Er zijn Nederlandse gehaltetekens (uitgedrukt in duizendsten) voor de volgende gehaltes: voor goud 585 (14k), 750 (18k), 833 (20k) en 916 (22k); voor zilver 835 en 925 (sterling); voor platina 850, 900 en 950.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Markeringen op je sieraden
Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
Als je een zilver voorwerp door zou zagen is het door en door van hetzelfde (zilveren) materiaal, bij een verzilverd voorwerp zie je een basismateriaal met een laagje eromheen. Als je verzilverde voorwerpen veel poets komt het koper erdoorheen en verdwijnt de zilverlaag.
Niet al het zilver is officieel gemerkt. Komt het bijvoorbeeld uit het buitenland of is het zelf gemaakt door een edelsmid dan is het niet altijd officieel gemerkt. Toch zal er in de meeste gevallen nog wel een gehalte aanduiding op staan.
zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!
Het verzilverde bestek werd gemerkt met Gero 90 of Gero 100. De getallen 90 of 100 geven de dikte aan van de verzilvering, het bestek is gemaakt van een onedel basismateriaal met een laagje zilver.
Württembergische Metallwarenfabrik. De afkorting WMF staat voor de Württembergische Metallwarenabrik. Dit beroemde bedrijf werd in 1853 gesticht door Daniel Staub en de gebroeders Schweizer. WMF is nog steeds actief en produceert ondermeer kookpotten en tafelgerei.
925 zilver is dus een hoogwaardig materiaal. De verhouding van 92,5% zilver en 7,5% van een ander metaal is overigens vastgelegd in de waarborgwet van 1986 om consumenten te beschermen tegen fraude.
Op het hoogtepunt bedroeg de prijs van zilver meer dan 1000 euro per kilogram. In de laatste jaren fluctueert de zilverprijs weer tussen 400 en 600 euro per kilogram.
Antiek zilver heeft een verhaal
Het gaat meestal om voorwerpen waar een mooi en persoonlijk verhaal aan verbonden is, het heeft al veel 'meegemaakt'. Er is echt sprake van een karaktervolle betekenis met een geschiedenis.
Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt. In sterling zilveren sieraden zie je dan ook een waarborg stempel met het cijfer 925.
Zilver gemaakt in Duitsland. In Duitsland wordt ook al eeuwen prachtig zilver gemaakt. Tot 1886 werd er in Duitsland gekeurd met stadsmerken en werd het zilvergehalte gemeten in loth. Vanaf 1886 kwam er een landsmerk in de vorm van een afbeelding van een half maantje met een kroon ernaast.
Old Sheffield Plate verwijst naar een vroeg vorm van verzilveren. Het plaat zilver werk gemaakt zoals de naam al doet vermoeden is Sheffield Engeland tussen de jaren 1740 en 1840 en is een van de hoogst gewaardeerde verzilvering bij veilingen.
Links, Bedankt voor uw bericht. Gero 90 is inderdaad geen zilver maar verzilverd. Gero heeft zijn artikelen een periode met een jaarmerk gestempeld in de 20er/30er jaren. De waarde van de vorkjes hangt af van het model, ergens tussen de 40 en 100 euro.
Zilver dragen we niet voor niets buiten ons lichaam als sieraad. Mensen kunnen allergisch op metalen reageren en zilver kan giftig zijn voor het lichaam en weefsels aantasten. Inname van teveel zilver kan leiden tot argyria, een aandoening waarbij de gehele huid blijvend blauw-grijs kleurt.
Vooral in de zomermaanden met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid verkleuren je zilveren sieraden snel dof en zwart. Dit komt voornamelijk door veel transpireren in combinatie met veel gebruik van zonnebrandcrème. In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet goed tegen.
Een plated sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een andere laagje metaal. Bijvoorbeeld een koperen ring met een laagje van goud wordt een goldplated ring of een vergulde ring genoemd. Wanneer zilver als laagje wordt gebruikt noemen we dat silverplated of verzilverd.
Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren, het zwart worden (oxideren) is niet schadelijk voor je sieraad, zolang je je sieraden maar netjes op blijft poetsen. De reden dat je zilveren sieraden zwart worden komt door de aanraking met materialen waar zwavel (waterstofsulfide) in voor komt.
Naast een keurmerk zijn veel zilveren voorwerpen voorzien van een jaarletter, plaatselijke keur en meesterteken. Op lepels en vorken worden de keuren vaak geslagen op het smalle bovendeel van de steel. Bij geboortelepels vind men de keuren meest op de achterzijde van het blad.