Vanaf half juli tot begin oktober vertrekt het uit Nederland. De insectenvoorraad loopt hier dan behoorlijk terug en dat is nu juist het voedsel waar onze tuinfluiter behoefte aan heeft. Hij zoekt dan ook een plekje ten zuiden van de Sahara in Afrika om daar de winter door te brengen. Daar zijn altijd volop insecten.
De zwartkop is de meest geringde vogel in België, met een jaartotaal dat kan oplopen tot 105.599 ex. (in 1992). Voornamelijk in het najaar worden zwartkoppen (tijdens de nachttrek) in grote aantallen geringd.
De zwartkop komt vrijwel overal in Europa voor, met uitzondering van het hoge noorden. Verder oostwaarts kun je de vogel tot in West-Siberië aantreffen.
Van insecten naar bessen
Zwartkoppen zijn net als veel andere zomervogels insecteneters. Vele duizenden insecten verdwijnen er in de loop van het jaar in de vogelmaag. Maar alleen van insecten zullen ze niet moddervet worden. Om de buik vol te krijgen, hebben ze ook veel bessen nodig.
Maar, zoals gezegd, de tuinfluiter is evenals de zwartkop een begenadigd zanger met een versnelde merelzang. En beide soorten laten zich eerder horen dan zien. Toch is er wel enig onderscheid in de zang. De zang van de zwartkop is iets helderder dan die van de tuinfluiter.
De Zwarte Roodstaart is een vogel die je nogal eens in steden aantreft. Een omgeving met stenen, of het nu bergen betreft of flats en huizen, daar houdt ie van. De Zwarte Roodstaart heeft een apart, ietwat krakend liedje.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Geluid. Zang helder dalend riedeltje van zoete, melancholieke klanken. Meest gebruikte roep lijkt op tjiftjaf maar is lager, langgerekter en meer tweelettergrepig. Lijkt erg op roep van gekraagde roodstaart.
Zwartkop (Sylvia atricapilla)
De zwartkop is een trekvogel die door het warmer wordende klimaat steeds eerder in Nederland aankomt om te broeden. Kenmerkend voor de zwartkop is de zwarte pet bij het mannetje. Bij het vrouwtje is deze bruin. Zwartkoppen zijn zo'n 14 cm groot, te vergelijken met een koolmees.
Geluid. Helder, metalig liedje.
Raaf, roek, kauw en kraai onderscheiden
Raaf, kraai, roek, kauw.... deze imposante vogels hebben wat gemeen: ze zijn groot, zwart en opvallend aanwezig; maar niet iedereen kan hen goed van elkaar onderscheiden.
Ringmussen leven vooral van graan, onkruidzaad en insecten.
Geluid. Het geluid bestaat uit zachte tonen en lijkt nog wel het meest op een versneld afgespeelde opname van een merel. Zang lijkt op die van zwartkop, maar mist de heldere fluittonen.
Het kernwoord wat past bij de havik is boodschapper. De havik staat voor bescherming, levenskracht, visioenen, levensenergie, balans en evenwicht, passie en luisteren. De havik wordt gezien als de boodschapper van de Goden. De elementen die passen bij de havik zijn vuur en lucht.
In broedtijd vooral insecten en hun larven (rupsen), spinnen en andere geleedpotigen. In de winter ook veel zaden (onder meer berk, lariks, haagbeuk Spaanse aak) en pinda's; zijn dan ook veel te vinden op voedertafels. 's Winters ook in riet, op zoek naar insecten die uit de rietstengels worden gehakt.
Vogels die op de vlier zouden kunnen afkomen zijn spreeuwen, lijsters, merels, zwartkopmees en de roodborst.
Zang met knarsende tonen.
Zang van mannetje duidelijk herkenbaar: een strofe die wat doet denken aan de 5e symfonie van Beethoven "dzi-dzi-dzi-dzi-dzèèèè". Heeft diverse roepjes maar vaak korte scherpe rollertjes. Meest gehoorde roep is een kort scherp "tsit", een andere roep is een kort en tikkend "plt".
Maak een opname van een vogelgeluid in 'Warblr' en de app geeft je het antwoord. Zoals Shazam met liedjes doet. Je krijgt snel de vogel op je scherm te zien, inclusief afbeeldingen én een uitgebreide beschrijving. Zo weet je meteen alles over het vogeltje dat jij net zo mooi hebt horen zingen.
De mannetjes maken spectaculaire zangvluchten. Eerst klimmen ze tot een hoogte van soms meer dan honderd meter, waarna ze luid zingend omlaag vliegen om in de buurt bij het vrouwtje te landen. Een uitzonderlijk record ligt op 56 minuten.
Heel bijzonder was het geluid van baltsende auerhanen uit Noorwegen. Het zijn bijna kalkoengrote vogels die bijeenkomen op een “lek” (baltsplaats) en zo stijf staan van hormonen dat ze zelfs mensen kunnen aanvallen. In Engeland waren Cetti's zangers en hoempende roerdompen te horen.
Vleermuizen onder het dak
Vleermuizen in huis zijn geen uitzondering, vaak merk je zelfs niet dat ze er zijn. Ze zoeken veilige schuilplaatsen met een kleine ingangsopening. Onder een dakpan is het ideaal voor een vleermuis, maar ook in spouwmuren, rolluikkasten en achter gevelplanken brengen ze graag de nacht door.
Door de rode vos (Vulpes vulpes) krijg je het idee dat Jack the Ripper de straten onveilig maakt. De roep van deze wilde stadsbewoner lijkt soms eng veel op het schreeuwen van mensen.