In principe is het ontluchten van een cv-ketel zo'n eenmaal per jaar nodig.
Na het bijvullen is het belangrijk om uw radiatoren te ontluchten. Het ingestroomde water bevat namelijk altijd zuurstof. De lucht kan zorgen voor vreemde geluiden en een installatie die niet optimaal werkt.
Adviseert Levert Zorgt Draai de ontluchtingsventielen van alle radiatoren in huis één voor één langzaam open met een ontluchtingssleutel totdat er water uit komt. Draai het ventiel direct weer dicht zodra er water uit komt. De CV ketel ontlucht zichzelf automatisch.
Waterval geluiden of geborrel in de radiatoren betekenen doorgaans dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Dit zorgt ervoor dat uw verwarming niet goed meer opwarmt en dat is erg energieverspillend. In het geval van borrelende geluiden in uw radiatoren kunt u het beste uw verwarming ontluchten.
Zet de thermostaat gedurende 10 minuten zo hoog mogelijk. Hierdoor komt de lucht bij de ontluchtingsventielen van de radiatoren. Zet de thermostaat na 10 minuten op een lage stand (ongeveer 15 graden). Wacht nogmaals 10 minuten en draai alle de radiatorknoppen weer dicht.
Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan. Is de druk hoger dan 2 bar, dan slijt de pomp te snel, en bij meer dan 3 bar kan er lekkage ontstaan doordat een leiding barst.
Begin bij de radiator op het laagste punt in je huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt. *Lucht verzamelt zich vaak op het hoogste punt van de cv-installatie.
Hou een bakje of een oude doek onder de ontluchtingskraan. Draai deze voorzichtig open totdat je een fluitgeluid hoort. Na enige tijd komt er ook water uit de ontluchtingskraan. Laat de kraan nog enkele seconden open totdat het waterstraaltje regelmatig wordt.
Wanneer je radiator nauwelijks warm wordt of slechts gedeeltelijk opwarmt, kan het zijn dat je radiator niet volledig met het water is gevuld maar ook lucht bevat. Lucht in de leidingen verzamelt zich in de radiator en die verwarmt daardoor niet meer.
Het werkingsprincipe van een automatische ontluchter is zeer eenvoudig. Een vlotter die op het waterniveau drijft, houdt een afsluiter gesloten. Wanneer er zich in de vlotterkamer lucht verzamelt, daalt het waterniveau en zal het ontluchtingsventiel openen. De verzamelde lucht zal nu ontsnappen.
Een ontluchter (SpiroTop) moet op het hoogste punt in een verwarmings- of koelinstallatie geplaatst worden om luchtzakken te voorkomen.
Het is sterk aan te raden om de verwarming van uw woning eens per jaar te ontluchten. U kunt ervoor kiezen de cv-ketel eens per half jaar bij te vullen en dit te combineren met het ontluchten van de leidingen.
Soms veroorzaakt de waterdruk een storing of verliest het overbodig water uit het systeem. Als de waterdruk te laag is, wordt er snel gedacht om de CV-ketel bij te vullen. Mocht je vaak achter elkaar water moeten bijvullen, dan kan het zijn dat het expansievat kapot is.
Wij raden aan om ten minste eens per jaar uw ketel te vullen. Bij een wat oudere ketel kan dit twee keer per jaar nodig zijn. Wanneer het vaker nodig is en u bijvoorbeeld maandelijks uw cv-ketel moet bijvullen, is er waarschijnlijk sprake van lekkage. Ook moet u uw cv vullen wanneer u uw installatie ontlucht.
Naast dat het vervelende geluiden kan opleveren is het ook zonde van de energie, want door de luchtbellen kan uw cv-systeem haar warmte niet goed kwijt. Om er zeker van te zijn dat uw waterdruk op orde is, kunt u het beste zowel voor als nadat u uw verwarming ontlucht uw cv-ketel bijvullen.
Radiator blijft onderaan koud
Blijft de onderkant van de radiator koud? Dan is de kans groot dat de aan- en afvoer zijn omgedraaid. Dat wil zeggen dat aanvoer op de afvoer aangesloten zit en andersom.
Hoe weet ik of mijn cv-ketel lekt? Als de druk van je cv-ketel steeds lager wordt, kan er sprake zijn van een lek.Als je aanslag op of rond de ontluchter ziet, is dat meestal een teken van lekkage.
Haal de stekker van uw cv-ketel dan uit het stopcontact. Zorg dat alle radiatoren in het huis openstaan en ga naar de radiator op het laagste punt. Plaats een teiltje en/of slang onder/aan de laagste radiator en laat het hele systeem leeglopen.
Je moet je radiator ontluchten als …
Buiten het feit dat die geluiden storend zijn, kunnen de luchtbellen ervoor zorgen dat de leidingen oxideren. Actie ondernemen is dus de boodschap! Ook wanneer je chauffages niet meer (voldoende) opwarmen is het tijd om ze te ontluchten.
Lucht in de centrale verwarming komt vaak voor en de oorzaak is niet altijd even makkelijk terug te vinden. Het kan zijn dat er lucht is achtergebleven bij het opvullen, maar ook lekken of verkeerd geplaatste leidingen kunnen de oorzaak zijn.
Als uw cv-ketel lekt, is dat erg vervelend. Een lekkende cv-ketel zorgt namelijk niet alleen voor natte plekken in huis, maar resulteert er ook in dat uw cv-ketel niet meer naar behoren functioneert. Wanneer de hr-ketel lekt, neemt de waterdruk snel af en moet u de ketel bijvullen.
Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat. Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde. Dit betekent namelijk dat in het ene deel water zit, en in het andere stikstof. Zijn er geen verschillende geluiden hoorbaar, dan is uw expansievat lek.