Inteelt kan twee oorzaken hebben: het gebeurt opzettelijk door nauw verwante dieren te paren. het treedt op als een ras uit een klein aantal dieren bestaat.
Buiten de familie is er meer kans dat de slechte genen eruit worden gehaald als er nakomelingen komen, dus incest bij dieren is niet net zo erg als incest bij mensen. Maar het zorgt bij dieren wel voor nadelen als iemand uit de familie zwanger raakt van een familielid.
Men gaat er van uit dat inteelt een paring is van twee honden die nauwer met elkaar verwant zijn de gemiddelde dieren binnen een ras. Paringen van vader/dochter, moeder/zoon, halfbroer/halfzuster of grootvader/kleindochter vallen onder het begrip inteelt.
merrie die verwant zijn aan elkaar, met elkaar gekruist worden, spreek je over inteelt. Dit kan in meer of mindere mate zijn. Te veel inteelt is niet goed, de ouderdieren zijn in te hoge mate gerelateerd aan elkaar, wat akelige gevolgen kan hebben in de vorm van bijvoorbeeld erfelijke gebreken.
Inteelt is inderdaad zeer schadelijk. Als nauwverwante mensen kinderen krijgen, is de kans op erfelijke ziektes aanzienlijk. Inteelt kan leiden tot mismaaktheid of tot psychische aandoeningen, zoals leerproblemen. Ook het afweersysteem kan verzwakken.
Inteelt heeft overwegend negatieve gevolgen. Het leidt tot verlies van erfelijke variatie, er ontstaat een verminderde gezondheid, vruchtbaarheid en productie, er komen meer erfelijke gebreken voor. Bekend voorbeeld is CMV bij melkvee, een skeletaandoening waardoor er misvormde kalveren worden geboren.
De additieve genetische relatie tussen volle broers en volle zussen is 0.5, omdat ze gemiddeld 50% van hun DNA delen. De additieve genetische relatie tussen twee dieren is de hoeveelheid DNA die ze gemeenschappelijk hebben omdat ze familie van elkaar zijn.
Planten. Bij de veredeling van planten wordt vaak gebruikgemaakt van inteelt voor het maken van hybriderassen. Door herhaaldelijke zelfbestuiving ontstaat een bijna homozygote inteeltlijn. Dergelijke planten vertonen vaak een slechte groei, 'inteeltdepressie' genoemd.
Als dus het aantal individuen langs een pad n is en de inteelt coëfficiënt van de gemeenschappelijke voorouder F is, zal de totale bijdrage van de inteeltcoëfficiënt (1/2)^n x (1+F). De som van de bijdragen van alle paden is dan de inteeltcoëfficiënt.
Doch van de pups die jaarlijks het levenslicht zien, heeft ongeveer 40% ten minste één erfelijke aandoening, zoals een te kleine schedel, hartfalen, chronische oorontsteking, oogontsteking, knieproblemen, heupdysplasie (waarbij de heupkop onvoldoende overdekt wordt door de heupkom), inward sneezing, enzovoort.
Outcross is het (incidenteel) fokken met andere rassen waardoor erfelijke aandoeningen worden teruggedrongen. Hierdoor wordt een populatie verrijkt met 'nieuw bloed' en neemt de genetische variëteit in één keer flink toe.
Gewoonlijk zijn dit paringen tussen dieren waarbij er gezamenlijke voorouders zijn binnen 4 of 5 generaties en dus meestal minder nauw verwant zijn dan bij inteelt.
Inteelt is het aan elkaar paren van nauw verwante katten, bijvoorbeeld moeder/zoon, vader/dochter, broer/zus en halfbroer/halfzus. Het gaat hier om het paren van dieren die meer verwant zijn dan de gemiddelde populatie. Voor fokkers is het een nuttige manier om eigenschappen in een ras vast te leggen.
Nakomelingen uit een incestueuze relatie hebben een hogere kans op erfelijke aandoeningen doordat een dergelijke nakomeling een grotere kans heeft homozygoot te zijn voor een recessieve aandoening. Ook komen mentale ontwikkelingsstoornissen vaker voor bij kinderen uit een incestueuze relatie.
Het is een aandoening waarbij bot sneller wordt aangemaakt dan afgebroken (hyperostose). In de loop der jaren wordt het bot op verschillende plaatsen steeds dikker en worden zenuwen, met name in het gezicht, afgekneld. De ziekte leidt tot doofheid, afwijkingen in de vingers en aangezichtsverlamming.
Hyperostosis corticalis generalisata, ook gekend als ziekte van van Buchem, is een zeldzame craniotubulaire hyperostose die gekarakteriseerd wordt door hyperostose van de schedel, de onderkaak, de sleutelbeenderen, de ribben en de diafysen van de pijpbeenderen, alsook van tubulaire beenderen van handen en voeten.
Waar de waarheid dan ook precies ligt, het blijft een feit dat inteelt bij kippen lang probleemloos kan worden toegepast zonder dat een zogenaamde inteeltdepressie gaat optreden. Dit is dus het grote verschil met het fokken van zoogdieren zoals honden en katten.
In de spreektaal worden de kinderen van je achterneven en achternichten je achterachterneven en achterachternichten genoemd. Voor iedere generatie komt er dan een keer 'achter' bij. De kleinkinderen van je achterneven en -nichten zijn dan je achterachterachterneven en -nichten, enz.
Ook of je sproeten hebt, of moedervlekken. Je erft je genen van je ouders. Van elk gen erf je twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Ook de genen van je grootouders en verre voorouders hebben invloed op de kleur van je huid.
U en uw broers en zussen delen niet precies hetzelfde DNA. Bij een genealogische DNA-test wordt uw unieke DNA gebruikt om uw etniciteit te bepalen. De verschillen tussen de kinderen zijn vaak klein, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dit betekent niet dat er iets aan de tests mankeert of dat ze onnauwkeurig zijn.
Doorfokken wil zeggen dat fokkers een bepaalde eigenschap blijven selecteren totdat die nadeel bij de dieren gaat veroorzaken. Extreem grote en kleine honden bijvoorbeeld noem je doorgefokt, maar ook extreme haargroei (angora's), uitpuilende ogen en noem maar op.
Alle honden zijn onderling kruisbaar en alle honden brengen bij een kruising vruchtbare jongen ter wereld. Alle honden behoren tot dezelfde soort. Maar omdat er extreem grote uiterlijke verschillen zijn tussen alle honden maken we binnen deze uiterlijke diversiteit onderscheidt in rassen.
De Whippet komt als meest gezonde hond naar voren. Een oorzaak kan zijn dat de hond niet heel erg populair is, en dus niet zo doorgefokt, en dat de hond niet op het uiterlijk maar op fysieke kenmerken wordt gefokt. De Nederlandse Schapendoes is een hondenras met weinig klachten, althans voor zover bekend.