Madame Jeanette is een zeer scherpe (tussen de 100.000 en 500.000 op de schaal van Scoville) variant van de Spaanse peper Capsicum chinense, afkomstig uit Suriname. Hij is geel van kleur en wordt nog wel eens verward met de adjuma (of Yellow Lantern Chili). Adjuma is echter veel korter en nét even iets minder scherp.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal. De smaak is enigszins fruitig en doet denken aan mango en ananas.
De Madam Jeanette is een hele hete, aromatische peper. Daarom wordt de Madam Jeanette meestal als smaakmaker meegekookt, om later weer uit het gerecht te worden verwijderd. Deze peper wordt veel gebruikt in de Surinaamse en Antilliaanse keuken en combineert heel goed met tomaten en gerechten met tropische vruchten.
Oorspronkelijk komt Madame Jeanette uit Suriname en schijnt vernoemd te zijn naar een hete dame uit Paramaribo. Deze dame oefende het oudste beroep van de wereld vurig uit. Deze frommelige, gele chilipeper is nauw verwant aan de Habanero en is net zo heet.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Madame Jeanette is een zeer scherpe (tussen de 100.000 en 500.000 op de schaal van Scoville) variant van de Spaanse peper Capsicum chinense, afkomstig uit Suriname. Hij is geel van kleur en wordt nog wel eens verward met de adjuma (of Yellow Lantern Chili).
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU.
De twee soorten pepers lijken erg op elkaar, maar het verschil is dat de gele Adjuma iets pittiger is dan de Madame Jeanette. En dat de Madame Jeanette juist een fruitigere smaak en sterke citrusachtige geur heeft, vandaar de naam Lemon Habanero.
De Madame Jeanette, ook bekend als de Lemon Habanero, is een pittige en fruitige peper. De knalgele chilipeper heeft een sterke citrusachtige geur en smaak.
Als je pikante pepers snijdt kan het zijn dat je handen een branderig gevoel geven, als je echter op voorhand je handen inwrijft met olie heb je daar geen last van. Wrijf ook niet in je ogen, EN veeg niet over je huid zoals bijvoorbeeld in je gezicht. De huid en je ogen zullen een sterk branderig gevoel geven!
De Habanero peper is een van de heetste pepers ter wereld. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Habenero peper is 100.000 tot 350.000 op de Scovilleschaal en behoort hiermee tot de absolute top van de hete pepers. De Habanero is dus alleen voor echte liefhebbers van pittig eten.
Jalapeño smaak
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
Pepers kopen
Er zijn veel verschillende soorten pepers te koop. Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.
Om lichte gerechten niet te ontsieren maar wel wat pit mee te geven, kun je dus kiezen voor witte peper. Waar zwarte peper je eten vooral pit geeft, zorgt witte peper ook voor een aardse smaak. Vooral Aziatische chefs kiezen daarom voor de witte peper, die goed combineert met specerijen als komijn.
Is Madame Jeanette gezond
Enkele voordelen zijn: het zit boordevol vitamine C en heeft een antibacteriële werking. minder snel verkouden worden. heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.
Portiegrootte. Per stuk: 2-10 gram.
Bewaartip voor dit product
Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren. Allereerst was je de pepers en snijd je de steeltjes eraf. Vervolgens maal je ze fijn met een keukenmachine en schep je ze losjes in een glazen pot. Deze vries je in.
Er zijn meer dan 30 verschillende chilipeper soorten (capsicum soorten). Deze soorten brengen meer dan 10.000 variëteiten voort. Sommige zijn wild en komen diep in het regenwoud voor.
Op scoville-schaal vallen ze tussen de 100.00 en 350.000 eenheden. Zaden van de Madame Jeanette Peper van eind maart tot begin juni bij minimaal 20 °C binnenshuis zaaien of bij voorkeur in een kasje. Na circa 7 weken overpotten en geleiden met touw of Plantenstokjes 25 cm.
Jumbo Zeer Pittig Madame Jeanette Pepers 50g bestellen? - Groente — Jumbo Supermarkten.
De Bhut Jolokia (of Naga Jolokia, Ghost Pepper) stond in het Guinness Book of Records beschreven als heetste peper ter wereld en is liefst twee keer zo heet als de voorgaande “kampioen”, de Red Savina. Met Scoville Units van 800,000 ~ 1.001.300 is deze peper “nucleair” te noemen.
Deze peper, gekweekt door een Amerikaan met de toepasselijke naam Ed Currie, werd in 2013 door het Guiness Book of Records uitgeroepen tot heetste peper ter wereld. Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar.
Maar let op, deze zijn alleen geschikt voor mensen die van extreem pittig eten houden. De Carolina Reaper is extreem pittig van smaak. Deze peper heeft een waarde tussen de 1.500.000 tot de 2.200.000 op de Scovilleschaal. Je kunt de Carolina Reaper verwerken in een salsa, saus of sambal.