Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer, allemaal nodig om goed en energiek te kunnen functioneren. Aubergine is rijk aan vezels. Die dragen bij aan een goede darmgezondheid, geven een verzadigd gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Aubergines bevatten veel meer gezonde vezels dan courgette. Goed voor de darmflora en stofwisseling dus! Al hebben courgettes ook veel andere goede voedingsstoffen. Aubergines bevatten meer vocht dan courgettes.
Zo krijg je met 100 gram aubergine ruim 3 gram vezels binnen. Daarnaast bevat de groente behoorlijk wat vitamine C, K, B6, folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur), mangaan en kalium. Ook kleine hoeveelheden magnesium, koper en vitamine B3 vind je deze groente.
Deze groente voorziet je lichaam van vezels, antioxidanten, vitamine C en mangaan. Deze voedingsstoffen leveren diverse belangrijke gezondheidsvoordelen op. Aubergine kan bijvoorbeeld bijdragen aan een gezond gewicht, een stabiele bloedsuikerspiegel en een lager risico op hartziektes.
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de door het Voedingscentrum geadviseerde dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Goed voor je darmstelsel
Vaak last van je darmen? Aubergine zit tjokvol vezels, waardoor je spijsverteringskanaal én darmstelsel beter gaat werken. Het water en de antioxidanten in de aubergine voorkomen bovendien het risico op ontstekingen.
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de dagelijkse 250 gram groenten.
Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten. Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Maar na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.
Gezonde vleesvervanger
Een aubergine telt slechts 25 kcal/ 100 gram en is daarmee één van de minst calorierijke groenten, daarnaast is een aubergine vezelrijk, bevat veel antioxidanten en is ze rijk aan vitamine C. In combinatie met een eiwitrijk product dus een ideale vleesvervanger!
Tegenwoordig zijn de aubergines helemaal niet meer bitter, maar zouten blijft een ding. Door de aubergine vooraf te zouten, onttrek je er vocht uit en minder vocht is meer smaak. Bovendien zout je de aubergine zo van binnen en meer zout is ook meer smaak.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Gegrilde aubergine salade
Misschien denk jij niet gelijk aan onze paarse vriend als jij voor het groenteschap staat. Maar de aubergine met pittige smaak is hartstikke gezond! Deze groente bevat veel vezels, kalium en magnesium. Daarnaast bevat het goede antioxidanten, vitamine B én helpt het je cholesterol verlagen.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Aubergine kruiden is een eitje; ze zijn erg neutraal van smaak en kunnen daarom veel smaakmakers hebben. Het is heel verleidelijk om hier zout bij te gebruiken, maar dat is absoluut niet nodig. Probeer bijvoorbeeld eens een kruidenmengsel van paprikapoeder, basilicum en oregano. Succes gegarandeerd!
Bewaar aubergine niet in de koelkast. Bewaar de groente op een koele en droge plaats. De ideale temperatuur is 10-15°C. Dek de aubergine af om ze te beschermen tegen uitdroging.
Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats, bijvoorbeeld een voorraadkast. Aubergine kun je ook invriezen. Gare aubergines (rauwe eerst 2 minuten blancheren) zijn bij minimaal -18C in de diepvries in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden houdbaar.
Aubergines bevatten het stofje solanine, wat maag- en darmklachten kan veroorzaken. Eenmaal verwerkt, wordt het solaninegehalte een pak lager wat het risico op klachten quasi tot 0 herleidt.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Teveel tomaat heeft z'n keerzijde
Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
Vooral broccoli, tuinbonen, augurken en courgettes, maar ook spinazie, postelein, andijvie, raapstelen, veldsla en snijbiet bevatten relatief veel ijzer. Vanwege het hoge nitraatgehalte is het raadzaam deze soorten niet vaker dan tweemaal per week te gebruiken.