Een schoenenspray zorgt voor een onzichtbaar beschermlaagje.Dat voorkomt dat vuil en vocht in jouw schoenen trekken. Het blijft boven op het laagje liggen waardoor jij het vuil en vocht er makkelijk afveegt. Zo beschadig jij schoenen een stuk minder snel en heb jij er langer plezier van.
Als je schoenen helemaal clean zijn, is het belangrijk om ze te gaan beschermen. Gebruik voor bescherming een impregneerspray, hiermee bescherm je de schoen tegen vuil en vocht en voed je het leer. Spray op 30 centimeter afstand en laat een half uurtje intrekken.
Welke impregneer spray kiezen? Als je je schoenen wilt beschermen tegen water en vuil kun je naast regelmatig onderhoud voor extra bescherming kiezen door je schoenen en laarzen te impregneren. Deze krijgen verschillende namen als “waterstop”, “invulner”, “anti-rain” of “waterproofer”.
Bescherm je schoenen met een waterafstotende spray
Maak je schoenen waterdicht door ze aan het begin van de herfst in te spuiten met een impregnerende spray. Zo leg je een onzichtbare beschermlaag die je schoenen gedurende 15 regendagen vocht- en vuilafstotend maakt.
De buitenzijde van een goede wandelschoen heeft regelmatig en goed onderhoud nodig, of de binnenvoering nu van Gore-Tex® of van leer is. Dit is nodig om het leder en kunststof waterafstotend te maken en het leer te voeden. We hebben een ruime keus aan goede onderhoudsmiddelen van Nikwax, Collonil, SnoSeal en Grangers.
De impregnering is vooral belangrijk voor alle fijne soorten schoenleer met open poriën, bijvoorbeeld suède (suède en nubuckleer), van nature erg gevoelig voor vocht en vuil. Meestal wordt het schoenleer in de looierij al voor de eerste maal geïmpregneerd.
Sneakers of laarzen van suéde hebben een kwetsbare stof en zijn vatbaar voor vocht. Jij kan ze dan ook het beste alleen in de lente en zomer dragen. Drie keer per jaar insprayen is dan voldoende om ze netjes te houden.
Stinkende schoenen in de vriezer
Zorg dat je de schoenen ieder apart in een (dunne en transparante) plastic zak stopt. Maak een knoop in beide zakken. Leg de schoenen in de vriezer en laat ze hier een nacht in liggen. De kou doodt de bacteriën en de volgende dag ruiken je schoenen weer als nieuw.
Azijn neutraliseert geurtjes en bestrijdt de bacteriën in schoenen. Meng gelijke hoeveelheden witte azijn en water en giet dit in een sprayflacon. Spray de oplossing in de binnenkant van je schoenen na gebruik en laat ze opdrogen.
Witte schoenen beschermen
Bij voorkeur een waterproof spray of nano protect spray gebruiken voor het sterkste en langste resultaat.
Heb je geen schoenpoets in huis? Geen nood: de binnenkant van een bananenschil is even effectief.Wrijf met de schil over je schoen en laat even intrekken.Poets het leer nadien op met een doek.
Gebruik bij het poetsen van de schoenen een goede insmeer- of poetsborstel. Breng een kleine laag schoenpoets aan op de borstel en wrijf dit zorgvuldig uit over de schoen. Wees zuinig met de schoenpoets, het is de bedoeling dat de schoenpoets in het leer trekt en niet op de schoen blijft zitten.
Behandel je schoenen voor je ze voor het eerst draagt
Daarom is het van belang je schoenen altijd eerst te behandelen vóórdat je ermee naar buiten gaat. Spuit ze even in met een water- en vuilafstotende spray speciaal voor leer en you're good to go.
Gebruik dozen om je schoenen te bewaren
Je kunt de dozen opbergen in een kast of in een kast onder je bed. De dozen zijn ook gemakkelijk te verplaatsen als je ze nodig hebt, en je kunt van de buitenkant al zien welke schoenen erin zitten. Schoenendozen zijn donker, en dat is altijd goed voor je schoenen.
Strooi wat baking soda in je schoenen en laat je schoenen een dag of nacht staan. Klop de baking soda uit je schoenen en haal eventuele restjes makkelijk weg met een droge doek. Een handje theezakjes in elke schoen, een nachtje laten staan en de volgende ochtend heb jij weer frisse schoenen.
Dat komt omdat jouw voeten dan amper lucht krijgen en zweet niet de kans krijgt om snel op te drogen. Hierdoor hebben de bacteriën die in het zweet zitten (en die aan jouw voeten en sokken zitten) de ideale speelruimte om lekker te groeien. De bacteriën zorgen voor de nare geur wat resulteert in stinkende schoenen.
Het simpelste is om uw schoenen in de zon te laten luchten om zweetgeur uit schoenen te halen. Zonlicht doodt bacteriën en schimmels. Zorg er wel voor dat ze niet nat regenen. U kunt zweetlucht uit schoenen krijgen met baking soda want dat absorbeert vieze luchtjes.
Slijtage voorkomen
Wanneer je elke dag dezelfde schoenen draagt, zullen de zolen veel sneller slijten. Laat je ze in plaats daarvan een dagje in de kast staan, dan krijgen de zolen de tijd om zich weer terug te buigen naar hun originele vorm.
Dit kan worden veroorzaakt door de kwaliteit van uw schoenen, maar ook door de manier van lopen. Door voetproblemen als doorgezakte voeten, platvoeten, holvoeten, klauwtenen of overproneren worden schoenen anders belast. Hierdoor slijten de schoenen op andere plekken dan normaal.
Smeer niet teveel schoensmeer op de schoen, want de schoen moet kunnen ademen. Laat de schoensmeer vervolgens 15 minuten intrekken. Nadat de schoensmeer een kwartier de tijd heeft gehad om goed in het leer te trekken, kun je de schoen oppoetsen met een droge doek.
Impregneren maakt stof waterdicht
Fout, impregneren maakt je stof zeker niet waterdicht. De meeste stoffen laten nog net zoveel vocht door met impregnatie of zonder impregnatie. Een simpel voorbeeld: wanneer je een visnet impregneert zal het zeker nog water doorlaten.
Hoe vaak je schoenen moet poetsen is afhankelijk van het type schoenen dat je draagt. De ene stof wordt eerder vies dan de andere stof. Als vuistregel kan je aanhouden dat je een of twee keer per maand je schoenen moet poetsen.
Stoffen schoenen schoonmaken doe je altijd met de hand. Wrijf eerst het droge vuil van de schoen af met een doekje of kleine borstel. Gebruik vervolgens verschillende schoonmaakmiddelen om de vlekken eruit te krijgen, zoals zeep of afwasmiddel. Een ingetrokken vlek maak je schoon met een kleine borstel en afwasmiddel.