Mandoline: Bij de mandoline zitten telkens 2 snaren vlak bij elkaar die hetzelfde gestemd worden. Verder is de stemming net als bij een viool: gdae alleen wordt het dan: gg dd aa ee.
Door de weerstand van de dubbele snaren is het lastiger om akkoorden te spelen, daarom is het belangrijk om hier vroeg mee te beginnen. Het belangrijkste van het spelen van dit instrument is de houding bij het spelen van dit relatief kleine instrument, het leren van akkoorden en de plectrum- en tremolo techniek.
Vrijwel alle mandolines hebben acht snaren, die per twee hetzelfde gestemd zijn.
Standaard ukelele-stemming
De meeste mensen hebben een sopraan- of concert-ukelele. Deze worden gewoonlijk gestemd op de noten G – C – E – A. Dit is op volgorde van de eerste naar de vierde ukelele-snaar, waarbij de A de snaar is die het dichtste bij de vloer is.
De mandoline is een snaarinstrument. De mandoline wordt bespeeld met een plectrum.
Het hoeft geen beperking te zijn dat je nog niet beschikt over enige kennis van het instrument. Met een banjo kan je namelijk veel kanten op. Als beginner is het fijn om losse noten te spelen en hiermee ben je met een banjo op het juiste adres.
Door een snaar strakker te draaien wordt snaarspanning hoger en daarmee de toon. Door met een vinger de effectieve lengte van de snaar te verkorten kun je de toon eveneens verhogen. Door het gebruiken van dunnere/lichtere snaren wordt de toon ook hoger.
Er bestaan al ukes vanaf 20 euro en je kunt een High End ukelele kopen voor meerdere duizenden euro's. Dit zijn dan ook prachtige instrumenten.
Concert ukelele
De concert-ukelele is hetzelfde gestemd als de sopraan: G C E A. Het verschil is echter dat de concert ukelele in tegenstelling tot de sopraan, naast meer ruimte op de toets, ook een wat vollere klank heeft. Dit komt doordat de body, ofwel klankkast een slagje groter is.
De normale stemming van een guitalele is A D G C E A. De eerste A is een lage A (de dikste snaar), de laatste is een hoge A (de dunste snaar). Het makkelijkste is om gebruik te maken van een chromatisch clip-on stemapparaat. Een alternatief is een app: zoek op 'chromatic tuner' in de Play Store of App Store.
Aangeraden wordt om een mandoline met massieve klankkast te kopen, een massieve klankkast resoneert namelijk beter dan bijvoorbeeld een gelamineerde klankkast en dat zorgt voor een warmer en luider geluid. Een mandoline kopen, kan prima online maar in het echt bekijken heeft altijd meer gevoel.
Er zijn over het algemeen twee soorten snaren te koop voor de mandoline. Dit zijn de ronde draad omsponnen snaren en de vlakdraad omsponnen snaren. Het grootste verschil tussen deze is het profiel en de klank. Een ronde draad omsponnen snaar heeft een golvend profiel en klinkt over het algemeen metaalachtig en helder.
De traditionele stemming is in C of D. In C zijn de snaren van boven naar beneden dus C-G-D-A, in D is dat D-A-E-B. Spelers van Ierse folkmuziek stemmen hun Tenor Banjo vaak gelijk met de viool en mandoline, alleen een octaaf lager, in G. Van laag naar hoog is deze dus als volgt gestemd: G-D-A-E.
De luit is een meestal dubbelkorig snaarinstrument met 4 tot 13 snaren dat met de vingers wordt bespeeld. Net als de moderne gitaar eindigen de snaren op het bovenblad, en niet zoals bij de meeste snaarinstrumenten op de klankkast.
Doordat de ukelele minder snaren heeft dan de gitaar is het een eenvoudiger instrument om te leren spelen. Akkoorden heb je sneller te pakken, omdat de frets kleiner is en je dus over minder snaren druk hoeft te maken.
Ukelele leren spelen is niet heel moeilijk. In ieder geval niet moeilijker dan gitaar spelen. Dit komt omdat de ukelele maar 4 snaren heeft. Toch moet je veel leren over hoe je je vingers wegzet en hoe je akkoorden speelt.
Beginnende ukelele spelers kunnen het beste een concert- of sopraan ukelele kopen, omdat ze een eenvoudig halsdeel hebben en een kleinere klankkast. Ze zijn ook beter betaalbaar. Een optie voor kopers is een ukelele met een mahoniehouten hals, zijdeglans lak en aangepaste stemsleutels.
Het woord 'ukelele' is de vernederlandste vorm van het Hawaïaanse woord 'ukulele'. En dat wordt uitgesproken als 'oe·koe·lel·le'.
De ukulele lijkt op een gitaar, maar hij is een stuk kleiner. Ook heeft hij maar vier snaren, in plaats van zes. Het is helemaal niet moeilijk om ukulele te leren spelen!
Het geboortejaar van de ukulele is ongeveer 1879 toen de Portugese zeilers in Hawaï aankwamen. Zijn voorganger, genaamd “de braga” of “cavaquinho” bestond al een tijdje daarvoor en werd van Madeira naar Hawaï gebracht.
Tijdens het piepen wordt de riem warm, waardoor het slippen weer ophoudt. Uiteindelijk zal de riem door veel slippen uitdrogen, en doorbranden (breken). Bij langdurige 'piep periodes' is het raadzaam om de riem met geleider spanrollen te vernieuwen.
De dikste snaren maken de laagste tonen en de dunne snaren maken de hoge tonen. Hoe dunner de snaar, hoe hoger het geluid dat hij maakt. Hoe dikker je de snaar maakt, hoe lager het geluid. Door je vingers op de hals te zetten, maakt je de snaar korter of langer.
De riem mag niet meer dan 1 à 2 cm wegschuiven. Dan is de spanning prima. Als de V-riem verder uit de rechte lijn beweegt, moet u de riem naspannen. Als dit niet mogelijk is, moet u de V-snaar vervangen door een nieuwe.