Hoe komt de kwik in vis terecht? Kwik wordt al meer dan honderd jaar gebruikt in Suriname. Goudzoekers gebruiken kwik om de minuscuul kleine gouddeeltjes die in de bodem zitten te binden, waarbij zich een kwik-goudamalgaam vormt. Vervolgens wordt het amalgaam verhit, zodat het kwik verdampt en het goud achterblijft.
Kwik verbindt zich wel met metalen. Het lost ze zelfs op. Goud, tin, zilver enz lossen in kwik op. Kwik is als water voor de metalen.
Kwik vormt zeer makkelijk legeringen met vrijwel alle metalen, alleen ijzer vormt hierop een uitzondering. Een metaallegering op basis van kwik wordt een amalgaam genoemd.
Kwik wordt onder meer erg gewaardeerd door zijn antibacteriële werking en is bekend als amalgaam van metalen en als metaal dat op kamertemperatuur vloeibaar blijft. Het wordt gebruikt in meetapparatuur, vaccins, elektronische onderdelen of als pesticide.
Kwik werd vroeger ook wel kwikzilver genoemd. Het is een metaal dat bij kamertemperatuur vloeibaar is. Vroeger werd kwik veel gebruikt in bijvoorbeeld thermometers en barometers. Maar omdat het erg giftig is, mogen de meeste producten met vloeibaar kwik nu niet meer worden gemaakt.
Reacties. Bij Hinmeijer kost het ongeveer 167 euro per kilo.
Het is verboden om een kwikhoudend product te produceren of in te voeren . Het verbod geldt niet voor kwikhoudende producten die vóór 1 juli 1999 in gebruik zijn genomen. Het verhandelen van kwik is verboden. Er mogen geen kwikhoudende producten worden verkocht.
Vroeger werd kwik gebruikt in bijvoorbeeld thermometers en barometers. Omdat het erg giftig is, mogen de meeste producten met vloeibaar kwik nu niet meer worden gemaakt.
Kwikdampen kan je niet ruiken. Kwik werd vroeger heel vaak gebruikt in thermometers en barometers. Deze worden niet meer verkocht tenzij op rommelmarkten, tweedehandsbeurzen en tussen particulieren onderling. Ook in energiezuinige lampen, zoals TL-lampen en spaarlampen zit een kleine hoeveelheid kwik.
Waar zit kwik in? Apparaten met kwik mogen niet meer worden verkocht maar het is nog wel te vinden in onder meer oude thermometers, barometers, industriële klokken en bloeddrukmeters. Ook in spaarlampen en tl-lampen zit kwik, vaak in poedervorm. Het gaat om kleine hoeveelheden zodat het niet gevaarlijk is.
Kwik is een zilverkleurig vloeibaar metaal. Vroeger werd het gebruikt in (koorts)thermometers, barometers, thermostaten en bloeddrukmeters. Als deze voorwerpen kapotvallen of gaan lekken komt kwik vrij. Blijft er kwik liggen dan verdampt het langzaam.
Kwik is een bij kamertemperatuur vloeibaar metaal. Het komt in deze vorm zeer zeldzaam voor in de aardkorst. De meest belangrijke bron voor kwikwinning is een mineraal dat kwiksulfide bevat. Op globaal niveau is 40% van de antropogene kwikemissie afkomstig van het verbranden van kolen.
Chemische informatie
Kwik reageert met vele metalen onder vorming van amalganen, het lost niet op in water en is vloeibaar bij kamertemperatuur, is niet brandbaar.
Het probleem is dat goud erg onreactief is. Het lost alleen op in agressieve middelen zoals het sterke zuur koningswater en cyanideoplossingen. Daarmee wordt gouderts gezuiverd. Toch heeft het element ook zijn goede kanten.
Er zit ongeveer $9 aan goud in moderne CPU's / Computer.
Goud lost op in koningswater en met het vermengen van de juiste verhoudingen van zoutzuur en salpeterzuur kan men d.m.v. het koningswater het gehalte van een bepaald gouden voorwerp bepalen. Het koningswater wordt naar verluid al duizenden (Egyptenaren en Romeinen) jaren gebruikt om echt goud van nep te onderscheiden.
Maar ook in bijvoorbeeld cola wordt gebruik gemaakt van kwik. Een kwikvergiftiging brengt symptomen met zich mee als schade aan het centraal zenuwstelsel en ernstige nierschade. Behandeling is dan ook nodig. Soms is een kwikvergiftiging dodelijk.
nieuws Spaarlampen van het type CFL (“compact fluorescent lamp”) en TL-lampen bevatten een kleine hoeveelheid kwik: spaarlampen mogen momenteel maximum 3,5 mg kwik bevatten, vanaf volgend jaar maximaal 2,5 mg. Kwik is een giftige stof, zelfs bij lage dosis.
Bij kamertemperatuur verdampt kwik langzaam waardoor er gedurende lange tijd verhoogde concentraties kunnen optreden. Doordat kwikdamp zwaarder is dan lucht, zullen de concentraties kwik op grondniveau hoger zijn dan op leefniveau. Kwikdamp is geurloos en kleurloos.
Door menselijk handelen, onder meer door de uitstoot van kolencentrales en het gebruik van vervuilende pesticiden, komt kwik in de oceanen en binnenwateren terecht. In de vorm van het nog giftigere methylkwik wordt het door vissen opgenomen. Vooral vissen als tonijn, zalm en forel hebben veel last van de vervuiling.
Een kwikthermometer is betrouwbaar bij meting in de anus of bij meting onder de tong. Omdat ze breekbaar zijn, worden glazen kwikthermometers afgeraden. Gebroken glas is gevaarlijk en het kwik dat vrijkomt is giftig.
Binnen het kwikmonster is geen magnetisch veld aanwezig. Dit verschijnsel staat tegenwoordig bekent als het Meissner effect. Deze toestand van het kwik, waarbij de weerstand nul is en een magnetisch veld wordt uitgestoten, wordt supergeleidende toestand genoemd.
Kwik (soms ook wel kwikzilver genoemd) is een scheikundig element met symbool Hg (uit het Grieks hydrargyros via het Latijnse hydrargyrus(Online etymology)) en atoomnummer 80. Het is een zilverwit overgangsmetaal. Kwik is het enige metaal uit het periodiek systeem dat bij kamertemperatuur (ca. 20 °C) vloeibaar is.
Kwik. Dichtheid: 13,53 gram per kubieke centimeter.