Zo tussen de 0,5 en de 1,5 liter per verstookte M3 gas, dit is wel van vele factoren afhankelijk maar tussen deze hoeveelheden ligt het ongeveer.
U kunt de waterdruk van uw cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
Een HR-ketel produceert per 1 m3 aardgas circa 1 liter condens. Deze condensatie dient te worden afgevoerd naar de riolering.
Hr-ketels moeten vanwege de condensvorming zijn voorzien van een condensafvoer. De hoeveelheid (theoretisch te vormen) condens is afhankelijk van de gebruikte brandstof: 1 m³ (0,7 kg) aardgas geeft ongeveer 1,5 liter condensaat tegen 1 liter condensaat per liter stookolie.
Een ezelsbruggetje voor inschatting van de capaciteit van een cv-ketel is CW waarde X 3. Dus CW3 (keer drie) is 9 liter.
Als je meerdere keren per jaar het water moet bijvullen van je cv-ketel dan is er wat mis. Dan is er sprake van een lek want dat water verdwijnt niet zomaar. De meest voorkomende oorzaak is dat het expansievat oud en lek is. Die moet je iedere 7-10 jaar vervangen.
Het is handig je cv-ketel bij te vullen om ervoor te zorgen dat de druk op je cv-ketel juist blijft. Wanneer de druk in je cv-ketel onder 1,0 bar ligt, zal de cv-ketel slecht werken of zelfs volledig uitschakelen. Een te hoge druk daarentegen zorgt ervoor dat de drukbeveiliging open kan gaan.
Een cv-combiketel met een CW3 waarde zal dus (ongeveer) 9 liter warm water per minuut kunnen leveren. CW4 levert zo'n 14 liter per minuut, CW5 zo'n 16 liter per minuut en een CW6 toestel ongeveer 20 liter warm water per minuut.
Danny: Als je radiotoren rechthoekig en glas zijn dan zou je zeggen hoogte radiator x lengte x 10cm een aantal m3 is.
Rookgas afvoer.
Boven op de cv ketel zit een ronde opening. Dit is de aansluiting van de rookgas afvoer. Via een rookgas worden verbranden stoffen afgevoerd naar buiten. Er word ook lucht aangezogen zodat de brander verbrandings lucht krijgt.
Het condenswater is inderdaad niet bepaald drinkbaar water. Net zomin als de waterdamp en waterdruppels die uit de uitlaat van een wagen komen. Condens uit een ketel is zeer agressief.
Dit houdt in dat de warmte die in de waterdamp van de verbrandingsgassen zit onttrokken wordt en als warmte beschikbaar wordt gesteld aan het huis. Doordat de warmte uit de waterdamp van de verbrandingsgassen wordt onttrokken daalt de temperatuur van dit gas enorm.
Condenswater is normaalgezien drinkbaar (komt uit de lucht dus is zo zuiver als iets).
Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Door het opwarmen van het water kan er water verloren gaan. Als er een lekkage is dan zal de druk langzaam afnemen, omdat er water wegloopt uit het verwarmingssysteem. Een kapot expansievat kan er voor zorgen dat de druk afneemt.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven. Lees daarover meer over lage temperatuur verwarming.
De druk van een cv-ketel is te hoog als je op het display afleest dat er een stand hoger dan 2,0 bar staat. Een te hoge druk op je cv-ketel zorgt ervoor dat het expansievat gaat slijten. Als de druk nog hoger oploopt, is er een kans dat de drukbeveiliging opengaat.
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
Voor 100 liter warm water heeft u een boilerinhoud nodig van 40 liter. Wat belangrijk is om mee te nemen is dat in een gemiddeld bad zo'n 120 liter water gaat. Een reguliere douchebeurt vergt ongeveer 40 liter water. Voor een extra comfortabel gebruik als een regendouche telt u hier nog zo'n 30 tot 40 liter bij op.
Voor een gemiddelde douchebeurt heeft u ongeveer 30 liter boiler inhoud nodig. Het hete water uit de boiler (rond 70 °C) wordt gemengd met koud kraanwater tot het een temperatuur van ongeveer 38 °C heeft.
Gemiddeld waterverbruik
Per minuut gebruikt u ongeveer 6 liter water per minuut. Dit gebruik is wel afhankelijk van de douchekop. Bij een waterbesparende douchekop gebruikt u uiteraard minder water per minuut van bij een regendouche. Een regendouche kan soms wel een gebruik hebben van 15 liter per minuut.
De juiste werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Zodra de ketel onder de 1,5 bar komt raden wij aan de CV-ketel bij te vullen met water. Het is afhankelijk van uw CV-installatie of dit vaak dient te gebeuren of niet. We raden aan dit elke 3 maanden te controleren.
Loodgieters raden aan om de druk van de cv-ketel in ieder geval tussen de 2.0 en 2.5 bar te houden. Zo bent u verzekerd van een goede werking van de cv-ketel. Op het moment dat de waterdruk onder de 2.0 bar komt, dient u deze bij te vullen.
Meestal moet je 1 tot 2 keer per jaar je cv-ketel bijvullen.
Een manometer is een klokje op de cv-ketel, dat de waterdruk aangeeft. De wijzer van de manometer moet tussen de 1 en 2 bar (atmosfeer) staan. Staat de wijzer onder de 1 bar, dan moet je bijvullen.