In juli was er tektonische onrust in de ondergrond van het Reijkjanes schiereiland [IJsland]. Begin augustus werd waargenomen dat de IJslandse vulkaan #Fagradalsfjall [ #Geldinadalur] weer actief is.
In het zuidwesten van IJsland is de vulkaan Fagradalsfjall opnieuw uitgebarsten. Op beelden van het IJslands meteorologisch instituut is te zien dat er lava uit een kleine opening van de vulkaan stroomt.
De Fagradalsfjall vulkaan is sinds 19 maart 2021 actief en is sinds die tijd niet gestopt met het spuwen van lava.
Hawaii Volcanoes National Park op Hawaï is één van de weinige plekken ter wereld waar je een actieve vulkaan kunt aanschouwen. Wat een bijzondere ervaring is. Ik werd er stil van toen ik het lava zich een weg zag zoeken door het landschap. In dit natuurpark kun je op een veilige manier lava zien.
Je kunt de vulkaan bezoeken, iets wat erg populair is bij IJslanders. Maar de meeste mensen gaan overdag om de bijzondere rivier van hete lava te zien en natuurlijk de hete lava die tientallen meters de lucht in wordt gegooid. Het lijkt er op alsof IJsland er een immens fraaie attractie bij heeft.
Volgens metingen van Einarsson is de druk nu al twee keer zo hoog als toen. De uitbarsting zou dan ook een stuk heftiger kunnen zijn dan die van 2000. Daarnaast kan een uitbarsting grote gevolgen hebben voor het vliegverkeer. Dit was in 2010 ook al het geval na de uitbarsting van de Eyjafjallajökull.
De Vulkaan Hekla op IJsland. De Hekla is de bekendste, en meest actieve vulkaan op IJsland en is ongeveer 6.000 à 7.000 jaar oud. De vulkaan is een lineaire Strato vulkaan van 1491 meter hoog. In 1947 was de vulkaan nog maar 1447 meter hoog maar daar is na de uitbarstingen van 1947, 1970 en 2000 zo'n 44 m bij gekomen.
“Voorlopig is de Hekla rustig. Maar we weten niet hoeveel op voorhand de vulkaan signalen zal geven dat er een uitbarsting zit aan te komen. Dat kan zelfs heel kort zijn. Daarom is de Hekla inderdaad een gevaarlijke plaats geworden voor toeristen.
Er zijn ongeveer 130 actieve en inactieve vulkanen in IJsland. Onder het eiland bevinden zich ongeveer 30 actieve vulkaansystemen, en dat overal in het land, met uitzondering van de Westfjorden. De reden dat er in de Westfjorden geen activiteit meer is, komt omdat dit het oudste deel van IJslands landmassa is.
Hoe lang de vulkaan lava zal blijven spuwen, is onduidelijk. "Er is niemand die kan voorspellen hoe lang dit zal duren. De gemiddelde tijd van zo'n uitbarsting is ongeveer zeventig dagen, maar daar zit een hele grote spreiding omheen. Het kan dus ook een paar dagen duren, of een paar jaar.
Wereldwijd zijn er circa 1500 vulkanen die geologisch gezien als actief worden beschouwd. Met 'actief' bedoelen vulkanologen dat ze in de afgelopen tienduizend jaar ten minste een keer uitgebarsten zijn. Iets meer dan een derde van deze vulkanen is in de afgelopen tweeduizend jaar uitgebarsten.
Sinds 2010 maken de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) deel uit van Nederland. De twee vulkanen daar, de Quill op Sint Eustatius en de Mount Scenery op Saba, waren de reden dat het KNMI De Zeeuw heeft aangesteld als vulkanoloog.
Mount Merapi staat hoog op de lijst van gevaarlijkste vulkanen ter wereld. Niet alleen omwille van de grote activiteit van de vulkaan, maar ook omdat de grote stad Yogyakarta dicht in de buurt ligt. Yogyakarta telt meer dan een half miljoen inwoners.
Ze concentreren zich vooral rondom de randen van tektonische platen en rondom mid-oceanische ruggen. Rondom de Grote Oceaan is zo'n concentratie bekend, de Pacifische Ring van Vuur, waar ook de meeste vulkanen in Indonesië, de Filipijnen, Japan, de Koerilen, Kamtsjatka en de westkust van Amerika deel van uit maken.
De Krafla vulkaan is zeer actief en is sinds de kolonisatie van IJsland zo'n 1200 jaar geleden al 29 keer uitgebarsten. De laatste 9 uitbarstingen vonden plaats tussen 1975 en 1984. Deze worden ook wel de Krafla Fires genoemd, doordat er hierbij lava uit de aarde omhoogkwam.
De Merapi gromt en kreunt: actiefste vulkaan van Indonesië braakt stroom van puin en lava uit. Op het Indonesische eiland Java is de actiefste vulkaan van het eilandenrijk vandaag opnieuw uitgebarsten. De Merapi - berg van vuur in het Indonesisch - braakte een stroom van lava en puin uit die langs de hellingen stroomde ...
Maar het verder afkoelen van een dikke lavastroom kan heel lang duren. Bedenk dat lava een temperatuur heeft van ongeveer 1000°C, soms wat minder soms wat meer. Berekeningen hebben aangetoond na een uur de korst van de lavastroom al afgekoeld is tot ongeveer 400°C; dat is met een tempo van ongeveer 15°C per minuut.
Vulkanische kegels
In lavafonteinen koelt het vloeibare gesteente af, het gedeeltelijk gestolde materiaal valt terug en vormt een hoop rondom de schacht. Omdat een deel van de lava nog vloeibaar is, plakt het materiaal aan elkaar.
Leg eventueel een rugzak op uw hoofd; bescherm uw lichaam met ongeacht wat er voorhanden is. Bescherm uzelf tegen giftige gassen door rechtop te blijven lopen (giftig gas zakt naar de grond). Probeer nooit een lavastroom te doorkruisen, ook niet als de lava er inmiddels afgekoeld uitziet.
Zoals de chemicus van de US Geological Survey David Dumby uitlegt In lava vallen zou een behoorlijk hete puinhoop zijn / The Verge, je zult geen pijn kunnen voelen, er zal niets zijn om het te voelen, omdat er geen zenuwen meer zijn. De hete steen zal je hand tot op het bot verbranden.
Heel vroeger had Nederland wel een werkende vulkaan. Deze Zuidwalvulkaan ligt nu goed verstopt, op meer dan 2000 meter onder de bodem van de Waddenzee, in de buurt van Vlieland.
Dit zijn bijvoorbeeld sommige metalen, zoals staal en titanium en kristallen van kwarts of zirkoon.