Cola is een koolzuurhoudende frisdrank. Het heeft een zoete smaak en bevat ongeveer 30 mg cafeïne per 33 ml. De overige hoofdingrediënten zijn vanille, kaneel, karamel en citroen. 90% is natuurlijk water, en anders dan in de meeste frisdranken zit er in cola fosforzuur, en geen citroenzuur.
Na het drinken van een glas cola zit men dan ook bijna direct aan de maximale aanbevolen hoeveelheid (50 gram voor vrouwen en 60 gram voor mannen) suiker per dag. Teveel suiker kan leiden tot overbelasting van de alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Kortom, teveel cola drinken is niet goed voor je.
De belangrijkste ingrediënten voor de drank –water, suiker en limoen- zitten in grote tanks. Via allerlei buizen worden die stoffen bij elkaar gebracht en gemengd. De prik wordt toegevoegd en dan gaat de frisdrank naar de flessenvulmachine. Daar komen deze kleine flesjes naartoe.
Je pupillen verwijden en je bloeddruk verhoogd doordat de lever veel suiker afgeeft aan het bloed. De adenosine receptoren worden geblokkeerd, hierdoor verdwijnt je vermoeidheid. Na vijfenveertig minuten verhoogt je lichaam de productie van dopamine. Het hormoon dat jou een fijn gevoel geeft.
Door de juiste combinatie van suiker of zoetstof, koolzuur en cafeïne kun je zo makkelijk van frisdrank blijven doordrinken. Bovendien wordt het een gewoonte om op bepaalde momenten frisdrank te pakken, waardoor het verlangen blijft bestaan.
Niet meer dan 2 tot 5 kopjes zwarte of groene thee , of. Niet meer dan 3 tot 4 glazen cola , of. Niet meer dan 1 kopje koffie.
Het water
Volgens de website van McDonald's zijn de restaurants voorzien van goede waterfiltersystemen waardoor het water dat gebruikt wordt om de cola te maken beter gefilterd is en de cola dus ook beter smaakt.
In dat jaar vond de Amerikaanse apotheker John Pemberton de eerste versie van Coca-Cola uit. Hij verkocht het oorspronkelijk als een verkwikkend middel tegen allerlei kwaaltjes, vol krachtige ingrediënten zoals cafeïne gehaald uit kolanoten en, jawel een extract van cocabladeren met sporen cocaïne.
Als je eenmalig speed of designerdrugs rookt, snuift of spuit duurt het 10 tot 20 uur voordat je weer mag rijden. Als je het slikt of injecteert duurt het 15 tot 25 uur. En als je meer dan 1 keer op een dag gebruikt, duurt het 16 tot 40 uur. Als je 1 dosis coke neemt, mag je na ongeveer 4 uur weer rijden.
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. De zoetstoffen in light-frisdrank zijn verder ook beter voor je tanden.
Cola helpt niet tegen diarree.Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Er worden veel hoestmiddelen en slijmoplossende drankjes verkocht bij de apotheek en drogist. De werking van al deze middelen is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Lekker laten liggen dus! Ze helpen niet tegen je hoest of slijm en zeker niet om je hoestklachten sneller te laten genezen.
Sommige mensen hebben baat bij een glas cola als ze misselijk zijn. Koolzuur prikkelt de maag en cafeïne bevordert de stoelgang. Van cola ga je dus boeren en poepen. Bij misselijkheid of een voedselvergiftiging is dat precies wat je wilt: snel die maag leeg.
Ingrediënt X
Ze houden het recept geheim door als laatste het ingredient x toe te voegen, dit is een extract dat in Amerika wordt gemaakt en daar weet dus bijna niemand de samenstelling van. Dit extract wordt naar alle fabrieken wereldwijd gestuurd.
Maar in die cocabladeren zit dus, jawel, cocaïne. Hoeveel cocaïne er vroeger precies in cola zat is onduidelijk, maar dat het erin zat, is zeker. Tegenwoordig zit er geen cocaïne meer in het drankje omdat de cocabladeren gedecocaïniseerd worden.
Het antwoord is vrij simpel: in cola zit gebrande suiker, beter bekend als karamel en dit geeft de bruine / zwarte kleur aan cola.
Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin.Wel zat dit drankje in een groene fles. Dit verklaart misschien waarom mensen dachten dat cola vroeger groen was.
Het smaakt zoet (maar is qua pH zuur) en bevat circa 28-32 mg cafeïne per 33 cl. Andere belangrijke ingrediënten zijn vanille, kaneel, karamel en citroen. Anders dan de meeste frisdranken bevat het geen citroenzuur, maar fosforzuur.
Coca-Cola zegt zelf dat overal ter wereld dezelfde processen en dezelfde ingrediënten gebruikt worden. Wel gebruiken ze per land lokale ingrediënten, dus water uit het eigen land en ook suiker (van suikerbieten).Dat kan voor 'subtiele' smaakverschillen zorgen.
Je kunt er zelfs een beetje afhankelijk van raken. Wanneer je je lichaam een keer geen cafeïne geeft, kun je hoofdpijn krijgen en kun je je slecht concentreren. Tot slot heeft de koolzuur in frisdrank een belangrijke rol in de verslaving.
Wat is Spezi? Spezi is een merknaam maar wordt vaak gebruikt als naam voor een mix frisdrank gemaakt van cola en sinas. Deze mixfrisdrank is vooral bekend in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Vandaar dat veel Nederlanders die regelmatig op wintersport gaan bekend zijn met Spezi.
De meest obese volwassene ter wereld is Mexicaan, alsook de meest obese baby. Mexico is de grootste consument van Coca-Cola ter wereld. Toevallig stond Mexico ook in 2015 nog op de tweede plaats in de lijst van de landen met meeste zwaarlijvigheid (of obesitas) ter wereld.