Oorwormen zijn geen angstaanjagende beestjes die in je oren kruipen. Ze zijn volledig onschadelijk voor de mens. In de tuin kunnen ze zelfs heel erg nuttig zijn doordat ze bladluizen en andere plaagsoorten opeten.
Insecten als motten, kakkerlakken, lieveheersbeestjes en kevers kunnen in je oren kruipen wanneer je slaapt of buiten iets aan het doen bent. Entomologen vermoeden dat insecten in de gehoorgang kruipen om warm of veilig te blijven. Wat de reden ook is, het is niet leuk om een insect in je oor te hebben.
Hoe kun je het herkennen? Een vreemd voorwerp in de gehoorgang zie je vaak niet zitten, maar het kan best hinderlijk zijn. Je hoort minder goed door de (gedeeltelijke) afsluiting van de gehoorgang, je kan oorpijn of een lokale ontsteking met waterig of etterig verlies hebben.
Toen de spin eenmaal uit het oor kwam, bleek hij zo groot als een muntstuk. De Chinese heeft geen oorschade opgelopen. Het komt vaker voor dat diertjes in een menselijk oor kruipen.
Soms stopt het ene kind tijdens het spelen een voorwerp in het oor van een ander kind. Ook kan een insect in het oor kruipen of vliegen. Ook insecten kunnen schade veroorzaken.
Hou het hoofd met het getroffen oor naar beneden. Beweeg de oorschelp voorzichtig naar voor en achter zodat het voorwerp er spontaan kan uitvallen. Is er een insect in het oor gekropen? Druppel lauw water of een fysiologisch zoutoplossing in het oor.
Als er iets in je oor zit, is dit niet ernstig. Het is wel belangrijk dat het voorwerp eruit gehaald wordt. Wanneer een voorwerp te lang in je oor zit kan dit namelijk zorgen voor ernstige schade en ontstekingen. Vaak kan het voorwerp niet zonder hulpmiddelen verwijderd worden.
De naam 'oorworm´ is misleidend, omdat het geen wormen zijn, en ze ook niet in het oor van de mens kruipen. Ondanks zijn naam en de indrukwekkend uitziende tang aan hun achterlijf zijn oorwormen volkomen onschadelijk voor de mens. Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan.
Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan. Oorwormen zijn voornamelijk aaseters en rovers. Ze voeden zich met dood plantenmateriaal, kleinere insecten, larven en slakken. Wanneer ze in grote aantallen voorkomen, kunnen ze zich ook voeden met bloemen, groenten of fruit.
U krijgt een verstopt oor als het oorsmeer niet goed naar buiten kan. De gehoorgang blijft oorsmeer maken. Er komt dan dus steeds meer oorsmeer in de gehoorgang. Zo wordt het een prop.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Het is mogelijk om de buitenkant van het oor en de ingang van de gehoorgang schoon te maken met een stoffen doek geweekt in heet water, zoals een flanellen doek of een handdoek. Dit is een vriendelijke methode die nuttig is voor het reinigen van het zichtbare deel van het oor.
De oorworm wordt ongeveer 2 centimeter lang en heeft een bruine kleur. De oorworm heeft op zijn rug twee vleugeltjes die hij opgevouwen heeft en onder zijn dekschilden heeft verborgen. Oorwormen kunnen goed vliegen. Aan zijn achterlijf heeft de oorworm opvallende, tang-achtige uitsteeksels aan de achterzijde.
Van sommige soorten is bekend dat ze voornamelijk planten eten of juist voornamelijk op andere dieren jagen. De meeste soorten echter hebben een menu dat bestaat uit dode en levende insecten (ook eieren en larven van insecten), algen, schimmels, mossen en plantendelen als jonge blaadjes, bloemen en vruchten.
Dit is een oorworm, een op de bodem levende geleedpotige met een heel bijzondere eigenschap. Hoewel het insect zelden vliegt, heeft het origami-achtige vleugels. Zijn achterste vleugels zijn zeer compact als ze onder de kleine, leerachtige voorste vleugels zitten gevouwen.
Hij kan ons niet bijten en met zijn tang komt hij niet door onze huid. Je voelt weliswaar dat hij je knijpt als hij zich aangevallen voelt maar pijn doet het niet. In Nederland komen vijf soorten voor en wat de meeste mensen niet weten is dat ze kunnen vliegen.
Een oorwormpot is een fijn hotel voor de oorwormen. En je kunt hem zelf maken! Oorwormen eten graag bladluizen, mijten en de eieren van deze beestjes. Ze kunnen de planten in je tuin dus beschermen tegen dit ongedierte.
Wil je oorwormen aantrekken, hang dan een omgekeerde bloempot op gevuld met stro. Je kan de bloempot ook omgekeerd op de grond leggen, met een takje onder de rand als toeganspoort.
De gewone oorworm is te vinden onder allerlei afval, onder stenen, in composthopen, bloempotten, molm en vergane bomen, tussen bladeren en planten, onder oude planken en dikwijls in bloemen, vooral die van dahlia's. Het zijn nachtdieren die een bepaalde (vrij hoge) vochtigheidsgraad eisen, anders overleven ze het niet.
Kop. De kop bevat de ogen, de kaakdelen en de voelsprieten. Insecten hebben twee voelsprieten waarin zich soms de smaak- en reukzintuigen bevinden en soms ook de oren. Bij bijen, vlinders en sommige vliegen zitten de smaakzintuigen overigens op de poten.
Voedsel Een oorworm is een echte opruimer, hij eet alles. Plantaardig voedsel, dierlijk voedsel, dood of levend, het maakt eigenlijk niet uit. Daarom kunnen ze bijzonder goed overleven. Als de ene soort voedsel opraakt, kunnen ze heel makkelijk overschakelen op een andere.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Het water in je oor is niet gevaarlijk, maar als je je hoofd onder water hebt, kun je plotseling duizelig worden. Douchen mag gewoon met een loopoor.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.