Zorg dat je op al je apparaten met dezelfde Apple ID bent ingelogd. Om deze optie later in te stellen, open je Systeemvoorkeuren en log je in met je Apple ID als je dat nog niet hebt gedaan. Klik op 'Apple ID', klik op 'iCloud' in de navigatiekolom en selecteer de voorzieningen die je wilt gebruiken.
Bestanden en instellingen vanaf je oude Mac verplaatsen
De migratie van je bestanden en gegevens wordt nu gestart, dit kan naargelang de grote van de bestanden enige tijd duren. Soms duurt een migratie wel enkele uren. Daarna kun je de nieuwe Mac gebruiken met alle oude bestanden en instellingen die je hebt verplaatst.
Op de oude Mac
Open Migratie-assistent in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Apps'. Klik vervolgens op 'Ga door'. Wanneer u wordt gevraagd hoe u de gegevens wilt overzetten, selecteert u de optie om gegevens over te zetten naar een andere Mac. Klik vervolgens op 'Ga door'.
Kies in het Apple-menu in de hoek van het scherm de optie 'Systeemvoorkeuren'. Kies in het Systeemvoorkeuren-menu in de menubalk de optie 'Wis alle inhoud en instellingen'.
Start op de oude Mac de 'Migratie-assistent' en klik op 'Ga door'. De Migratie-assistent is te vinden onder applicaties -> Hulpprogramma's -> Migratie-assistent. Selecteer de optie om gegevens over te zetten naar een andere Mac en klik op 'Ga door'.
Er wordt in Time Machine automatisch elk uur een reservekopie gemaakt van de laatste 24 uur, elke dag van de laatste maand en elke week van alle vorige maanden. Wanneer de reservekopieschijf vol is, worden de oudste reservekopieën verwijderd.
Stap 5: Wis alle inhoud en instellingen
Herstart je Mac en druk de cmd⌘ + R in tijdens het opstartproces tot het Apple logo verschijnt, laat daarna los. Klik op de optie 'Schijfhulpprogramma' en open je harde schijf. Open het tabblad 'Wissen' en wis de complete schijf.
Op de opstartschijf staat de systeemsoftware van macOS. De interne schijf is meestal de opstartschijf, maar je kunt ook opstarten vanaf een externe harde schijf of een cd of dvd waarop systeemsoftware is bewaard. Zie Een andere opstartschijf voor de Mac selecteren.
Meestal kun je je Mac opnieuw opstarten door Apple-menu > 'Herstart' te kiezen. In sommige gevallen echter, bijvoorbeeld als de Mac niet meer reageert, moet je de computer mogelijk op een andere manier opstarten. Houd de aan/uit-knop van je Mac ingedrukt totdat de Mac wordt uitgeschakeld.
Waarom je iMac of MacBook opnieuw installeren? (schone installatie) Een schone installatie zorgt ervoor dat softwarematige problemen verwijderd worden. Ook zorgt het opnieuw installeren ervoor dat ongewenste bestanden die in de loop der tijd op je Mac zijn geplaatst verwijderd worden.
In de Mac App store kan je het installatieprogramma voor Mac OS X of macOS gratis downloaden. Dit is de versie die ook op je Mac staat. Na het downloaden open je het installatieprogramma en volg je de aangegeven stappen. In plaats van de interne "Macintosh HD" te selecteren kies je dan gewenste externe opslag.
iCloud-reservekopie maakt een kopie van de gegevens op uw iPhone, iPad en iPod touch. Als u een reservekopie van uw apparaat op iCloud hebt staan, kunt u heel eenvoudig een nieuw apparaat configureren of de gegevens op een van uw bestaande apparaten herstellen.
De duur van een migratie hangt af van verschillende factoren, zoals: Het aantal gebruikers dat u migreert. De begindatum die u selecteert voor de migratie. Hoe langer de tijdsperiode, hoe langer een migratie duurt.
Je persoonlijke bestanden, zoals Word- en Excel-bestanden, kun je eenvoudig via de verkenner naar een mapje op je usb-schijf slepen. Om ze daarna te kopiëren naar je nieuwe laptop. Via het thuisnetwerk kun je de tussenstap met de usb-schijf overslaan en de bestanden rechtstreeks slepen naar je nieuwe computer.
U kunt Windows 10 op uw Apple Mac met behulp van Boot Camp-assistent gebruiken. Als u Windows eenmaal installeert, kunt u door simpelweg uw Mac opnieuw op te starten, gemakkelijk omschakelen tussen macOS en Windows.
Gemiddeld kun je een Mac zo'n zeven jaar gebruiken. Je kunt in deze tijd nog zonder problemen je besturingssysteem blijven updaten naar de nieuwste versie. Na deze zeven jaar is je computer eigenlijk aan vervanging toe.
Als uw Mac niet compatibel is met de nieuwste macOS-versie, kunt u mogelijk wel upgraden naar een eerdere macOS-versie, zoals macOS Big Sur, Catalina, Mojave of High Sierra.
In het kort: als je een MacBook normaal gebruikt (internetten, studeren, werken, filmpjes kijken) gaat een MacBook zeker acht jaar mee. In veel gevallen gaat hij zelfs nog langer mee.