Leer staat er namelijk bekend om beter te 'ademen' dan kunststof. Nog een voordeel van leer is dat schoenen zich goed kunnen vormen naar jouw unieke voetvorm. Dit bevordert de pasvorm en het draagcomfort van de schoenen waardoor blaren effectief worden voorkomen.
"Wonden genezen het beste in een vochtige omgeving.
Maar als het gebeurt, desinfecteer je open blaren (bijvoorbeeld met een antiseptische spray) en bedek je hem met een blaarpleister. Deze beschermt de wond tegen verdere druk, wrijving en andere schadelijke invloeden van buitenaf.
Gaat u afstanden lopen van meer dan 20 kilometer en u bent blaar gevoelig dan moet u medium dikke wandelsokken gebruiken. Loopt u afstanden van maximaal 15 kilometer en u bent blaar gevoelig dan is ook de dunne versie geschikt. Bent u niet blaar gevoelig dan kunt iedere anti-blaar sok aantrekken.
Open blaren dienen gedesinfecteerd te worden. Zorg dat de huid schoon en droog is voordat de blaarpleister wordt aangebracht. Breng de pleister zonder rimpeltjes aan en druk deze stevig op de huid. Kom niet aan de pleister totdat deze vanzelf loslaat.
In plaats van doorprikken kun je de blaar gewoon met rust laten en afplakken. Bijvoorbeeld met Compeed, ovale pleisters die je over de blaar heen plakt. Eenmaal goed aangebracht kun je er nog dagen of zelfs meer dan een week mee doorlopen, totdat de blaar is verdwenen en er nieuwe huid onder zit.
Trek een paar dikke sokken aan in je nieuwe schoenen en föhn vervolgens je schoenen op de plekken waar ze knellen. Door de warmte zet de schoen een beetje uit, précies op de plekken waar het zeer doet. Zorg ervoor dat je na het föhnen de schoenen nog een tijdje aanhoudt totdat het leer of de stof is afgekoeld.
Smeer je voeten dun in met vaseline/uierzalf of speciale crème voor het lopen. Strooi een beetje talk- of voetpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten. Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep. Plak gevoelige plekken preventief af met blarenpleisters.
Dicht laten
Niets doen is in principe de beste behandeling van blaren die je niet storen. Als de druk of wrijving die de blaar heeft veroorzaakt stopt, zal deze namelijk spontaan verdwijnen. Door de blaar dicht te laten kan deze bovendien niet vuil worden door aarde en stof en besmet raken.
- De Compeed Patch Invisible tegen koortsblaasjes moet dag en nacht blijven zitten tot het blaasje genezen is. Een pleister laat na ca. 12 uur vanzelf los en moet dan door een nieuwe worden vervangen.
De blaar blijft vrij van water en vuil en de huid kan zich herstellen. Gebruik een blarenpleister op een schone, vetvrije en droge huid. De flexibele en waterproof pleister blijft tot 7 dagen plakken. Wij adviseren de pleister pas te verwijderen als deze vanzelf loslaat.
Blaren kunnen ontstaan door wrijving of te veel druk op de huid. Bij blaren is de huid omhoog gekomen en zit er een waterige vloeistof in. Blaren vormen zich meestal op je handen en bij sporters natuurlijk met name op je voeten. Hiervoor hoef je slechts korte tijd ongemakkelijke of slecht passende schoenen te dragen.
Blaar onder eelt doorprikken
Bij het doorprikken is het van belang om het uiteraard zo steriel mogelijk te doen om infectie te voorkomen. Gebruik na afloop een pleister of verbandje om de plek te beschermen tegen vuil. U kunt voor een blaar onder het eelt ook behandeling door een podotherapeut overwegen.
Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.
Schoenen kunnen zowel in de lengte als in de breedte opgerekt worden. Schoenmaker Enschede biedt voor elk type schoen, ongeacht welk materiaal, de oplossing om schoenen naar wens te vergroten. Schoenen worden langzaam in 24 tot 48 uur vergroot naar het juiste formaat.
Zorg ervoor dat je schoen passend zit aan de hiel. Wanneer je hiel omhoog komt tijdens het lopen, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. De schoen is namelijk te groot. Pas je schoenen op de manier zoals je hem thuis ook gaat dragen, bijvoorbeeld met een pantykousje, sok of een blote voet.
Bij een open blaar is het verstandig om gewone pleisters te gebruiken, omdat blarenpleisters soms akelig aan je wond of korstje kunnen gaan plakken. Soms blijven blarenpleisters ook aan sokken plakken. Voor goede bescherming kun je dan het beste tape of gewone pleisters over de blarenpleister heen gebruiken.
Preventief tapen tegen blaren doe je trapsgewijs. Je begint buiten de kwetsbare plek. De tweede strook overlapt de eerste een klein beetje. Afhankelijk van het te tapen onderdeel blijf je stroken doorplakken tot je voorbij het pijnlijke deel bent.
Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de open(geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren. Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken.
Belangrijk om te weten: de pleister mag zonder problemen een aantal dagen blijven zitten! Let op! Prik een blaar nooit door! Hij geneest namelijk beter als hij door een huidlaagje afgedekt is.
De hechting van de pleisters is zeer goed. Onze blaarpleisters blijven tot wel 48 uur goed vastzitten en zijn ook waterbestendig. Douchen met pleisters is dus geen enkel probleem.
Over het algemeen moet je de blaar niet verder doorprikken. Maar in sommige gevallen kun je de open blaar wel doorprikken, bijvoorbeeld wanneer de wond kans loopt op een infectie. Zorg er in dit geval voor dat je de huid ontsmet voor en na het doorprikken met een speciaal ontsmettingsmiddel voor de huid.