestuur bijvoorbeeld gesproken over nieuwe onderwijsconcepten, het lerarentekort of krimp. Daarbij komen ook de verschillende belangen van docenten en leerlingen aan de orde.
Totaal gemiddelde per week is 45,2 uur, bij een fulltime-aanstelling (norm werkweek is 42,5 uur) (Algemene Onderwijsbond, 2017).
Het werkverdelingsplan is het plan op schoolniveau waarin staat welke werkzaamheden binnen de school worden uitgevoerd en wie dat doet. Dit wordt opgesteld door de directie in samenspraak met het team, waarbij de meerderheid moet instemmen met de inhoud.
na een masteropleiding op het gebied van landbouw en natuurlijke omgeving of techniek: ingenieur (ir.); na een masteropleiding op het gebied van het recht: meester (mr.); na alle overige masteropleidingen: doctorandus (drs.).
Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal jaren (of een deel daarvan) dat uw werknemer in dienst is geweest. De vergoeding is vanaf 1 januari 2023 maximaal € 89.000. Behalve als een werknemer meer dan € 89.000 per jaar verdient.
Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest dan geldt voor de jaren vanaf het 11e jaar: 1/4 van jouw bruto maandsalaris, per half dienstjaar; Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest en je bent ouder dan 50 wordt er gerekend met 1/2 van jouw bruto salaris per half dienstjaar.