U heeft geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) meer nodig voor een mantelzorgwoning op uw eigen terrein. De regels voor de bouw van een mantelzorgwoning zijn eenvoudig. Vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. Daarvoor is ook geen vergunning nodig.
Zowel degene die mantelzorg krijgt als de mantelzorgverlener mag in de mantelzorgwoning wonen. De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal één huishouden. Dit huishouden mag bestaan uit maximaal twee personen, van wie minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verleent.
Buiten de bebouwde kom mag u voor de duur van de mantelzorg zonder vergunning een bouwwerk van maximaal 100 vierkante meter bouwen. Binnen de bebouwde kom gelden in grote lijnen dezelfde eisen als voor een aanbouw: niet te hoog en niet te groot in verhouding tot het te bebouwen oppervlak.
Een persoon met een handicap. Een persoon die in aanmerking komt voor een tegemoetkoming van de Vlaamse Sociale Bescherming (vroeger zorgverzekering). Een persoon die hulp nodig heeft om zelfstandig te wonen. Ofwel de zorgverlener, indien de hulpbehoevende personen gehuisvest blijven in de hoofdwoning.
Een mantelzorgwoning mag maximaal 15 jaar blijven staan. Als daarna meer tijd nodig is, moet er tegen die tijd een vergunning worden aangevraagd.
Je kan een mantelzorgwoning financieren via een persoonlijke lening, via je lopende hypotheek, mits je genoeg overwaarde hebt en in sommige gevallen kan je een hypotheek afsluiten op de mantelzorgwoning. Een mantelzorgwoning kan ook worden gefinancierd door de overheid.
In de tuin wordt op kosten van de ouders een mantelzorgwoning gebouwd. De dochter hoeft niets te betalen voor de woning als de ouders er niet meer wonen. Wat zijn de fiscaal-juridische gevolgen? De ouders bouwen hun mantelzorgwoning op grond van hun dochter.
Het is dus afhankelijk van in welke gemeente u woont om te kunnen beoordelen welke regels op de woning van toepassing zijn. Het zal in veel in gemeenten in beginsel niet toegestaan zijn om met twee gezinnen een woning te bewonen.
U heeft geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) meer nodig voor een mantelzorgwoning op uw eigen terrein. De regels voor de bouw van een mantelzorgwoning zijn eenvoudig. Vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. Daarvoor is ook geen vergunning nodig.
De mantelzorgwoning heeft maximale maten. De woning (inclusief het dak) mag maximaal 5 meter hoog en 100m2 groot zijn. Wilt u een grotere woning bouwen, dan moet u wel een vergunning bij de gemeente aanvragen.
U kunt voor de mantelzorgwoning een eigen huisnummer aanvragen bij de gemeente. Voor alle financiële regelingen, zoals uitkeringen en toeslagen, zijn beide huishoudens dan zelfstandig.
Een vergunning voor een pre-mantelzorgwoning kunt u aanvragen via het Omgevingsloket online. Het is verstandig om vooraf na te vragen welke eisen uw gemeente stelt, zodat u weet of uw aanvraag kans maakt.
Bent u benieuwd geworden naar de prefab mantelzorgwoning prijzen of wilt u in kaart brengen welke kosten er komen kijken bij het bouwen hiervan? Wij hanteren een indicatieve vanaf prijs van €2000 per vierkante meter. Dit is inclusief BTW. Uw mantelzorgwoning is vervolgens sleutel klaar.
Enkele in het oog springende voorwaarden zijn: de zorgwoning mag een bepaalde grootte niet overschrijden (de 'ondegeschikte' woning beslaat maximaal 1/3 van de totale oppervlakte als de zorgwoning zich intern bevindt en is maximaal 50m² als de zorgwoning in een bijgebouw wordt geplaatst of als het gaat om een ...
Een kleine woning van ongeveer 18 vierkante meter kan 550 euro per maand kosten. Voor een grote mantelzorgwoning van 100 vierkante meter bent u 1300 euro per maand kwijt. Wilt u extra's in de woning, dan betaalt u meer. Soms moet u de woning minimaal een of twee jaar huren en kunt u de huur daarna pas opzeggen.
Mantelzorgcompliment. Het Mantelzorgcompliment is een bedrag van 200,- euro waarmee de overheid haar waardering voor mantelzorgers laat blijken. Om dit jaarlijkse bedrag te ontvangen moet diegene waarvoor je zorgt een aanmeldingsformulier van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) invullen.
Elke modulaire woonunit wordt bovendien op maat gemaakt en is dus uniek. Voor de kwalitatieve afwerking bieden we een breed assortiment aan stijlvolle en duurzame houten gevelbekledingen. Onze modulaire units zijn verkrijgbaar vanaf € 1950/m².
Aparte huishoudens
Een ander voordeel van de registratie als een “zorgwoning”, is dat de overheid jullie als twee aparte gezinnen beschouwt. Jullie worden elk afzonderlijk belast. Het feit dat je met één of meerdere ouderen of hulpbehoevenden woont, heeft geen invloed op jouw sociaalrechtelijke uitkeringen.
Reacties. Er zijn geen consequenties bij inschrijving op uw woonadres als u een koopwoning hebt. Wel moet ivm een eventuele hypotheekaftrek de betaalde huur beneden een bepaalde grens zijn. Er geldt een vrijgesteld bedrag hiervoor.
U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Ouders kunnen mede-eigenaar van de woning worden zonder erin te wonen door een deel van de koopsom te betalen. Zij lenen op die manier geld aan de kinderen. De fiscus eist wel dat daar een minimale vergoeding tegenover staat. Het kind moet dus huur betalen aan de ouders of een aflossing.
Schenk- en erfbelasting
Ingeval de mantelzorgwoning juridisch als een onroerende zaak kwalificeert, is deze woning via zogeheten natrekking automatisch eigendom geworden van de kinderen, ongeacht of de ouders de woning hebben bekostigd en geplaatst.
Sinds 1 november 2014 is er geen vergunning meer nodig voor plaatsing, wel gelden de minimale regels van het Bouwbesluit. Een kangoeroewoning is een pand met twee zelfstandige woonruimtes. Deze ruimtes staan binnen met elkaar in verbinding via een (afsluitbare) deur.
Definities Mantelzorg en huisvesting i.v.m. mantelzorg:
Voor mantelzorgwoningen gelden dezelfde voorwaarden als voor andere vergunningsvrije bouwwerken, zoals een aanbouw of een bijgebouw. Ook mag een bestaand gebouw gebruikt worden als mantelzorgwoning. In alle gevallen moet u wel voldoen aan het Bouwbesluit.