Het Onderzoeksinstituut voor Kindervoeding adviseert vooral koolzaadolie voor babyvoeding. Onder andere vanwege het hoge gehalte aan omega-3. We weten allemaal dat de liefde en zorg van de ouders het meest belangrijke voor een gezonde ontwikkeling van baby's is.
Gebruik voor baby's altijd plantaardige olie. Plantaardige olie wordt geperst uit zongerijpte vruchten en zaden van planten. Geschikte oliën zijn o.a. : Kokosolie.
De verloskundige heeft vanaf het begin af aan geadviseerd een druppeltje / theelepeltje olie toe te voegen aan de fles en dit 1x per dag en dan afbouwen.
Door een beetje olie aan een hapje toe te voegen bevat een hapje veel meer energie dan zonder olie. Bij een hapje van 100 gram kun je door een theelepeltje olie de energiewaarde verdubbelen.
Een baby van 6 maanden mag dingen eten zoals:
Groenten als broccoli, spinazie, pompoen, andijvie, bietjes, avocado, en sla. Fruit als banaan, mango, perzik, appel, peer, abrikoos, meloen en papaya. Ongezoete pap. Pasta, rijst, brood, en aardappel.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Ook voor jonge kinderen is een kleine hoeveelheid elke dag prima. Denk aan 100% pindakaas of 100% notenpasta zonder zout of suiker.
Hij laat in dit onderzoek zien dat de hoge concentraties aan oliezuur, dat zich in grote hoeveelheid in olijfolie bevind, de stratum corneum (de hoornlaag van de huid, de bovenste laag van de opperhuid) verzwakt, met droogheid, eczeem en irritaties van de baby huid tot gevolg.
Wat kun je doen als je baby harde ontlasting heeft? Als je borstvoeding geeft helpt het om de baby wat langer aan een borst te laten drinken tot deze helemaal soepel gedronken wordt. Zo krijgt je baby ook de vetten uit de moedermelk goed binnen.
Om obstipatie bij baby's te verhelpen moeten de darmen weer in beweging komen. Veel ouders zijn bang voor luie darmen door laxeren, dat is gelukkig een fabel. Darmen stoppen juist met bewegen als ze vol poep zitten. Het beste laxeermiddel is macrogol, dat werkt alleen op de poep en is niet prikkelend op de darmen.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Constipatie bij uitsluitend flesvoeding
HiPP 2 BIO Combiotik® opvolgmelk bevat onder meer belangrijke voedingsvezels (GOS van lactose). Deze voedingsvezels helpen de ontlasting los te maken en dus te verzachten.
OLIJFOLIE. Drink olijfolie op een lege maag in een kop heet water met een beetje citroensap of honing, het versnelt de samentrekkingen van de galblaas door de afscheiding van galzouten te stimuleren, die de spijsvertering bevorderen.
Etherische olie en baby's
Het vernevelen van etherische olie in een Geurwolkje diffuser kan je introduceren vanaf 3 maanden. Begin met 1-2 druppeltjes en vermijd pepermunt, eucalyptus, fris briesje en kaneel nog even.
Voeg afhankelijk van de hoeveelheid pap een koffielepel tot eetlepel vetstof toe. Dit maakt het papje smeuïger en geeft een baby voldoende energie om te groeien en zich te ontwikkelen.
Hoe jonger het kind, des te minder olie wordt gebruikt. De huid van baby's en zuigelingen is zeer dun en heeft in vergelijking met volwassenen een hoge vochtigheidsgraad. De huid reageert gevoelig op oliën en daarom is een lage dosering van oliën in een drager aan te raden.
Dit kan ervoor zorgen dat je baby minder melk drinkt dan hij nodig heeft. Let er daarom goed op dat je niet te veel van het meel in de voeding mengt. Obstipatie en darmkrampjes. Johannesbroodpitmeel kan ook juist een boosdoener zijn, als blijkt dat je baby meer moeite krijgt met poepen of last krijgt van darmkrampjes.
Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. Uw kind poept minder dan 3 keer per week. De poep blijft te lang in de dikke darm en wordt daardoor hard en droog. Soms zijn het losse keutels.
Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie voorspelt dat de zonnebloemolie door de oorlog in Oekraïne binnen vier tot zes weken op. Voedselbedrijven zijn naarstig opzoek naar alternatieven. Sommigen komen daarbij uit bij de omstreden palmolie.
Hoe vaak een kind poept verschilt enorm
Bij borstvoeding kan een kind 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is. Bij flesvoeding heeft een kind meestal 1 tot 3 keer per dag ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Baby's poepen meestal één tot acht keer per dag (al zijn er ook baby's die maar één keer per week poepen zonder dat het problemen oplevert). Als je kind ouder wordt en vaste voeding gaat eten, neemt de frequentie van het poepen vaak af.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Waarom moet je ei en pinda vroeg introduceren? Door vroeg pinda en ei te introduceren, kunnen veel allergieën worden voorkomen. Een voedselallergie kan ontstaan als voedsel via een beschadigde huid, zoals eczeem, in het lichaam komt. De huid is niet de juiste plaats om voor het eerst met voedsel in aanraking te komen.
Van belang is wel dat de pindakaas die aan baby's wordt gegeven zo min mogelijk toegevoegde suikers en zouten moet bevatten. Veel baby's vinden pindakaas de eerste keer niet zo lekker vanwege de plakkerige structuur. De meeste baby's zijn pas gewend aan een smaak na 8 tot 10 keer proeven.