Eerst wordt loszittend pleisterwerk verwijderd. Met een plamuurmes worden de voegen van de te behandelen barsten en scheuren vrijgemaakt, waarna het oppervlak wordt opgeschuurd. Hierna wordt het plafond ontvet en het overbodige stof weggehaald. Nu kunnen de scheuren worden opgevuld met opvulmiddel.
Onzichtbaar een spack plafond repareren kan bijvoorbeeld met Alabastine Doe het Zelf Spack. Dat is spackverf in een spuitbus om plaatselijk wat beschadigingen bij te werken. Er is ook Alabastine Spackvuller verkrijgbaar voor het vullen van scheuren in spackwerk.
Kleine scheurtjes in stucwerk repareren
Krab losse stukjes weg met een verfkrabber en maak de ondergrond stofvrij. Maak het vulmiddel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Smeer de scheurtjes dicht met behulp van een plamuurmes. Laat drogen en schuur de reparaties glad met fijnkorrelig schuurpapier.
Oneffenheden wegwerken
Ontdek je putjes en gaatjes in je plafond? Dan moet je die eerst opvullen met een gladde plamuur. Nadat het plamuur is opgedroogd, schuur je alles mooi glad. Op die manier bekom je een mooi en effen eindresultaat.
Je zorgt eerst voor 'iets' waartegen je kan werken, een stuk gyproc dat je in het gat lijmt of je spuit het gat eerst op met pur schuim (echt simpel zal dat ook niet zijn, goed ontstoffen en licht bevochtigen). Daarna werk je daar in laagjes tegenaan.
horizontale scheuren zijn vaak gevaarlijker dan verticale scheuren. Verticale scheuren ontstaan vaak door onvoldoende dilatatie. En zijn meestal niet gevaarlijk. Horizontale scheuren ontstaan daarentegen veel moeilijker en kunnen wijzen op funderingsproblemen.
Je muur repareren doe je zo
Stap 1: krab een smalle scheur iets verder uit met een schroevendraaier of verfkrabber. Er moet ruimte voor de muurvuller zijn om zich te hechten. Bladderende verf of loslatende kalk steek je weg met een plamuurmes.
Scheuren in het stucwerk zijn absoluut te repareren. Zeker glad stucwerk is prima te repareren, ook door de beginnende doe-het-zelver. Bij stucwerk met structuur is dat lastiger. Sterker nog, dit is praktisch onmogelijk 'onzichtbaar' te herstellen.
Dit is een kant-en-klaar product voor plaatselijk bijwerken van spackspuitwerk binnenshuis. Het eindresultaat is overschilderbaar en het product is eenvoudig in gebruik.
U kunt de spack-sierstructuur op verschillende manieren aanbrengen. Voor kleine oppervlakken kunt u kiezen voor kant-en-klare spack uit een spuitbus. Bij grotere oppervlakken: maak de gips aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Plaats de gips in de spatmolen (ookwel crepimolen en sputterbak genoemd).
Veel woningen worden opgeleverd met een plafond of muur met een gestructureerde laag. Dit spuitwerk heet Spack. Vanwege de zuigende werking van spack is een speciale voorbehandeling nodig om een vlekkerig resultaat en baanvorming te voorkomen.
De spack wordt door middel van een machine op de muur gespoten, hierdoor is de naam spack spuiten ontstaan. Allereerst wordt er een meslaag aangebracht die als ondergrond dient voor de volgende laag. Oneffenheden worden weggewerkt waardoor de tweede laag beter tot zijn recht komt. De tweede laag is de afkorrellaag.
Spack is een gladde pasta die door een hoge druk compressor als een korrelstructuur wordt aangebracht op uw wanden of plafond. U kunt zelf de korrelgrootte en dikte bepalen van een grove tot fijne korrel.
De scheuren die ontstaan in een plafond of een muur door het zetten van materialen zijn goed zelf te repareren. Dergelijke scheurtjes ontstaan vaak doordat materialen als beton of de voegen bij de muren nog vocht bevatten vanuit de bouw van het huis.
Een zetscheur is een scheur in de constructie die ontstaan is als gevolg van zetting. Meestal is zetting een éénmalig verschijnsel (nadat de fundering volledig belast is met de opbouw) en er ontstaat wel een scheur, maar de constructie blijft verder stabiel.
Scheurtjes in stucwerk met korrel kunnen heel simpel kunnen opgevuld met Repair Express Pleister: Deze kit met korrel is hier speciaal voor ontwikkeld. Enkel de scheur opvullen en afwerken. Door de structuur en kleur vormt de scheur straks één geheel met de ondergrond.
Bij een nieuwbouwwoning moet u er altijd rekening mee houden dat deze nog een jaar of vier de tijd nodig heeft om zich te zetten. Dit betekend dat de woning nog niet geheel strak op zijn fundering rust en nog op ze juiste plek moet gaan zakken.
Verticale scheuren in muren hebben meestal te maken met de fundering. Het gewicht van de muur kan zichzelf niet goed voortzetten op de fundering, waardoor deze van boven naar beneden gaat scheuren. Dit is vaak wat minder erg, omdat er een nieuw evenwicht ontstaan.
Een hele mooie en relatief goedkope oplossing voor een lijst langs het plafond is de platte (Joodse) plint. Deze wordt aangebracht door een stucstop langs het plafond aan te brengen. De prijs van een platte plint ligt rond €18 per meter.
Kleine scheurtjes, barsten en gaatjes herstel je door ze op te vullen met Gyproc® Vuller Mix (pasta) met het Gyproc® plamuurmes (10 mm breed). Over het algemeen volstaat één laag. Is toch een tweede laag nodig, wacht dan steeds tot de eerste laag volledig droog is vooraleer deze aan te brengen.
Omdat spachtelputz een zeer harde wandafwerking is is deze erg moeilijk aan te helen of te repareren. Uiteraard zijn hiervoor reparatiemortels voor te verkrijgen maar u zult dergelijke reparatie in een muur of plafond altijd blijven zien.