Zeehonden worden gemiddeld 20-30 jaar oud, maar heel af en toe is er een dier dat wel 40 jaar oud is. Zeehonden kunnen best oud worden, maar dan moeten ze wel een hoop gevaren overleven. In het water hebben ze het meest te vrezen van roofdieren als haaien en Orka's.
Vrouwtjes zijn met ongeveer 3 jaar geslachtrijp en mannetjes met ongeveer 5 jaar. De gewone zeehond wordt gemiddeld 20-30 jaar oud. Vrouwtjes worden ouder dan mannetjes; vrouwtjes worden maximaal 40 jaar oud en mannetjes 25 jaar oud.
Tijdens de paartijd eten de mannetjes zes weken lang niets. Vrouwtjes zijn na 4 tot 5 jaar geslachtsrijp, mannetjes na 6 jaar. Mannetjes zullen echter meestal pas voor het eerst paren als ze 8 tot 10 jaar oud zijn. De grijze zeehond wordt gemiddeld 20-30 jaar oud.
In de eerste 3 weken worden ze nog gezoogd door de moeder. Daarna moeten ze op eigen benen staan en hun eigen voedsel verzamelen. Omdat ze dat nog moeten leren is het extra belangrijk dat ze daarvoor goed gevoed zijn met de vette melk van hun moeder.
In het water en op het land
Zeehonden slapen wanneer het ze uitkomt, zowel 's nachts als overdag. Ze kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, horizontaal drijvend aan de oppervlakte of zelfs plat op de bodem.
Ze hebben krachtige kaken en scherpe tanden. Meestal houden ze gewoon afstand van mensen, maar ze zijn niet schuw en wel leergierig en speels. Dat betekent dat een grijze zeehond die bijvoorbeeld gevoerd of zelfs geaaid wordt, gevaarlijke bijtspelletjes kan gaan spelen.
Zeehondenvlees is erg mals en lekker. Het smaakt wat zoals lever, want er zit ook veel bloed in. Zelfs als vegetariër genoten we ervan.
Zeehonden hebben korte, stugge haren en hebben bijna geen ondervacht. In plaats daarvan houden ze hun lichaamswarmte vast met een flinke speklaag van soms wel meer dan 5 centimeter dik. Zo worden ze beschermd tegen zowel warmte als kou.
Waarom zwemmen de zeehonden soms op hun rug? Het maakt zeehonden niet uit of ze op hun buik, zij of rug zwemmen. Doordat de neusgaten vanzelf sluiten als ze onder water gaan, krijgen ze nooit water in hun neus.Hun wendbaarheid is handig bij het jagen op vis.
Zeehonden kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, of horizontaal drijvend aan de oppervlakte. Omdat ze tijdens het slapen niet actief zwemmen, kunnen ze lang zonder adem. Er zijn gevallen bekend van zeehonden die een half uur onder water bleven.
RHENEN - De zeehond Else is maandag op 53-jarige leeftijd overleden in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Volgens de dierentuin was ze de oudste zeehond in gevangenshchap ter wereld. Ze verbleef sinds 2011 in het wad van het dierenpark op de Grebbeberg.
Binnenwater en zeehonden
Zeehonden kunnen prima leven in brak of zoet water, als er maar genoeg vis is. Vroeger zwommen zeehonden dan ook regelmatig rivieren op. Omdat de meeste rivieren nu afgesloten zijn door sluizen en waterkeringen is het niet zo makkelijk meer om in het binnenwater te komen.
Zeehonden zijn vaak veel rustiger: ze grommen en kreunen om te communiceren, maar ze blaffen niet zoals zeeleeuwen.
Zeehonden kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, of horizontaal drijvend aan de oppervlakte. Omdat ze tijdens het slapen niet actief zwemmen kunnen ze lang zonder adem. Er zijn gevallen bekend van zeehonden die een half uur onder water bleven.
Er drijft een drol in je schone. water ð©ð! Zeehonden poepen net zo makkelijk in het. water als op het droge.
Een zeehond kan onder water slapen en houdt dan tot twintig minuten lang de adem in. Ook wanneer de dieren op het droge slapen ademen ze niet tijdens de slaap.
Zeehonden die op zee foerageren eten gemiddeld zo'n 4,6 kilogram vis per dag. Op jaarbasis komt dat voor alle gewone zeehonden in de internationale Waddenzee op zo'n 67 duizend ton vis. Voor de 'Nederlandse' zeehonden is dat 14 tot 17 duizend ton vis.
Zeehonden hebben een dikke speklaag om hun lijf, maar niet in hun flippers, staart en kop. Om deze onderdelen droog en dus 'warmer' te houden, tillen ze ze omhoog. En dan krijg je die 'banana-look'! Bij ons doen de dieren het af en toe; in de Waddenzee liggen ze op de zandplaten heel vaak in deze houding.
Dus neem je verrekijker mee! De zeehonden komen eind mei, begin juni aan en blijven tot in augustus. De beste tijd om ze te spotten is anderhalf uur voor hoog water.
Pas na ongeveer 3,5 maand nestelt het eitje zich in de baarmoederwand en is het vrouwtje echt zwanger. Een zeehond krijgt meestal een pup (jong). Dat wordt geboren aan land. Zeehonden zijn zoogdieren, dus dat betekent dat het jong bij de moeder melk drinkt.
Zeehonden zijn toppredatoren: in hun leefgebied staan ze bovenaan de voedselketen. Geen enkel ander dier in de Waddenzee eet zeehond. De enige vijand van de zeehond is de mens.
Er zijn meldingen bekend van zeehonden in de Utrechtse gracht, het Schildmeer en in de grote rivieren. Zeehonden zijn slim. Ze vinden meestal hun weg terug wel weer.
Zeehonden zijn slimmer dan je misschien denkt. Vooral grijze zeehonden zijn, door hun nieuwsgierige en onderzoekende aard, tot veel in staat. Met eindeloos geduld weten ze uit te vinden hoe iets open of los moet worden gemaakt. Ook wij staan nog regelmatig voor verrassingen!
Namelijk 186 cm lang en tussen de 87 en 170 kg voor de mannetjes en 169 cm lang en tussen 65 en 142 kg voor de vrouwtjes. In het wild worden gewone zeehonden zo'n 20 – 30 jaar oud.