Labradoriet is een edelsteen met mooi gekleurde vlakken. Deze 'flash' is onder bepaalde hoeken zichtbaar. De kleur kan variëren van geel, roze, groen tot blauw.
Labradoriet is een sterk beschermende en spirituele steen. Het beschermt het eigen energieveld (aura) tegen negatieve invloeden uit de omgeving en mensen die energie bij je wegnemen. De steen vermindert angst en geeft kracht, (zelf)vertrouwen en doorzettingsvermogen. Het versterkt de intuïtie en mediamieke gaven.
Nog steeds een zeldzame exoot in de jaren dertig van de vorige eeuw, is labradoriet vandaag de dag een populaire edelsteen geworden. Dit is zowel te danken aan de voortdurende herontdekking van verschillende afzettingen als aan het unieke fascinerende kleurenspel, dat perfect harmonieert met vele edelmetaallegeringen.
Labradoriet is veelkleurig. De steen is meestal geel en blauw op een grijze achtergrond, maar kan ook oranje, rood of groen opglanzen. Het kleurenspel wordt veroorzaakt door talrijke plaatvormige insluitsels, die het licht breken. Dit wordt labradoriseren of schiller-effect genoemd.
Labradoriet kun je bij je dragen als trommelsteen in je broekzak, maar staat ook prachtig in een sieraad. Bij LiAtelier kun je allerlei labradoriet sieraden kopen of laten maken. Onder andere in de vorm van een ring, hanger, ketting, oorbellen of als armband.
Er is ook een kleurenspel in bruin, geel of oranje mogelijk. Het labradoriseren komt tot stand vanwege het licht dat breekt op de kristallen die op de splijtvlakken liggen. Labradoriet is één van de enige edelstenen, die zo sterk van kleur kan veranderen.
Je kunt een steen blijven gebruiken zolang de energie tussen 80% en 100% zit. Krijg je de energie van de steen bij opladen niet hoger dan 75%? Dan is hij toe aan een langdurige vakantie. Je kunt beter een andere steen gebruiken.
Echte edelstenen zijn zachter van kleur en terwijl sommige nog steeds een sterkere kleur zullen hebben, zal de helderheid niet verblindend zijn. Sommige edelstenen zoals Carneool en Toermalijn hebben wel een sterk kleurenspel, het zijn vooral de kwartskristallen en de Fluoriet die zachter zijn in hun natuurlijke tint.
Een edelsteen is samengesteld uit één of meerdere mineralen. Voorbeelden van edelstenen met één mineraal: Bergkristal, citrien, amethist, rookkwarts: met siliciumdioxide. Calciet, dolomiet, marmer: met calciumcarbonaat.
Labradoriet met aquamarijn werkt goed tegen angsten. Samen met tijgeroog is het super-beschermende combinatie. Je kunt de grijze steen met elke steen combineren. Want het werkt nooit de energie tegen.
Kleur: labradoriet stenen zijn er in allerlei kleuren. De groen-blauw-geel/goud varianten komen het vaakst voor. Andere bekende varianten zijn violette, oranje, rood, geel of een regenboog variant.
Er zijn verschillende blauwe edelstenen. Blauwe topaas, blauwe saffier, lapis lazuli, aquamarijn, sodaliet, angeliet, azuriet, en ook labradoriet kan een heldere blauwe glas hebben. Allemaal blauwe stenen in verschillende tinten blauw.
Labradoriet soorten
Het is een steen die sterk inwerkt op het zonnevlechtchakra en heeft daardoor een positieve werking op de maag, milt, lever, galblaas en bijnieren.
Labradoriet werkt beschermend en vergroot geestelijke kracht. Het reinigt en versterkt de aura en beschermt je tegen onder andere negatieve energie, negatieve mensen, mensen die energie zuigen, entiteiten en overprikkeling. Het is daardoor ook een heel geschikte steen voor hooggevoelige of hoogsensitieve mensen.
Citrien heeft een positief effect op de ruimte en op je humeur. Het is een steen die vrolijk maakt, positieve energie geeft, je productief maakt en je organisatievermogen stimuleert. Vaak erg welkom wanneer je maximaal wilt presteren en wanneer je samenwerkt met mensen.
Amethist is een goede steen om angst en onrust tegen te gaan. De amethist wordt beschouwd als de Meester der Helende Stenen en als de krachtigste en meest beschermende steen. Het is een halfedelstenen violette steen die veel wordt gebruikt in sieraden en voor genezingsdoeleinden .
Bekende edelstenen zijn onder andere amethist, aquamarijn, aventurien, bergkristal, carneool, citrien, diamant, granaat, hematiet, jade, labradoriet, lapis lazuli, maansteen, onyx, opaal, peridoot (olivijn), robijn, rozenkwarts, saffier, smaragd, toermalijn, topaas, turkoois en zirkoon.
Destijds werd gedacht dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen écht kon helpen. De werking van edelstenen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een heleboel mensen die claimen er baat bij hebben.
Hoeveel stenen kun je tegelijkertijd gebruiken? Hier is geen gouden regel voor, maar als algemene regel kun je stellen dat je het beste niet meer dan drie stenen tegelijkertijd kunt dragen. Voor (jonge) kinderen is het verstandig niet meer dan één steen tegelijkertijd te dragen.
Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Veel edelstenen bevatten meerdere mineralen, waarvan sommige in onvermengde vorm giftig zijn. Gelukkig gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden, zodat er in de praktijk geen enkel gevaar bestaat.
Opladen van edelstenen. Edelstenen hebben een positieve werking door hun energie af te geven aan hun omgeving of aan hun drager. Deze energie moet regelmatig weer aangevuld worden voor een optimale werking. Door een steen op te laden kan (de intensiteit van) de werking worden vergroot of versterkt.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.