Kiezen voor jezelf houdt in dat je trouw bent aan jezelf. Dit kunnen keuzes zijn als op tijd rustmomenten inplannen, je grenzen uitspreken, kiezen voor een gezonde leefstijl. Maar ook kiezen om te stoppen met een vriendschap of bij je relatie weggaan, omdat je voelt dat je bij die persoon niet jezelf kunt zijn.
Kiezen voor jezelf is bewust kiezen voor je eigen behoeften. Als je (bewust) kiest voor iets omdat je het écht diep van binnen wilt. Dus vanuit willen en niet vanuit het vaak zelf opgelegd verplicht gevoel, het moeten. En ook niet om een ander te pleasen of om er iets voor terug te verwachten.
Je hebt weinig zelfvertrouwen
Voor jezelf opkomen is heel moeilijk als je vind dat jouw mening en jouw gevoelens er niet toe doen. Je hebt dan weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde. De mening van de ander is in jouw ogen altijd belangrijker. Daarom probeer je de ander tevreden te stellen en cijfer je jezelf weg.
Om terug te gaan naar jezelf moet je meer doen: meer jezelf onderzoeken, meer tijd met jezelf doorbrengen, meer uitgaan van je eigen voorkeuren. Wie je bent en wat je wilt, is de basis van alles. Dat lukt niet vanzelf en niemand anders kan het voor je uitzoeken.
Je bent ook niet de enige met deze gedachten. Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.
Een andere veroorzaker van het gevoel niet jezelf te zijn, is het maken van beslissingen die niet in lijn liggen met je waarden en gewoonten. Misschien werk je te hard, of drink je meer dan gebruikelijk. Of ben je begonnen met tijd door te brengen met mensen, waar je je misschien niet zo thuis voelt.
Psycholoog John Kim vertelt dat wanneer je niet helemaal jezelf kan zijn in de relatie, dit de kans heel groot maakt dat jullie uit elkaar gaan en dat jullie niet voor elkaar gemaakt zijn. "Als alles wat jou uniek maakt en wat je leuk aan jezelf vindt vervaagt, is het niet meant to be," vertelt hij.
Kortom: jezelf kunnen zijn betekent je plek vinden in die wereld, het gevoel hebben dat je (sommige) zaken onder controle hebt, dat je zelf keuzes en beslissingen kan maken.
De uitroep om bij jezelf te blijven is vooral bedoeld als beschermend advies. Het doel van het advies is om jou te beschermen tegen de energie van de ander, die jou weg doet gaan bij je eigen energie. Het gaat hier dan ook vooral om het weten welke energie van jou is en welke niet.
Je kunt zeggen dat assertiviteit betekent dat je een balans vindt tussen het behartigen van je eigen belangen en het rekening houden met de belangen van een ander. Als je te veel rekening houdt met het belang van een ander en je eigen belang verwaarloost, noemen we dat subassertief.
Door je te gedragen zoals je je wilt voelen, kun je het bijpassende gevoel ervaren. Door je rustiger te gedragen en meer te accepteren zul je meer rust ervaren. Door je te gedragen als een energiek persoon die snel dingen afhandelt zul je je echt energieker gaan voelen.
Bang om anderen te kwetsen? Een tweede belangrijke oorzaak dat we het moeilijk hebben met kiezen, is omdat we bang zijn voor de afwijzing of anderen af te wijzen. Kiezen betekent dat je uitkomt voor wat jij wil. Misschien heb je de overtuiging dat jouw keuze iemand anders ongelukkig zal maken.
Maak dan gewoonweg en keuze en er zal vanzelf uitkomen of de keuze bij je past. In de kunst noemen ze dit “palet maken”: andere dingen doen dan dat je normaal doet. Zo leer je jezelf beter kennen en sta je jezelf toe om keuzes uit te proberen. Zo kan je niets fout doen, maar alleen maar leren.
Mild zijn voor jezelf in plaats van jezelf te beoordelen. Beseffen dat wat je meemaakt eigen is aan het mens-zijn in plaats van denken dat jij de enige bent die dit overkomt. Door je gedachten te observeren in plaats van jezelf alleen nog te zien als de negatieve gedachte of het slechte gevoel dat je ervaart.
De geluksdriehoek is een kompas: ze informeert over de weg die je kunt bewandelen om beter in je vel te zitten en dat gevoel vast te houden. Ze geeft info over nieuwe gewoontes die je kunt aanleren om gelukkig(er) te worden.
Bij de meeste mensen is het een gevolg van vermoeidheid en overbelasting. Het komt bijvoorbeeld door slaaptekort. Maar ook alcohol en drugs vormen een belasting voor lichaam en geest, waardoor je eerder dit soort vreemde ervaringen kunt krijgen. Ook bij de eerste tekenen van griep en verkoudheid komen ze geregeld voor.
Wanneer je veel “geeft” aan de ander(en) en meer bezig bent met anderen en onvoldoende tijd en ruimte neemt om te luisteren naar je eigen behoeftes en gevoelens, kun je de verbinding met jezelf kwijt raken. Je weet dan niet meer wat jij zelf wilt en nodig hebt. Dit kan een sterk gevoel van leegte en eenzaamheid geven.
Een beetje bindingsangst of verlatingsangst is normaal. Soms heb je ook een goede reden om je (nog) niet te willen binden. Bindingsangst kan problematisch worden als je in een relatie niets wil delen door schik om te veel van je eigen territorium af te staan te geven of te veel van jezelf te tonen.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.