Geschiedenis. Duizenden jaren geleden vierden de Kelten (Ierland) op 31 oktober oudejaarsavond.Zij geloofden dat die avond de geesten van de overledenen hun vroegere woonplaatsen bezochten. De uitgeholde pompoen met het lichtje erin en de griezelig verklede kinderen zijn dan ook het symbool van 'dolende ziel'.
Halloween heeft dezelfde oorsprong als een van de grote sabatten van de moderne heksen: Samhain, op de avond van 31 oktober. Het is het einde van de oogst en het begin van het nieuwe heksenjaar. Ooit was het een oud Keltisch vuurfeest, het 'eind van de zomer'.
We weten niet precies waar Halloween vandaan komt, maar men denkt dat het komt van het Keltische feest Samhain. Met Samhain vieren de Kelten het begin van de winter, het Keltisch Nieuwjaar. De Kelten geloofden dat met Samhain de geesten van de doden terugkwamen naar de aarde.
De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16-eeuwse Schotland. Het is een verbastering voor All Hallows' Even, de avond voor Allerheiligen. De Samhain was voor de Kelten een belangrijk moment in het jaar. Het markeerde het einde van de zomer en het begin van de winter, een tijd van duisternis en kou.
Halloween is een variant van de christelijke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen. Die werden in de negende eeuw door paus Gregorius IV vastgelegd op 1 en 2 november. Op die dagen gingen mensen naar het kerkhof en brandden ze kaarsen om hun doden te herdenken. In de 16de eeuw werd Engeland protestants.
Vooral wij moslims moeten hier ver vandaan blijven. Halloween kent een heidense oorsprong en grappen maken rondom bloed en verminking, wat aangeeft dat iemand pijn heeft geleden, is ongepast. Het met opzet bang maken van anderen en het aanroepen van kwade geesten, wordt als amusement gezien.
De geschiedenis van Halloween begon zo'n tweeduizend jaar geleden. Toen wisten de Kelten in Ierland wel hoe ze een feestje moesten vieren op 31 oktober. Het feest Samhain markeerde de start van de donkere helft van het jaar. Het werd gevierd met bier, grote vuren en priesterlijke (druïden) rituelen.
Halloween heeft géén christelijke oorsprong
Maar wij weten uit ervaring dat er met de geestelijke wereld niet te spotten valt. Waar wij bijvoorbeeld kunnen denken: 'leuk, gezellig horror kijken', daarvan weten wij dat deze dingen niet allemaal verzonnen zijn. Ze hebben niets met God te maken, maar alles met de vijand.
Dat komt doordat Halloween van origine óók een katholiek feest was, namelijk de vooravond van Allerheiligen, All Hallow's Eve. De katholieke traditie kent verschillende 'bedelfeesten', vaste momenten in de donkere dagen van het jaar waarop kinderen en armen langs de deuren mochten trekken voor een aalmoes.
De oorsprong van Halloween
De vieringen begonnen altijd de avond ervoor, op 31 oktober, ongeveer halverwege tussen de herfst-equinox, wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, en de winterzonnewende.
Nu zetten veel mensen met Halloween uitgeholde pompoenen bij hun voordeur. Volgens de overlevering heeft de pompoen bovendien een bijzondere betekenis: de Ieren geloofden dat een man zonder hoofd uit zijn graf zou opstaan en de hoofden van de levenden voor eigen gebruik zou afhakken.
Hoe Halloween ooit begon
Samhain – dat spreek je uit als 'Saun' – was een groot feest dat het einde van het lichtseizoen en het begin van de donkere winterdagen markeerde. Samhain werd gevierd als de oogst erop zat en 'de donkere helft van het jaar' eraan zat te komen.
Vroeger werd er eten of oogst gegeven tijdens Halloween, maar met het toenemen van de welvaart is dit door commercie overgegaan in het uitdelen van snoep zoals wij dit nu kennen. Vaak hebben mensen verschillende soorten snoep in huis en mag het kind zelf een snoepje uitkiezen.
Het hangt af van de leeftijd, maar kinderen houden over het algemeen wel van griezelen. Halloween is spannend, leuk én eng. Vanaf groep 4 zien ze het verschil wel tussen de werkelijkheid en iets dat nep is. Het is maar net hoe je het inricht.
Gedurende een groot deel van de 20e eeuw was Halloween in de VS vooral een kinderfeest. Tijdens dit kinderfeest gaan de kinderen 's avonds (veelal onder begeleiding van een oudere) verkleed langs de deuren, waar ze vragen om een traktatie (treat). De bedoeling is om degene die opendoet een beetje bang te maken.
Samhain (uitspraak: /ˈsˠaunʲ/, /ˈsavɯɲ/, saunj) is het Keltische nieuwjaarsfeest dat begint aan de vooravond rond 31 oktober, maar aangezien de Kelten een maankalender gebruikten loopt deze niet helemaal gelijk met de meer gebruikelijke lunisolaire kalender en varieert de absolute dag dus in deze laatste kalender.
Trick betekent dat de persoon die opendoet geplaagd gaat worden, en treat betekent dat de persoon iets lekkers moet geven, zodat hij of zij met rust gelaten wordt. De bewoners van de huizen geven de kinderen dan ook vaak snoepjes, zodat ze niet geplaagd worden!
Op Halloween is het de gewoonte dat kinderen zich verkleden als spoken of monsters. Met een mandje of tas gaan ze van deur tot deur om er snoep en lekkers te verzamelen. Als de deur open gaat, roepen ze in koor: trick-or-treat! Dat betekent zoveel als: Een snoepje of ik schiet!
Halloween komt van All Hallows' Eve, de avond voor Allerheiligen. Voor de Kelten in Groot-Brittannië en in Ierland was 31 oktober de laatste dag van het jaar. Deze dag heette bij hen Samhain.
In de Bijbel wordt zo sterk gewaarschuwd tegen occultisme dat ik ver bij films vandaan wil blijven die demonische of andere duistere elementen gebruiken om de kijker bang te maken. Opvallend genoeg hebben bovennatuurlijke horrorfilms vaak een sterk christelijke boodschap.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Dan wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Ook is het het feest van de lente en nieuw leven.
Amerika. In Amerika wordt Halloween elk jaar bijzonder uitgebreid gevierd. De huizen worden omgetoverd tot griezelige spookhuizen, de engste kostuums worden uit de kast getrokken en er vinden talloze Halloween feesten plaats.
Tijdens de 19e eeuw brachten Ierse en Schotse immigranten hun Halloween-tradities mee naar Amerika, inclusief het concept van 'trick-or-treat'. Kinderen verkleedden zich en gingen met zakken langs de deuren om snoep en lekkernijen te verzamelen.
Pas rond 1950 is het feest ontstaan zoals wij het nu kennen. De avond voor Allerheiligen (Engels: All Hallows) werd beter bekend als All Hallows' Eve en later als Halloween. Vanuit Amerika verspreidde deze nieuwe traditie zich en werd het ook een populaire feestdag in Europa.