Over het algemeen wordt bij het gebruik van Vlas in een paardenstal ongeveer een halve baal vlas per m2 aangehouden. Voor een lege paardenstal van 12 m2 komt dat neer op vijf tot zeven balen. Dit is afhankelijk van hoe schoon het paard is.
Afhankelijk van hoeveel je paard op stal staat en hoe schoon je paard is, gebruik je gemiddeld 1 á 3 balen vlas per week. Dit is ook afhankelijk van de grootte van de stal. In verhouding tot stro en houtvezel verbruik je minder en ben je daardoor goedkoper uit. De mesthoop groeit minder snel, wat ook kosten bespaard.
Vlas is een wat duurder strooisel, maar dit product brengt veel voordelen met zich mee die dit compenseren. Vlas heeft namelijk een hoger absorptievermogen dan stro en houtkrullen, zo hoeft u wat minder te strooien.
In de periode dat de koeien op stal staan is dat dagelijks 8 tot 10 kilo stro per koe. Zo blijven de koeien schoon en hebben ze steeds een warm en comfortabel ligbed. De bodem van stro en mest wordt in de loop van het stalseizoen steeds hoger.
Blijft je paard hardnekkig van het vlas eten, dan is dat heel gevaarlijk. Vlas heeft namelijk een zeer korte, stekelige vezel. Als je dier tijdens het eten van hooi veel scherpe vlasvezels mee opeet, perforeren ze mogelijk zijn darmwand.
Vlas is een geliefd strooisel om te gebruiken in paardenstallen. Dat komt omdat vlasstrooisel stofarm is en vocht goed absorbeert. Vlas neemt urine en vieze luchtjes zoals ammoniak veel beter op dan bijvoorbeeld tarwestro. Hierdoor ligt en staat uw paard lekker droog en fris op stal.
Maar je kan ze ook gewoon op wit zand of vlas laten lopen. Hou wel rekening mee dat de kippen dit vlas heerlijk het hok uitgooien. Kippen kopen kost niets.
Vlas is een natuurlijk product, dat na te zijn bewerkt, gebruikt kan worden als bodembedekking met name in paardenstallen, maar ook wel in de rundveehouderij. Vlas is een stofvrije bodembedekking. Ideaal dus voor paarden die luchtwegklachten, een allergie hebben of graag van tarwestro eten.
Je kan als ondergrond gewoon zand nemen, hierdoor zakt de urine de grond in, maar is lastig qua schoonhouden en onderhoud. Ook kan je beton laten storten, wat een duurdere optie is, maar wel goed voor de hoeven en makkelijk schoon te houden.
De ideale ondergrond
De perfecte bodem voor paarden is een gevarieerde bodem: zacht, hard, ruw, kleine stenen, grote stenen, zacht zand, hard zand, beton: elke stap zal op een andere manier inwerken op de hoef.
Met vlas kun je linnen maken, maar het zit ook in brandslangen en fietspaddestoelen. En het is net zo sterk als glasvezel.
Hoeveel bodembedekking voor een goed stalbed? Paarden op stal hebben een goede dikke laag bodembedekking nodig van minstens 15 tot 20 cm over de gehele stalvloer. Deze dikte moet door gehele stal zijn, beter kun je ook geen plek leeg laten.
In de landbouw wordt vlas wel het broertje van hennep genoemd. Dit gewas wordt ook al duizenden jaren verbouwd. Net als bij hennep moeten de vezels en houtdelen van elkaar worden gescheiden en van de plant worden ook stof (linnen, kant en touw) en olie gemaakt.
Vlas (ook wel Vlasstro of Vlasstrooisel genoemd) is net als Stro een bijproduct uit de vlasteelt. Daar wordt het geteeld wordt voor zowel de zaden voor de productie van lijnzaadolie als voor de vlasvezels voor de productie van linnen of vloeipapier.
Een de belangrijke eigenschappen van Vlas is dat het erg goed vocht absorbeert tot wel 450% zijn eigen gewicht in tegenstelling tot houtkrullen welke qua absorptie zitten rond de 300%. Tevens heeft Vlas een sterk ammoniakbindende vermogen, waardoor urinelucht en andere vieze geuren minder snel zullen overheersen.
Stro is de traditionele bodembedekking voor in de stal. Het ziet er warm en gezellig uit en het paard heeft wat te knabbelen als het veel uren per dag op stal staat. Bovendien is stro in vergelijking met andere strooisels erg goedkoop.
Om de week een ½ tot 1 volledige baal bijstrooien. Om de 12 weken het strooisel volledig verwijderen, de stal grondig schoonmaken en opnieuw vers strooisel aanbrengen. Bij het overschakelen van traditioneel stro op vlaslemen geeft u uw paarden best een beperkte portie hooi of stro ter beschikking.
Houtvezel of stro zijn een prima alternatief. Deze nemen ook veel vocht op en ze zijn goedkoper. Een bijkomend voordeel van houtvezel is dat het zeer snel droogt. Stro is echter ook een smakelijk en voedzaam hapje voor je kippen.
Wanneer je bodembedekking voor een kippenren gebruikt, kun je beter geen zaagsel of hennepvezel gebruiken. Het is beter om fijne of grove beukensnippers te gebruiken. Zand of aarde kan ook, maar dan blijft het kippenhok droog.
Kies voor een zachte bodem welke zorgt dat de eitjes niet kapotvallen, hiernaast neemt het vocht op en dit zorgt ervoor dat de legkast langer schoon blijft. Enkele bedekkers voor het legnest zijn: houtkrullen, hennepvezel, zaagsel of stro voor de wintermaanden.
Stro kan als ruwvoer dienen voor een paard en voor afleiding zorgen als een paard dit eet terwijl het op stal staat. Stro is onder te verdelen in haverstro, tarwestro en gerststro. Vooral haverstro vinden veel paarden lekker.