Na de ceremonie, waarbij binnen- en buitenlandse volksvertegenwoordigers aanwezig zullen zijn, gaat op die plek het Keti Koti Festival van start. Op de verschillende podia vinden diverse optredens en lezingen plaats. De toegang tot het festival is gratis. De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op de NOS en AT5.
Keti Koti betekent letterlijk 'de ketenen verbroken'. Op deze feest- en herdenkingsdag wensen mensen elkaar Wan Switi Maspasi Dey (een fijne emancipatiedag).
Keti Koti betekent 'Ketenen Verbroken'. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd. Ongeveer 150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren.
De naam Ketikoti (ook wel geschreven als Keti-koti of Keti Koti) is afkomstig uit de Surinaamse taal Sranantongo. Letterlijk betekent het 'Ketenen Gebroken'.
Op verschillende plekken in Nederland wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In het Afrika Museum herdenken we elk jaar onze gedeelde slavernij geschiedenis en vieren we de afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863.
Tijdens Keti Koti ('keten gebroken') wordt jaarlijks op 1 juli de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen gevierd en herdacht. Nederland was gedurende drie eeuwen zeer actief in de slavernij, omdat onder meer de West Indische Compagnie arbeidskrachten nodig had voor hun plantages.
'Keti Koti' betekent 'ketenen doorbroken' en slaat op de afschaffing van de slavernij. Hoewel dit een historische dag is voor Nederland, is dit geen officiële feestdag. Het wordt wel jaarlijks gevierd met een herdenking en festival in het Oosterpark, maar het staat niet in het rijtje Kerstmis, Pasen en Hemelvaart.
Wat is Keti Koti
Keti Koti is een Surinaamse herdenking en viering voor de afschaffing van de slavernij. Keti Koti betekent ketenen gebroken. Op 1 juli 1863 werd door Nederland de slavernij afgeschaft in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Daarmee kwamen 45.000 tot slaaf gemaakte mensen vrij.
Het Keti Koti festival is terug!
Markeer zaterdag 18 juni 2022 vast in je agenda, van 13.00 tot 20.00 uur. Deze dag staan we stil bij het slavernijverleden en kijken samen naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid met een dag vol muziek, workshops en heerlijk eten & drinken.
Free Heri Heri
Hét gerecht dat gegeten wordt tijdens Keti Koti is heri heri, een traditioneel gerecht van cassave, banaan, zoete aardappel, ei en zoute vis, dat gegeten werd door de tot slaaf gemaakte mensen van toen en symbool staat voor verbinding met de voorouders en dus met de geschiedenis.
Culturele kleding
Keti Koti wordt ook wel Manspasi genoemd. De Marokkaanse winkelier begint de stoffen af te meten.
Hoezo is 1 juli nog geen nationale feest- en herdenkingsdag?! Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen herdacht en gevierd, namelijk tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon.
Hoe lang duurde de slavernij? De slavernij duurde zo'n tweehonderd jaar en in die tijd werden meer dan 12 miljoen Afrikanen uit hun land verscheept naar Curaçao, Suriname en Brazilië. Om te vergelijken: Nederland heeft 17 miljoen inwoners.
Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij af in zijn koloniën. Naar schatting 45.000 slaven, waaronder zo'n 34.000 mensen in Suriname, worden op die dag vrij man of vrouw. In 1848 had Nederland al besloten dat de slavernij zou worden afgeschaft.
Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen af. Elk jaar wordt op 1 juli Keti Koti gevierd. Tijdens Keti Koti wordt er stilgestaan bij de slachtoffers van het slavernijverleden en wordt de afschaffing van de slavernij gevierd.
Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt 1 juli een officiële vrije dag. Op 1 juli 1863 schaft Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij af. Maar een officiële feestdag om hierbij stil te staan, die is er tot op heden niet.
Wilt u iemand specifiek begroeten aan de hand van het tijdstip van de dag? Voor “goedemorgen” gebruikt u gu morgu, voor goedenavond Gu neti. Als u het gesprek wilt verlaten, zegt u mo gwe, “ik ga weg”. Vervolgens zegt u mo syi, oftewel “tot ziens”.
Het betekent dus poepgat.
'Ofa' is een afkorting van 'Fawakka', wat 'hoe gaat het? ' betekent.
Tijdens Free Heri Heri Fryslân herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863 met het gerecht heri heri en een culturele route door Leeuwarden.
Op 1 juli is het Keti Koti. Op deze dag herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij. Sinds twee jaar is er op deze speciale dag een nieuw initiatief: Free Heri Heri. Ook in Amsterdam.
De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpansgerecht bestaand uit aardvruchten, vis en een ei. Nog voor de slavernij leerden inheemsen de aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen te planten en verbouwen.
Keti Koti betekent 'verbroken ketenen', verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden.