De verticuteerhark heeft verschillende tanden voor verschillende toepassingen. Met de gepunte tanden kunnen mos en gazonvilt worden verwijderd en door de hark te draaien kan tuinafval bijeen worden geharkt met de geronde, dicht op elkaar staande tanden.
Verticuteerhark. De verticuteerhark heeft twee kanten. Een met scherpe, korte messen en een met lange, minder scherpe messen. Gebruik de kant met de korte messen om te verticuteren.
Zowel een verticuteerhark als een verticuteermachine is voorzien van scherpe messen. Door met deze messen door het gras te gaan snij je de bovenste laag van de grasmat weg.Hiermee verwijder je de viltlaag en eventueel onkruid. Met beide gereedschappen kan je dus uitstekend het mos bestrijden in je gazon.
De beste koop verticuteerhark – Gardena Combisysteem verticuteerhark. Al jarenlang is Gardena een betrouwbare fabrikant van hoogwaardig tuingereedschap. Ook in de wereld van verticuteerharken is Gardena één van de beste merken. Dat bewijst de Gardena Combisysteem verticuteerhark.
Gras verticuteren met een hark is – vanzelfsprekend – een stuk arbeidsintensiever dan wanneer je dit met een verticuteermachine doet. Maar voor de kleinere gazons kun je prima verticuteren met een verticuteerhark zoals de Talen Tools - Verticuteerhark.
Heeft je gazon ook een verticuteerbeurt nodig? Strooi dan kalk na het verticuteren.
Eerst grasmaaien of verticuteren? Voordat je gaat verticuteren is het aan te raden om eerst het gazon te maaien. Dit zorgt er namelijk voor dat de messen (of de hark) van de verticuteermachine goed de bodem kunnen bereiken. Zorg er ook voor dat het gazon licht vochtig is voordat je begint met verticuteren.
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.
Een verticuteermachine is ontworpen om de viltlaag en de dood gras, mos en ander organisch materiaal uit het gazon te verwijderen. Het werkt door middel van messen die in de bodem van het gazon worden geduwd en de viltlaag doorsnijden, waardoor er kleine gaatjes in de bodem ontstaan.
Als je gazon veel vilt en mos produceert zal je jaarlijks moeten verticuteren, zo houdt je het bij en wordt het niet een te grote klus. Bovendien heeft het mos en de viltlaag geen verstikkende werking op het gazon. Als de vilt laag minder dan 1 cm is kan je om het jaar verticuteren.
Niet meer verticuteren is natuurlijk geen oplossing. Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen.
Op welk moment van de dag moet ik verticuteren? In het voorjaar en najaar is deze vraag minder van toepassing omdat temperaturen vaak tussen de 12 en 20 graden liggen.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet dieper te verticuteren dan ongeveer 3 tot 5 millimeter. Als je te diep verticuteert, kan dit de wortels van het gras beschadigen, wat de gezondheid van het gazon kan schaden.
Je kunt de wortels van mos samen met de bovenste laag, de viltlaag, van het gazon doorsnijden door te verticuteren. Als je verticuteert, haal je mossen, onkruid en dode grassen – die vormen de bovenste laag – weg uit je grasmat. Er zijn speciale verticuteerharken voor of je kunt het met een verticuteermachine doen.
Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk.
Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten. Zo bevorder je een vlot herstel en groeit je gazon na enkele weken weer netjes dicht. Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad.
Verticuteer het gazon nu éénmaal in de breedte richting. Dat wil zeggen in rechte banen in de breedte over het gazon. U kruist als het ware de verticale banen.
Verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Doe dit alleen in het voorjaar (maart t/m mei) en in het najaar (eind augustus t/m oktober). In de zomer is het te heet en droog.
Met de hand verticuteren is vrij zwaar werk, zeker als het om een groot gazon gaat. Een verticuteermachine doet het werk voor u, bij een apparaat met opvangbak is het ook niet nodig om het dode materiaal af te harken. Er zijn systemen met gebogen pinnen, hiermee wordt vooral los materiaal uit de grasmat gehaald.
Bereid de grond voor; verwijder onkruid, stenen en oude grasresten. Meet de grootte van je gazon en bereken hoeveel graszaad je nodig hebt. Betreed het gazon de eerste weken na het zaaien zo min mogelijk. Wacht 3 weken voordat je het gazon maait.
Uw gazon bemesten voorafgaand aan het verticuteren is sterk aan te raden. De reden hiervoor is dat het gras dan al in de groei is. Hierdoor kan uw grasmat lekker doorgroeien waardoor kale plekken eerder dicht zijn.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Kalk en mest zijn beiden erg belangrijk en vormen de basis voor je gazononderhoud. Strooi kalk ruim voordat je het gazon gaat bemesten, 3 tot 4 weken van tevoren is voldoende. Je gazon heeft tijd nodig om de voedingsstoffen van het kalk op te nemen. Pas dan kan je gazon de mest goed opnemen.