In het tweede kwartaal van 2022 was 3,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. Een jaar eerder, in het tweede kwartaal van 2021, was dat nog 4,3 procent. In het tweede kwartaal van 2021 was het
REGIO • In de provincie Zuid-Holland is 4,1 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat cijfer is een stijging van 0,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. Daarmee is de werkloosheid in Zuid-Holland bijna het hoogst van Nederland. Alleen in Groningen zijn procentueel meer werklozen (4,4 procent).
De jeugdwerkloosheid nam het sterkst af, 3,2 procentpunt bij jonge mannen en 1,8 procentpunt bij jonge vrouwen. Bij 25- tot 65-jarigen was de afname minder groot. Bij 65-plussers steeg de werkloosheid.
Urk heeft laagste werkloosheid van Nederland: 'Urkers werken veel en hard' Nergens in Nederland ligt de werkloosheid zo laag als op Urk.
Volgens de voorlopige resultaten voor de maandelijkse indicatoren op basis van de Enquête naar de Arbeidskrachten van Statbel, het Belgische statistiekbureau, bedroeg de werkgelegenheidsgraad van 20-64-jarigen 73,4% in juli 2022. De werkloosheidsgraad van 15-64-jarigen bedroeg 4,8%.
Sommigen zijn werkloos geworden maar hoeven niet meer naar werk te zoeken. Het betreffen vrijgestelden omwille van leeftijd (oudere werklozen) of beroepsverleden, vrijgestelde werklozen met bedrijfstoeslag (bruggepensioneerden) en vrijgestelden om sociaal-familiale redenen.
Werkloosheid. In 2021 was de werkloosheid onder personen met een Nederlandse achtergrond 3,3 procent. Van de personen met een westerse migratieachtergrond was 5,5 procent van de beroepsbevolking werkloos, in de groep met een niet-westerse migratieachtergrond was de werkloosheid 8,6 procent.
Opvallend is dat er eind 2021 alleen in Tsjechië, Duitsland en Nederland meer vacatures waren dan werklozen. In de overige 15 landen waren er meer werklozen dan vacatures.
Tot 2021 was het werkloosheidspercentage het laagst in Zeeland. In 2021 was de werkloosheid het laagst in Noord-Brabant. Sinds 2015 is het werkloosheidspercentage het hoogst in Groningen, in 2021 samen met Zuid-Holland.
Het aantal werklozen is in augustus 2022 verder toegenomen tot 378 duizend. Dat is 3,8 procent van de beroepsbevolking. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen met 18 duizend per maand.
MADRID – Spanje staat op de lijst van de Europese Unie opnieuw bovenaan wat betreft de werkloosheid. Het werkloosheidspercentage in Spanje was in april 13,3% wat net iets meer is dan Griekenland met 12,7%. Het gemiddelde werkloosheidspercentage van de eurozone is 6,8% en van de Europese Unie 6,2%.
3 Alle werklozen bij elkaar kosten in Nederland ongeveer 9,5 miljard euro aan uitkeringen. En daarnaast nog zo'n 2 miljard aan de re- integratieaanpassingen om mensen weer aan het werk te helpen. a Hoeveel is dat per Nederlander per jaar?
Het aantal werklozen neemt al zeven kwartalen op rij af. De werkloze beroepsbevolking bestaat uit alle 15- tot 75-jarigen die in Nederland wonen en geen betaald werk hebben, maar wel recent naar werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn.
U heeft 3 maanden of langer recht op een WW-uitkering. Hoe lang uw WW-uitkering precies duurt, hangt af van uw totale arbeidsverleden en het moment waarop u werkloos bent geworden. De maximale duur van de WW-uitkering is 24 maanden.
Een gemiddelde van 5 tot 7 maanden
Zij hebben binnen 5 maanden een nieuwe baan. Starters doen er iets langer over, zij ondertekenen na gemiddeld 7,5 maand een contract. De wat oudere werkzoekende, de mensen vanaf 45 jaar, doen gemiddeld het langste over het zoeken naar een baan. Zij deden er meer dan 8 maanden over.
Stap 1: schrijf je in als werkzoekende bij VDAB
Kies voor de werksituatie 'ik ben werkloos en vraag of krijg een werkloosheidsuitkering'. Let wel: heb je een opzegtermijn van langer dan 2 maanden én moet je je opzegtermijn niet of niet volledig doen? Dan moet je je tijdens je opzegtermijn al inschrijven.
Volgens de oude meetmethode was het aantal werklozen in oktober 2021 277 duizend, terwijl het volgens de nieuwe methode met 107 duizend stijgt naar 284 duizend. Het aantal werkenden kende vanwege de nieuwe meting een stijging van 172 duizend, waardoor de teller toenam van 9,2 miljoen naar 9,3 miljoen.
Het leek in 2019 beter te gaan met het aantal werkzoekenden in Rotterdam. Voor de crisis waren er 17.640 op zoek naar een baan. Het CBS presenteerde afgelopen week cijfers tot en met mei, waaruit bleek dat er eind mei meer dan 25.000 werkzoekenden waren in de regio.
De beroepsbevolking kan worden onderverdeeld in de werkzame en werkloze beroepsbevolking. In het tweede kwartaal van 2022 behoorden 9,5 miljoen mensen tot de werkzame beroepsbevolking, 93 duizend meer dan het kwartaal ervoor. De werkloze beroepsbevolking bestond uit 327 duizend personen.
Een van de grote oorzaken is vergrijzing, en dat die eraan zit te komen, weten demografen al jaren. Vergrijzing betekent dat er meer mensen met pensioen gaan dan er op de arbeidsmarkt bij komen. Sectoren met hoge vergrijzing zijn op dit moment onder meer de overheid, onderwijs en transport.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
Werkgelegenheid. De werkloosheid in de Europese lidstaten loopt steeds verder terug, maar is door de coronacrisis gestegen. In mei 2021 was 7,3 procent van de gehele beroepsbevolking werkloos. In 2019 was dit nog 6,4 procent.
In 2020 nam de werkloosheid weer toe, onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond het meest. Was in 2014 nog 16,5 procent van de niet-westerse beroepsbevolking werkloos, vervolgens daalde dit naar 7,3 procent in 2019 en steeg vorig jaar naar 8,2 procent.
De IAB-werkloosheidsgraad van 15-64-jarigen daalt naar 5,4% In het eerste kwartaal van 2022 bedraagt de IAB-werkloosheidsgraad van 15-64-jarigen 5,4%. Dat is 0,4 procentpunt minder dan in het vierde kwartaal van 2021 (5,8%) en 1,3 procentpunt minder dan in het eerste kwartaal van 2021 (6,7%).
De jaarlijkse kostprijs van immigratie voor België zou volgens dezelfde Twitteraar 11 miljard bedragen, maar ook hiervoor wordt weinig bewijs aangevoerd. Een recente, uitgebreide studie van de Nationale Bank van België toont aan dat de kostprijs van immigratie heel moeilijk in één vaste som te vatten valt.