Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Kristallen zijn technisch gezien Geen Stenen
Waar kristallen uit één mineraal bestaan, bestaan gesteentes uit 2 of meerdere stoffen. Daarom zien deze er van de buitenkant, door de verschillende structuren en kleurschakeringen, ook vaak oneffen uit, bijvoorbeeld lapis lazuli.
Tijgeroog is een opake geel- tot roodbruine steen met een zijdeglans. Valkenoog is een blauwgrijze variant van tijgeroog. De geelachtige variant wordt soms verkocht als het waardevollere kattenoog (chrysoberyl).
Destijds werd gedacht dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen écht kon helpen. De werking van edelstenen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een heleboel mensen die claimen er baat bij hebben.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
Als je een steen bij je draagt voor de (geneeskrachtige of therapeutische) werking is het verstandig om hem minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden, afhankelijk van hoe intensief de energie van de steen gebruikt wordt.
Realgaar is arseenhoudend (je weetwel waar mensen mee vergiftigd worden in moordseries) en giftig. Deze steen is daarom niet geschikt voor kinderen, het dragen op je huid of het gebruik in edelsteen water.
Hematiet neemt de negatieve energie uit de steen op. Leg je steen in een bakje met kleine hematiet steentjes, liefst helemaal ondergestopt, en laat hem daar gedurende 24 uur in. Hierna is je steen gereinigd. De hematiet kan je weer reinigen door ze onder water te houden.
Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Tijgeroog
Wanneer je veel piekert kunt je juist weer beter een Tijgeroog naast je bed leggen. Tijgeroog bevordert rust en helpt bij overprikkeldheid van het zenuwstelsel. De steen ontkrampt ook bij spanningen. Deze edelsteen stimuleert de kracht in jezelf, werkt beschermend en brengt harmonie en balans.
Amethist is een goede steen om angst en onrust tegen te gaan. De amethist wordt beschouwd als de Meester der Helende Stenen en als de krachtigste en meest beschermende steen. Het is een halfedelstenen violette steen die veel wordt gebruikt in sieraden en voor genezingsdoeleinden .
Tijgeroog stimuleert het basis chakra en helpt je om kalm en bij jezelf te blijven. Verder is tijgeroog een steen van mentale helderheid. De steen helpt je daarnaast om het evenwicht te bewaren tussen uitersten. Daardoor kun je voorbij de dualiteit komen.
Het herkennen van mineralen begint met vergelijken. Als je meer variatie hebt gezien zal je dingen vaker herkennen. Daarbij zijn de eigenschappen die je in elk stenenboek terug vindt zeer belangrijk: kristalvorm, glans, kleur, breuk en de combinatie van mineralen (paragenese).
In vergelijking met goud is de steen of het mineraal niet zo duur. Goud kost momenteel 61 USD per gram, na de grens van 2.000 USD te hebben doorbroken. Jade kost momenteel slechts 0,81 USD per gram. Verwerkt in statussymbolen en juwelen, wordt het echter steeds aantrekkelijker als investering.
Nadat de edelstenen zijn gereinigd en opgeladen kun je de steen activeren. Tijdens dit proces kan de steen zich afstemmen op jouw energie en het doel waarvoor je hem wilt gebruiken. Het is zeer belangrijk dat je de steen activeert want alleen dan kan de edelsteen met je samenwerken.
Je edelstenen bewaren doe je het liefst op een plek waar ze niet blootgesteld worden aan de elementen. Pas dus op voor fel zonlicht, water of vuil. Dat geldt zeker voor stenen die niet tegen zon of water kunnen! Ook de plek waar je kristallen bewaart kan bijdragen.
De Tijgeroog kan je opladen in het zonlicht of maanlicht bij volle maan. Of bijvoorbeeld opladen met Bergkristal, Seleniet of op een cluster Amethist. Tijgeroog kan je het beste opladen als de zon het dichtste bij de aarde is. Dat in de namiddag zon.
Kwartsvarianten zoals Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts maar ook Amethist, Jaspis, Aquamarijn en Fluoriet zijn stenen die wel in het water kunnen. Kies bij twijfel altijd een andere methode. Gebruik nooit zout water om de stenen te reinigen.
Leg je edelstenen een nacht neer op een plek in het maanlicht, liefst in het licht van de Volle Maan. Dit kan binnen op de vensterbank of buiten. Het licht van de maan laadt jouw stenen natuurlijk op. Dit is een hele zachte en veilige methode.
Maansteen is heel geschikt om op te laden in het (volle) maanlicht maar omdat het een broze steen is kunnen water en chemicaliën beter vermeden worden. De steen is ook erg zacht en kwetsbaar en kan makkelijk krassen.
Hoe lang duurt het voordat een edelsteen gaat werken? Ook daarvoor is geen algemene regel. Het hangt af van de gevoeligheid van de persoon die de edelsteen gaat dragen. Het gaat om de wisselwerking die er ontstaat, en ook van de storing die er is.
Als je steen breekt of zoek raakt, heb je de energie van de desbetreffende steen schijnbaar niet meer nodig in je leven. Het is een teken dat je een fase hebt afgerond. De steen, die deze fase representeerde en ondersteunde, doet vervolgens wat de natuur ook doet: hij volgt de cirkel van het leven.
Lapis lazuli, malachiet, angeliet en turkoois zijn poreus en kun je beter in zout of de aarde reinigen. Zout is een krachtige reiniger. De steen begraaf je in het zout ongeveer 24-48 uur. Ook door een steen in de aarde te stoppen kan hij zijn negatieve lading kwijt raken.