Het mannelijke zeepaardje is het enige dier op aarde, waarbij het mannetje zwanger wordt en bevalt. De vaders dragen hun nakomelingen in een broedbuidel voor 24 dagen. Een mooie video die dit illustreert: Een zeepaardje krijgt 2.000 baby's: Het vrouwtje legt haar eitjes in een broedbuidel op de buik van het mannetje.
Dat blijkt onderzoek van de Universiteit van Sydney, meldt de wetenschapssite Phys.org. Zeepaardjes zijn de enige diersoort waarbij het mannetje verantwoordelijk is voor de zwangerschap.
De meeste zoogdieren kunnen tijdens hun volwassen leven verschillende keren drachtig worden. Bij de overgrote meerderheid is er na iedere geboorte een gezonde pauze wanneer de moederdieren hun jongen zogen. Andere dieren krijgen in hun hele leven normaal gesproken slechts een of twee nakomelingen.
De langste zwangerschap ooit gemeten duurde maar liefst 375 dagen. In 1945 was Penny Diana Hunter maar liefst 100 dagen overtijd. 3. Wanneer je zwanger bent, neemt je bloedvolume met maar liefst 50% toe – zo is er genoeg voor jou en je baby!
Draagtijd van een olifant
De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder.
De goudhamster heeft van de zoogdieren de kortste draagtijd, namelijk 16-18 dagen. Alleen de buideldieren hebben een nog kortere draagtijd, maar daar blijft het jonge diertje nog lang in de buidel van de moeder totdat het volgroeid is.
Dolfijnen paren gedurende het hele jaar, maar vooral tijdens de warmere zomermaanden. Na een draagtijd van 12 maanden wordt er één jong geboren. Zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien!
Onderzoekers zijn eruit waarom olifanten zo lang zwanger zijn. Ze blijken via tijdelijke klieren op de eierstokken een hormoon af te scheiden, waardoor een ongeboren kalf zich bijna twee jaar kan ontwikkelen in de baarmoeder. Dankzij de lange draagtijd kan het olifantje overleven als het geboren wordt.
Rivierdolfijnen zijn 13 maanden zwanger en de moeder voedt het kalf onder water voor ongeveer 2 jaar. Deze lange borstvoedingsperiode maakt de band tussen moeder en kind heel speciaal, maar het zorgt er ook voor dat rivierdolfijnen zich maar eens in de drie tot vijf jaar voortplanten.
Maagdelijke voortplanting, waarvan de wetenschappelijke naam parthenogenese luidt, komt in het dierenrijk vaker voor. Bij onder andere vogels, haaien en reptielen komt het fenomeen regelmatig voor, maar dit is volgens de BBC de eerste keer dat het is vastgesteld bij een krokodil.
Nooit levensvatbaar
Maar om de eicel zit een schilletje, en alleen een zaadcel van dezelfde diersoort kan door dat schilletje heen", legt Curfs uit aan Editie NL. "Een dier en een mens liggen te ver van elkaar vandaan.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
Kunstmatige Inseminatie
Bij KI wordt een merrie 'gedekt' door het sperma van een hengst kunstmatig bij de merrie in te brengen. Het sperma wordt gewonnen door de hengst een fantoom te laten bespringen.
Bij zeepaardjes zijn de mannetjes belast met uitbroeden van de jongen. Tijdens de paring brengt het vrouwtje haar eicellen in een buidel op de buik van het mannetje, die ze daar met zijn zaad bevrucht. Nadat de jonge zeepaardjes de vader verlaten, kan hij direct weer zwanger worden.
Deense wetenschappers verzamelden verschillende, dood aangespoelde, Groenlandse haaien. Afgaande op hun lengte en koolstofdatering was het oudste dier waarschijnlijk 392 jaar, aldus wetenschappers in het tijdschrift Science. Daarmee is de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier.
De zwangerschap duurt zo'n acht maanden en doorgaans wordt er één baby geboren. Bij uitzondering een tweeling. Een jonge chimpansee drinkt 3-5 jaar bij zijn moeder. Een vrouwtje krijgt gemiddeld elke 4-7 jaar een jong.
Aziatische olifanten poepen wel 100 kilo per dag. Dit is niet alleen omdat zij veel eten, maar ook omdat planten lastig te verteren zijn. Zoogdieren missen het enzym cellulase dat ze nodig hebben om plantaardig materiaal (met daarin de moeilijk afbreekbare cellulosemoleculen) af te breken.
Het is bekend dat olifanten huilen als ze verdriet hebben, maar het is niet alleen dat. Ze zijn zich bewust van zichtzelf, kunnen medeleven tonen en voelen jouw emoties aan. Zo zijn er veel verhalen bekend waarbij een verzorger getroost wordt door een olifant.
Haaien zijn enorm lang zwanger. De gemiddelde draagtijd ligt rond de twee jaar! Maar er is een bepaalde soort haai, de franjehaai, die maar liefst 3,5 jaar zwanger is.
Donkergestreepte dolfijnen copuleren meestal met hun buiken tegen elkaar, terwijl tuimelaars in sommige gevallen een soort T-formatie vormen waarbij het vrouwtje haar lichaam haaks tegen het lichaam van het mannetje zet.
Van dolfijnen werd het al vermoed, maar nu weten we zeker dat ze ervan genieten. Dolfijnen blijken ook niet echt preuts. Ze hebben vaak seks – meerdere keren per dag.
De snelste bevalling verliep binnen een uur, de langste bevalling duurde bijna 3 dagen. Sommige baby's kwamen heel erg vroeg, zoals bij 30 weken en een dag en de baby die het langste bleef zitten kwam uiteindelijk pas bij 42 weken en 6 dagen.
En er zijn zoogdieren die eieren leggen en dus geen placenta en navelstreng hebben. Dat zijn de vogelbekdieren en mierenegels, zeldzame dieren die alleen in Australië en Nieuw-Guinea voorkomen. In die hoek van de wereld vind je ook de buideldieren. De bekendste zijn de kangoeroes.
Een groot deel van de antwoorders (23,7 procent) had net als de auteur weleens een orgasme gehad tijdens het sporten. De meest orgasme-opwekkende sportactiviteiten waren volgens de deelnemers “paardrijden, fietsen en 'op een Pilates-bal stuiteren.