's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Ons lichaamsgewicht schommelt dagelijks en per persoon kan het wel verschillen tot meer dan 2 kilo. Ondanks dat je lichaam wel veranderd en je wel afvalt, lijkt je soms zwaarder.
Kant en klare maaltijd eten (pizza, lasagne,…)
Dit zorgt dus weer voor een stijging in de hoeveelheid lichaamsvocht en dus een stijging in lichaamsgewicht. Als je een kant en klare maaltijd eet kan je dus gemakkelijker meer dan 1 kilo aankomen op een dag tijd, maar dat heeft dus niet perse iets te maken met vetmassa!
Je weegt in de ochtend minder zwaar, omdat je lichaam volgens wetenschappers 's nachts veel vocht is verloren en daarom wat uitgedroogd is.
Na een keertje uit eten meteen 1-2 kg zwaarder zijn terwijl het afvallen tergend langzaam gaat.
1 gram koolhydraat bindt zich in je lichaam aan 3 gram water. Ze kunnen dus tot wel 3x hun gewicht in vocht vasthouden. Dit is dus vaak wat er gebeurd als je één 1 dag 2 kilo aankomt wanneer je de volgende ochtend op de weegschaal gaat staan na een flinke eetbui. Je kan zomaar 2 kilo zwaarder zijn dan de vorige dag.
Heel veel mensen kennen het, je staat 's ochtends op de weegschaal en je bent ineens 1-2 kilo zwaarder dan de dag ervoor. Een plotselinge stijging van het gewicht is zeker niet gek, maar het wordt niet veroorzaakt door een enorme stijging in vetmassa of spiermassa. Maar waardoor komt dit dan wel? en darminhoud.
Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks afgevoerd worden.
Een weegschaal die ook het percentage lichaamsvet meet, is hierbij misschien een oplossing om je vooruitgang te volgen. Het ideale moment om jezelf te wegen is 's ochtends, nadat je naar het toilet geweest bent en voor het ontbijt. Hierdoor krijg je de meest nauwkeurige berekening.
De zaterdag, zondag en maandag zijn daarom niet echt de uitgelezen weegdagen. Uit het onderzoek blijkt dat vrijdagochtend waarschijnlijk het beste moment is.
Het is dus onmogelijk om een halve kilo per dag vet te verliezen, maar je kan wel een halve kilo per dag lichaamsgewicht verliezen. Stel dat je één dag weinig zout eet, zeer weinig koolhydraten eet en eventueel wat sport. Dan zal je zien dat je de dag erna gemakkelijk meer dan 1 kilo minder weegt op de weegschaal.
Weeg jezelf vóór het douchen
Doe het 't liefst ook voordat je hebt gedoucht. Je huid is namelijk het grootste orgaan van het lichaam en neemt makkelijk vocht op. Na het zwemmen of een douche, kan je huid wel 1 tot 3 kopjes water opnemen. Daardoor lijk je zo een paar pondjes zwaarder dan je daadwerkelijk bent.
Een kilo vet is 9000 kcal, maar een kilo lichaamsvet is slechts 7700 kcal (omdat daar ook nog andere vloeistoffen tussen zitten). Om dit kwijt te raken moet je dus ongeveer 15 dagen in dit calorietekort verkeren. Met andere woorden: in een maand tijd (30 dagen) kan je dus ongeveer 2 kilogram lichaamsvet verliezen.
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.
Het kan bij zowel krachttraining als duursport voorkomen dat je op de weegschaal geen verschil ziet of zelfs aankomt in gewicht. Dat kan komen omdat je meer spierweefsel ontwikkelt. Laat je dus niet ontmoedigen. Als je intensief sport, kun je ervan uitgaan dat je vetmassa kwijt bent.
Dan is het nog steeds mogelijk dat je lichaam extra vocht aan het vasthouden is. Een veelvoorkomende reden is dat je de vorige dag een ongebruikelijk zoute maaltijd hebt gegeten. Zout neemt vocht op – niet voor niets krijg je dorst na een portie chips of frietjes.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
's Ochtends lichter
Prima als je dan weegt maar onthoudt: tegen de middag is de vochtbalans genormaliseerd. Je hebt dus niet ineens 's middags extra vetmassa opgebouwd. Het is dus een beetje zelfbedrog, dat wegen 's ochtends.
Vaak start je met intermittent fasting omdat je kilo's wilt afvallen. Je verbrandt sneller vet als je minder koolhydraten eet. En je raad het al je gaat nog beter vet verbranden als je 16 uur per dag niets eet.
Een kilo lichaamsvet bevat 7000 kcal. Met een dagelijks energietekort van 500 kcal doe je er dus toch 14 dagen over om 1 kg vet te verliezen. De weegschaal zal misschien wel een groter verschil laten zien, maar dit is dan meestal vocht en eventueel zelfs spiermassa.
Het is alsof je op een plateau of ondergrens qua gewicht zit. Het is normaal dat je in de eerste weken sneller afvalt. Dat komt doordat je lichaam in deze eerste fase veel vocht verliest. Vervolgens zal het gewichtsverlies langzamer gaan.
Hoeveel calorieën je tijdens een nacht verbrandt, is afhankelijk van de tijd dat je in bed ligt en je lichaamsgewicht. Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur.
Nee, je kunt niet zwaarder worden als je minder eet dan je nodig hebt. Als je minder energie via eten en drinken binnenkrijgt dan je verbruikt, val je in principe af. Wel is het belangrijk om op een gezonde manier minder te gaan eten.
Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram). Wie dagelijks een half uur wandelt kan daarmee één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar afvallen.
Je krijgt van hardlopen dorst, en de koolhydraten die je na afloop consumeert, houden ook water vast.Wat ook een rol speelt, is dat je spieren vocht nodig hebben om te herstellen. Dit zou kunnen verklaren waarom je tijdelijk een beetje zwaarder bent na een training.