Hedera's willen niet te lang droog staan maar ook niet continu met hun wortels in de nattigheid staan. Geen zorgen, Hedera's zijn zeer vergevingsgezind. Een goede balans vinden is niet ingewikkeld. Doorgaans is het genoeg om een keer per week een flinke scheut water te geven.
Als je de plant teveel water of mest geeft, heeft dit zeker nadelige gevolgen voor de groei van je hedera. Bij teveel mest overbelast je de wortels, waardoor de plant de voeding niet kan verwerken. Als je de klimop bovendien te vaak water geeft, gaan de wortels niet dieper in de grond op zoek naar water.
De geelgroene bloemen in de herfst maken plaats voor donkerpaarse tot zwarte besjes die tot in de winter blijven zitten. Er zijn twee soorten hedera algemeen verkrijgbaar: Hedera helix (gewone klimop) en Hedera hibernica (Ierse klimop). Klimop is volledig winterhard en goed bestand tegen droogte.
Klimop witte schimmel is een van de meest voorkomende oorzaken van een zieke Hedera. Het is een schimmel die zich snel verspreidt en er daardoor voor zorgt dat het Hedera blad geel wordt en afsterft. De Spintmijt kan ook bij de Hederaplant voor problemen zorgen.
Hedera water geven
Zorg er voor dat de grond van de Hedera altijd lichtvochtig is. Voorkom, bij het water geven, dat er zich een laagje water aan de onderzijde van de plantenpot vormt. Dit kan op den duur wortelrot veroorzaken, doordat de wortels dichtslaan bij te veel water.
Hedera licht / standplaats
De standplaats maakt weinig uit. De Hedera doet het goed in de halfschaduw, maar je kunt hem eventueel ook op een licht of zonnig plekje neerzetten. Laat de klimop plant wel geleidelijk wennen aan een zonnige plek, en houd er rekening mee dat de blaadjes lichter kleuren in de zon.
En dat ze ondiep wortelt en dus geen heel zware diepe pot nodig heeft om goed te groeien, maakt klimop tot een van de weinige kamerplanten die ook in een lage schaal kunnen worden geplaatst. In de tuin is klimop niet veeleisend, hij doet het goed in vrijwel elke bodem en groeit in de zon, halfschaduw en zelfs schaduw.
Hedera grond & voeding
De Hedera is van nature erg sterk en groeit vooral goed wanneer hij geplant wordt in een voedselrijke grond. Gebruik bijvoorbeeld Pokon Tuinplanten Grond. Deze potgrond bevat voldoende voeding voor jouw Hedera voor 6 tot 8 weken. Daarna kun je Pokon Plantenvoeding of voedingskegels gebruiken.
Hedera's willen niet te lang droog staan maar ook niet continu met hun wortels in de nattigheid staan. Geen zorgen, Hedera's zijn zeer vergevingsgezind. Een goede balans vinden is niet ingewikkeld. Doorgaans is het genoeg om een keer per week een flinke scheut water te geven.
Veelgestelde vragen over Klimop gaat dood
Bruine bladeren kunnen duiden op verschillende problemen, zoals te veel of te weinig water, ongeschikte bodemgesteldheid, onvoldoende licht of ziekten en plagen.
Om klimop zo gezond mogelijk te houden, is het raadzaam deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes voor bemesting zijn april (na de vorst) en augustus. Hiervoor is speciale hedera-meststof verkrijgbaar. Bij bemesting is het belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
De gewone groene klimop is het sterkst.
Andere belangrijke voordelen. Bovengenoemde voordelen zijn niet de enige voordelen waar je op kunt rekenen in het geval je een Hedera bodembedekker wilt kopen. Onze bodembedekkers zijn namelijk uitstekend bestand tegen wind en behouden ook in een strenge winter hun blad.
Koemestkorrels de ideale mest voor Klimop
Strooien en dan inharken. De korrels vallen dan snel uiteen en de voedingsstoffen zijn dan snel beschikbaar voor de hedera planten.
Hoe snel groeit mijn hedera? Onze hedera hibernica groeit een halve meter per jaar tot maximaal een meter per jaar. Natuurlijk voldoende voeding en normale weeromstandigheden. Een natte zomer of koude winter zorgt ervoor dat de hedera hibernica minder hard zal groeien.
Klimop is een groenblijvende, houtige klimplant die bij voorkeur groeit op zwak zure tot kalkrijke, matig droge tot matig vochtige gronden. De soort is schaduwminnend, maar kan ook in lichtrijke omstandigheden best lange tijd overleven.
Tevens wordt klimop vaak ingezet als bodembedekker. Hedera kan wel 400 jaar oud worden een stamomtrek van 1 meter halen.
De standaard klimop (Hedera Helix) heeft wat kleinere blaadjes en is daarom iets minder snel volgroeid dan de Ierse klimop (Hedera Hibernica). Voor de Helix kunt u ongeveer uit gaan van zo'n 25 tot 50 centimeter per jaar.
Bij een hedera schutting van ijzerwerk gebruikt u alleen bindbuis of binddraad om de hedera's netjes vast te zetten. De planten worden dan in het ijzeren hekwerk gedraaid of gevlochten. De planten kunnen zich nergens aan vasthechten, dus is het ijzeren hekwerk echt nodig.
Niet de bladeren of bessen eten
De hedera is alleen giftig wanneer het blad of de bessen gegeten worden. Je kunt de plant zonder problemen aanraken.
De wortels van de klimop dringen diep in de voegen en kunnen er nauwelijks worden uitgehaald. Bij het planten moet daarom goed worden bedacht, of klimop de juiste keus is en of het muurwerk daartegen bestand is.
Oorzaken van Bruine Klimopbladeren:
Als de plant wordt blootgesteld aan te veel direct zonlicht, kunnen de bladeren verbranden en bruin worden. Onvoldoende water: Klimop heeft regelmatig water nodig. Als de grond te droog wordt, kunnen de bladeren uitdrogen en bruin worden.