Omgevingstemperatuur minimaal 18° C. Ondervloertemperatuur minimaal 15° C. Relatieve luchtvochtigheid maximaal 70 %. Niet alleen de omgeving dient een minimum temperatuur te hebben van 18° C, maar ook de vloerbedekking zelf, alsmede de voorstrijk- en lijmproducten.
Het vochtpercentage mag bij een zandcement dekvloer maximaal 2 procent bedragen. Bij een anhydrietvloer ligt dit percentage lager, namelijk een percentage van maximaal 0,5 procent. Het percentage bij een anhydrietvloer ligt lager, omdat de eisen omtrent de vochtgevoeligheid hoger liggen bij de anhydrietvloer.
In nieuwbouwhuizen vind je vaak dekvloeren met vloerverwarming. Deze egale vloer is geschikt als giet- of cementvloer of voor het plaatsen van toplagen, zoals hout, laminaat of PVC-vloeren. Bij thermische veranderingen kunnen hierin scheuren ontstaan. Het opstookprotocol helpt om scheuren in jouw vloer te voorkomen.
Pvc kan goed tegen vocht. Als je een glas water morst, trekt dit bij laminaat tussen de groeven. Bij pvc gebeurt dat niet. Daarom kun je het ook leggen in vochtige ruimten, zoals de badkamer.
De veiligste keuze is PVC. PVC-planken zijn namelijk 100% waterdicht – wat niet betekent dat ze douchebestendig zijn. Maar een badoverstroming kunnen ze zonder probleem aan. Ook het laminaat van Quick-Step is opgewassen tegen vocht.
Goed bestand tegen vocht
Een PVC vloer kan goed tegen vocht en kan daarom ook geplaatst worden in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, wc of keuken.
PVC wordt gebruikt voor allerlei zaken die bestand zijn tegen water. Denk aan waterleidingen, regenjassen en douchegordijnen. Een PVC-vloer raakt dan ook niet snel beschadigd door vocht. Als de vloer er tenminste niet langdurig aan wordt blootgesteld.
Een van de belangrijkste dingen waar u op moet letten bij het kopen van een PVC vloer is de dikte van de toplaag. Deze varieert van 0,3 tot 0,7 millimeter. Hoe dikker deze laag, hoe hoger de kwaliteit van de PVC vloer. De geschikte dikte hangt af van het gebruik van de vloer.
Wanneer u een PVC vloer gaat leggen op beton moet u rekening houden met een aantal factoren. Een ondervloer van beton is in principe een goede basis voor een PVC vloer. Toch is het belangrijk dat deze wordt geëgaliseerd voordat het PVC erop komt. Je kunt een vloer egaliseren door een egaliseermiddel te gebruiken.
Een egale ondergrond is het beste. Een nieuwe pvc vloer kan je leggen op beton, mits het beton vlak is. Toch is het verstandig om je vloer te egaliseren. Zelf egaliseren of leggen op beton is iets wat wij afraden, een pvc vloer moet je laten leggen door vakmensen.
Quickstep Reparatieset
Met de Quick Step Reparatieset kun je kleine beschadigingen in PVC makkelijk in de oorspronkelijke kleur repareren. Werk de krassen op de beschadigde planken gewoon bij met een combinatie van een van de zeven stukken was die speciaal geselecteerd zijn om alle kleuren te dekken.
Afhankelijk van de omstandigheden duurt dit tussen de 24 en 36 uur. Pas als de egalisatie volledig droog is kan er weer verder gewerkt worden aan de vloer.
Een pas gestorte cementdekvloer dient voor installatie van de laminaatvloer voldoende droog te zijn. De droogtijd van een cementdekvloer duurt ca. 2 week per centimeter dikte, waar- bij de eerste centimeter binnen een week droog is. Zorg bij het drogen van de cementdekvloer voor voldoende ventilatie in de ruimte.
Inzake de vlakheid mag de vloer een maximale afwijking vertonen van 2 mm gemeten onder een rei van 1,5 meter. Indien de ondervloer niet aan bovenstaande eisen voldoet, dan kan het voorkomen dat er aanpassingen aan de ondervloer moeten plaatsvinden.
PVC is zeer hard en goed bestendig tegen vallen, stoten en vocht. Dit maakt PVC tot een uitstekende keuze voor bijvoorbeeld gezinnen met (jonge) kinderen. Het is een zeer duurzaam type vloer dat ook bij intensief gebruik lang mooi blijft. Een goed onderhouden PVC-vloer gaat makkelijk enkele decennia mee.
Het is helaas niet mogelijk om een PVC vloer buiten te laten leggen. Dit komt omdat het materiaal niet goed tegen verschillende temperaturen kan. Binnen in een woning is de temperatuur vaak hetzelfde en heeft dit geen effect op de vloer zelf. Buiten zijn er vaak schommelingen in de temperatuur.
Emissies zijn vluchtige stoffen die vrijkomen in het binnenklimaat waardoor er schadelijke of oncomfortabele stoffen in de lucht kunnen voorkomen. Hierdoor kunnen PVC-vloeren slecht zijn voor uw gezondheid. Klachten als gevolg van blootstelling kunnen variëren van astma en allergieën tot vruchtbaarheidsproblemen.
Wanneer er een verwarming in de ondervloer zit is een plak pvc beter omdat dit strakker op de ondervloer zit. Hierdoor gaat de warmte sneller door de vloer waardoor de vloer eerder warm is. Bij een click PVC vloer duurt het iets langer voordat de warmte volledig door de vloer is t.o.v. een plak PVC vloer.
Eén van de grote voordelen van PVC is de extreem lange levensduur. Een kwalitatief hoogwaardige PVC vloer gaat tot wel 30 jaar mee. PVC is dan ook sterker dan veel andere vloersoorten zoals laminaat en vinyl. PVC is zó robuust, dat het zelden voorkomt dat een PVC vloer vervangen wordt vanwege slijtage.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.
Een PVC-vloer met kliksysteem bestaat namelijk uit afzonderlijke stroken en kan dus na het leggen kleine kieren hebben. De waterdichte nadenlijm maakt de vloer volledig waterbestendig.
Zelf de vloer leggen? Dan is laminaat ook de beste keuze, tevens kunnen deze vloeren tegen een stootje en zijn minder kwetsbaar als PVC. Nog meer voordelen van laminaat: Er zijn veel watervaste laminaat vloeren.