Hoe groter, hoe ouder? De bekende 'langnek dinosauriërs' (sauropoden) zijn waarschijnlijk de grootste landdieren die ooit geleefd hebben, ze werden wel 50 meter lang. Dat is langer dan drie grote bussen achter elkaar. Maar ook de vleeseters, zoals de Tyrannosaurus rex, werden zeer groot.
De grootste dinosaurussen aller tijden, zoals de plantenetende Argenitosaurus met zijn lange nek, waren meer dan 30 meter lang en wogen meer dan 50 ton. Daarmee waren ze veel groter dan alle op het land wonende zoogdieren.
De botten hebben, net als bomen, jaarringen. Hiermee konden de onderzoekers de leeftijd van de dinosaurussen bepalen. Met behulp van deze methode berekenden zij dat dino's gemiddeld zo'n 30 jaar oud worden. Van deze 30 jaar leven dinosaurussen alleen de laatste drie of vier jaar als volwassenen.
De tot nu toe grootste bekende dinosaurus is de 'Patagonische Titan', ontdekt in Argentinië en beschreven in 2017. Die planteneter woog naar schatting 70 ton, was ongeveer 37 meter lang en 8 meter hoog.
De Tyrannosaurus rex had een lange kindertijd van wel negentien jaar. Je zou denken dat deze grote roofdino dan ook wel een hoge leeftijd kon behalen. Maar dat valt tegen. De oudste T-rex die ooit gevonden is, was ongeveer veertig jaar.
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
De oudste bekende dinosaurussen - van zo'n 230 miljoen jaar geleden, uit het Carnien-tijdperk in het Laat-Trias - zijn extreem zeldzaam en zijn enkel gevonden op een paar plaatsen ter wereld, voornamelijk in het noorden van Argentinië, het zuiden van Brazilië en in India", aldus Griffin.
Ornithomimus wint de renwedstrijd van de dino's. Hij rende op twee lange, sterke poten. Met zijn verenkleed leek hij behoorlijk op een struisvogel. Als jij op je fiets met de wedstrijd mee zou doen, zou Ornithomimus je met gemak voorbij zoeven, hoe hard je ook trapt.
De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
De Spinosaurus was de grootste vleeseter van alle dino's. Hij was zelfs 4 meter langer en 4000 kilo zwaarder dan de T. rex.
Bij dinosauriërs is dit onmogelijk, omdat er geen dna meer te vinden is. Toch zouden er nieuwe dinosauriërs gemaakt kunnen worden, denkt een groep Amerikaanse wetenschappers. En daar hebben ze kippen voor nodig. Kippen hebben namelijk dezelfde voorouders als dino's.
Een aantal reptielen, die familie zijn van de dinosauriërs, hebben de inslag wel overleefd. Een voorbeeld hiervan zijn krokodillen en schildpadden.Ook vogels stammen af van de dinosauriërs.
Op het eind van het Krijt, 66 miljoen jaar geleden, stierven de meeste dinosauriërs uit, wellicht ten gevolge van een meteorietinslag. Sommige dinosauriërs overleefden echter, namelijk de groep van de vogels.
Het is niet alleen het grootste levende zoogdier van deze tijd, maar überhaupt het grootste dier ooit. Niemand heeft ooit een fossiel gevonden van een groter beest, wat betekent dat de blauwe vinvis de recordhouder aller tijden is, de kampioen zwaargewicht uit de geschiedenis van de aarde.
15 meter lange Spinosaurus was het grootste roofdier ooit.
Niet alle dino's waren groot, er waren ook dino's die niet groter werden dan een hond. Een handiger maatje voor in je huis. Trix at ongeveer 70 kilo vlees per dag.
Het domste dier ter wereld
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.
Niet de leeuw of de gifslang, maar de mug is voor de mens het dodelijkste dier op aarde. Indirect is de mug verantwoordelijk voor ongeveer twee miljoen doden per jaar. Het gevaar berust op een ruim arsenaal aan ziekteverwekkers dat door muggen kan worden overgedragen.
Uitgestorven oerkrokodillen hadden de strafste beet van alle dieren die ooit geleefd hebben. Ze waren zelfs sterker dan de gevreesde tyrannosaurus rex, ontdekten Amerikaanse wetenschappers. De biologen rond Gregory Erickson van de Florida State University presenteren hun bevindingen in het online-vakblad PLoS ONE.
Llukalkan aliocranianus verschilt ook in twee andere opzichten van zijn beroemde familielid. Anders dan T. rex, die een grote, langgerekte kop had, had hij een korte schedel met allemaal hoorns, knobbels en kammen. En aan zijn kleine voorpoten had Llukalkan reusachtige klauwen die een prooi konden doorboren.
Vorig jaar kondigden de onderzoekers Karl Bates en Peter Falkingham aan dat een volwassen T. rex een bijtkracht van circa 5800 kilo per cm2 had – de krachtigste beet van alle landroofdieren ooit.
66 miljoen jaar geleden leefden er honderden verschillende soorten dinosaurussen samen op aarde. Maar aan de tijd van de dino's kwam een onverwachts einde toen een meteoriet insloeg. De meteoriet sloeg een gat zo groot als België in de ondiepe oceaan naast de plek waar nu Mexico ligt.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing. Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
Er is nieuw bewijs dat de meeste dinosauriërsoorten miljoenen jaren geleden zijn uitgestorven door een meteorietinslag in Mexico. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, waaraan ook twee Nederlanders hebben meegewerkt, dat vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.