De siroop bevat weinig suikers en past binnen elk dieet. Sukrin ahornsiroop is geschikt voor het proteine dieet, koolhydraatarme dieet, low carb dieet en eiwitdieet. Sukrin ahornsiroop is een vezelrijke siroop en een gezonde vervanger voor bijvoorbeeld suikerstroop en honing.
Ahornsiroop. Ahornsiroop is beter dan suiker omdat het ook veel micronutriënten bevat zoals mangaan en zink. Aan de andere kant is ahornsiroop ook rijk aan suiker en koolhydraten, een hierdoor niet geschikt voor tijdens een keto-dieet.
Ahornsiroop bevat iets meer voedingsstoffen dan gewone suiker, maar 2/3e bestaat nog steeds uit pure suiker. Het is dus wellicht iets gezonder, maar dat wil niet zeggen dat het gezond is. Je vitaminen, mineralen en antioxidanten haal je het beste uit groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en gezonde vetten.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Koolhydraatvrij drinken
Limonadesiropen. Bijvoorbeeld: Slimpie, Cereal, Tesseire, Raak zero, Cool Bear. Frisdrank in pakjes: Wicky Zero, Slimpie. Frisdrank met en zonder prik, met 0 - 0.25 g koolhydraten per 100 ml, bijvoorbeeld: Cola (Zero / Light / PepsiMax), Crystal clear.
Koolhydraatarme Maple siroop van Sukrin
Deze maple siroop is niet alleen geschikt om mee te bakken, maar ook erg lekker op bijvoorbeeld ijs, een pannenkoek of in yoghurt. Hij is deels gezoet met zoetstoffen en wat Stevia. Bevat daardoor slechts 7 gram netto koolhydraten per 100 gram siroop.
Je kunt gerust koffie of thee drinken, mits het zonder melk en suiker is. Light frisdrank is toegestaan, voor maximaal 2 glazen per dag. Alcohol is niet toegestaan.
Ahornsiroop recepten
Ahornsiroop is erg lekker bij pannenkoeken, wentelteefjes en op wafels, maar is ook heerlijk bij spek en kip en om ham te glaceren.
Je kunt het vervangen voor agavesiroop, stroop of honing.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
Ahornsiroop bevat minimaal 24 verschillende antioxidanten. [2] Daarnaast bevat het de volgende mineralen: calcium, magnesium, kalium, ijzer, zink en mangaan. [3] In vergelijking met tafelsuiker bevat ahornsiroop meer antioxidanten en mineralen. Conclusie: ahornsiroop scoort op deze punten beter dan suiker.
Ahornsiroop komt voor in verschillende kleurgradaties. Afhankelijk van de kwaliteit wordt het ingedeeld in 3 verschillende kwaliteitsklassen. De beste kwaliteit is de A-kwaliteit, die in het begin van de winningsperiode gewonnen wordt en de duurste is. De B-kwaliteit is donkerder dan de A-kwaliteit.
Ahornsiroop is afkomstig van de esdoornboom waarvan het onttrokken sap wordt ingedikt. Agavesiroop is afkomstig van de agaveplant (een vetplant). Ook hier wordt het gewonnen sap verwerkt tot siroop.
Al bij al is Erythritol één van de meest geschikte zoetstoffen en zeker de meest geschikte suikeralcohol om te gebruiken bij een keto dieet. Vanwege zijn koele nasmaak wordt het vaak gecombineerd met stevia, fructo-oligosacchariden (FOS) of inuline (voedingsvezel).
Zoetstoffen met een lage glycaemische index zijn geschikt voor het keto dieet. Natuurlijke zoetstoffen hebben daarbij de voorkeur. Uit bovenstaand overzicht zijn Erythritol, Stevia, Inuline en Monkfruit volledig natuurlijke zoetstoffen en sowieso goed. Vooral Stevia en Erythritol zijn in Nederland bekend.
Bij een koolhydraatarm dieet dieet (of ander dieet waarbij je de hoeveelheid koolhdraten die je nuttigd beperkt, zoals het keto dieet), tel je alleen de verteerbare koolhydraten. Dit noemen we netto koolhydraten. Er zijn ook koolhydraten die niet of nauwelijks verteerd worden door het lichaam.
Maple syrup, ook wel ahornsiroop of esdoornsiroop genoemd, is een siroop gemaakt van het sap van de esdoorn.
Maple syrup, ook wel ahornsiroop of esdoornsiroop genoemd, is gemaakt van het sap van de esdoorn. In Canada en Amerika razend populair bij de welbekende pancakes.
Zowel suiker als ahornsiroop bevatten suiker, maar het belangrijkste verschil tussen de twee is dat ahornsiroop ook mineralen en antioxidanten bevat. Maple syrup bevat calcium, kalium, ijzer, zink en mangaan. Vooral aan de laatste twee is de siroop rijk, maar vergeet niet dat 100 gram siroop 67 gram suiker bevat!
Ahornsiroop bevat veel suiker en heeft daarom ongeveer dezelfde zoetkracht als gewone suiker. Je kunt suiker makkelijk 1-op-1 vervangen door ahornsiroop, maar je moet daarbij iets minder vloeistof gebruiken. Dat is omdat ahornsiroop ook water bevat.
Alleen als tijdens opslag en transport condensdruppels ontstaan in de fles, en deze op de siroop vallen, ontstaat lokaal een omstandigheid dat schimmelsporen, zich kunnen ontwikkelen. De schimmelgroei gaat door totdat de condensdruppel volledig is geconsumeerd. Dat is de reden dat de Ahornsiroop gesteriliseerd wordt.
Agavesiroop laat het bloedsuikergehalte niet erg stijgen
Om die reden worden zoetstoffen die rijk aan fructose zijn, vaak in de markt gezet als 'gezond' of 'goed voor diabetici'. Agavesiroop heeft een zeer lage GI, vooral omdat bijna alle suiker erin fructose is.
Als je wilt afvallen, zorgt het drinken van een light frisdrank als cola zero voor een beetje variatie in je dieet. Het kan dan ook geen kwaad af en toe voor een glas cola zero te kiezen, als de smaak je bevalt. De gezondste keuze is het echter niet. Beter is het om water te kiezen.
Koffie kun je prima drinken binnen een koolhydraatarm dieet. En eigenlijk geldt dat ook voor alle andere diëten.