Er zijn nu nog 53 vuurtorens in Nederland. Veel vuurtorens zijn verdwenen, bijvoorbeeld de vuurtoren van Schokland: https://www.zuiderzeecollectie.nl/object/collect/75524 Er zijn totaal nog 30 vuurtorens actief.
Met een lengte van 63,45 meter is de Lange Jaap de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland (Tussen 1974 en 2008 was dat de vuurtoren aan de Maasvlakte) en de hoogste gesloten gietijzeren vuurtoren ter wereld. De bouw van de toren is begonnen in 1877 en het licht kon op 1 april 1878 worden ontstoken.
Een knallend afscheid! De historiche vuurtoren van Egmond aan Zee is al bijna 200 jaar oud! De toren is in 1833 gebouwd, is 37 meter hoog en heet J.C.J. van Speijk.
De stoere rode vuurtoren op het noordelijkste puntje van het eiland is voor veel mensen hét symbool van Texel. Hier wil je dus zeker wel een bezoekje aan brengen als je toch op ons Waddeneiland bent. Goed nieuws: dat kan!
De oudste nog werkende vuurtoren ter wereld staat in Ierland en biedt nu een zonsondergangtour aan. De tour vindt plaats in de 800 jaar oude Hook Lighthouse, op het puntje van Hook Peninsula in Wexford.
Vuurtoren Vlieland I De Rode Kabouter is de kleinste vuurtoren in Nederland | NAUPAR.
Op het Waddeneiland Schiermonnikoog vind je niet één maar twee vuurtorens. Ver staan ze niet uit elkaar; tussen de Noordertoren en Zuidertoren zit slechts een dikke kilometer afstand.
Een vuurtoren wordt gebruikt door schepen die 's nachts varen. De lichten van de vuurtoren helpen de schepen om te zien waar het land is. Tegenwoordig hebben veel schepen een radar om te zien waar het land is. Vuurtorens bestaan nog, omdat niet alle schepen een radar hebben.
Wereldwijd zijn er maar liefst 50.000 vuurtorens te vinden.
De bijnaam 'Lange Jaap' kreeg de toren al gauw na oplevering in 1878 vanwege zijn typische vorm en lengte.
De vuurtoren in Den Helder. Den Helder - De Helderse vuurtoren Lange Jaap staat op instorten. Het risico op omvallen, zeker in combinatie met verwachte wind, is dusdanig dat de omgeving veilig moet worden gesteld, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
We schijnen een lichtje op álle zes vuurtorens. Dit keer in de spotlight: de Eilerland, hét icoon van Texel!
De vuurtoren van Jeddah is te vinden in Saoedi-Arabië. Het is de hoogste vuurtoren ter wereld, met een hoogte van maar liefst 133 meter. Hij staat aan het uiteinde van de pier van de haven van Jeddah, waar hij uitkijkt over de binnenkomende schepen.
In Dishoek vind je twee karakteristieke vuurtorens die, net als de vuurtorens in Westkapelle, samen een lichtlijn vormen. De noordwestelijke lichtlijn van Kaapduin Hoog en Kaapduin Laag in helpt schepen veilig door de vaargeul te loodsen.
Er zijn nog een paar vuurtorens bemand (op Terschelling, Schiermonnikoog en Ouddorp), maar de mensen die daar zitten zijn eigenlijk verkeersleiders voor de scheepvaart. Zij hebben nog wel de functie van uitkijk, maar hebben geen bemoeienis meer met het licht. In de volksmond heten zij echter nog wel vuurtorenwachter.
Van welke afstand een schip het licht van een vuurtoren kan zien, hangt af van de hoogte van de toren en de sterkte en kleur van de lamp. De vuurtorens van Nederland hebben een reikwijdte van tussen de 16 en ruim 55 kilometer.
De eerste vuurtoren:
De oudst bekende vuurtoren stond in Egypte en heet: de Pharos van Alexandrië. Deze toren werd al 285 voor Christus gebouwd en was één van de 7 wereldwonderen. Tijdens een aardbeving in 1302 is de vuurtoren ingestort waarvan in 1994 nog delen uit zee zijn teruggevonden.
In de vuurtoren Kijkduin in Den Helder, ook wel Lange Jaap genoemd, zitten grote scheuren. De vrees is dat de 144 jaar oude vuurtoren daardoor omvalt. In Nederland staan meer oude vuurtorens. Die zijn niet allemaal meer in gebruik.
Vlieland is mooiste eiland van Nederland
Het langgerekte Waddeneiland met z'n vele strandjes, leuke dorpje en prachtige wandel- en fietspaden is populair onder de Nederlanders. De afgelopen week wisselde het eiland de plek bovenaan onze top 20 af met Terschelling, maar kreeg het uiteindelijk 1% meer stemmen!
Texel is wederom het goedkoopste eiland voor een oversteek als voetganger, met een prijs van 2,50. Voor Schiermonnikoog en Ameland betaal je zo'n 17 euro per persoon voor een retourtje en de duurste eilanden zijn Vlieland en wederom Terschelling, waar je zo'n 30 euro betaalt.
In een notendop: Texel is het grootste en drukste eiland, Terschelling het bekendste, Vlieland het hipste, Ameland het rustigste en Schiermonnikoog is het kleinste eiland uit het rijtje.
Schiermonnikoog kent twee 'vuurtorens': de witte en de rode. Alleen de rode vuurtoren (de Noordertoren) is nog in functie en wordt 24 uur per dag bemand. Naar besluit van Koning Willem III worden in 1853 twee torens op het eiland geplaatst, die een jaar later worden voorzien van een stilstaand lichttoestel.
Neem eens een kijkje in en op de vuurtoren van Vlieland. Vanaf de vuurtoren op het 40 meter hoge Vuurboetsduin kun je genieten van een prachtig uitzicht over het dorp, de Noordzee en de Waddenzee.