Wilt u een boom snoeien, verplanten (verplaatsen) of kappen? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Met een 'boom' wordt bedoeld: een gewone boom, een conifeer, een hulst of een heel grote struik (heester).
Voor elke boom met een stamomtrek vanaf 80 centimeter (gemeten op 1,30 meter hoogte) die u wilt kappen, heeft u een kapvergunning nodig. Eerst mochten bomen (dikker dan 80 cm) in particuliere tuinen vaak zonder vergunning gekapt worden. Dit mag nu niet meer.
Heb ik een vergunning nodig om een boom in mijn tuin te kappen? In sommige gemeenten is er een verbod om bomen te kappen of te verplaatsen. U moet in dat geval een vergunning aanvragen. Soms is een vergunning niet nodig, maar moet u de kap wel melden.
Wanneer je bomen gaat kappen zonder vergunning kan de rechter je daarvoor een boete opleggen. Vaak is dit dan een boete voor het "Negeren van een gemeentelijke bepaling", het rooien van bomen waar eigenlijk een schriftelijke vergunning voor moeten worden aangevraagd. Het boete bedrag ligt dan rond de 750,- euro.
Voor het illegaal kappen van een boom kunt u bestuursrechtelijk, privaatrechtelijk en zelfs strafrechtelijk worden aangepakt. Een boom kappen zonder vergunning kan u zomaar een boete opleveren van een paar duizend euro.
Een Conifeer is zowel een boom als een heester. Wanneer deze laag wordt gehouden doormiddel van snoeien blijft dit een heester zonder stam, echter wanneer de kans wordt gegeven kan de Conifeer uitgroeien tot volwaardige boom.
Voor zeer grote bomen met een grote stamdiameter (vanaf 80 cm) moet u ook een kapvergunning krijgen van de gemeente, waarvoor een vergoeding wordt gevraagd. Afhankelijk van de gemeente kunnen ze tussen de 30 en 80 EUR kosten.
"Een beetje boom is al gauw 8.000 euro waard." Dat een boom grote ecologische waarde heeft is bij de meeste mensen wel bekend. Maar boomtaxateur Joost Verhagen legt uit dat het voortijdig kappen van bomen ook nog eens flink wat geld kost. De kennis over de baten van een boom kan beter, vindt Verhagen.
Hoe kan ik achterhalen of er een vergunning nodig is en of die ook is verleend? Of uw buren een vergunning nodig hebben, kunt u nakijken op de website omgevingsloket online. Door het beantwoorden van een aantal vragen komt u erachter of uw buren wel of geen vergunning nodig hebben voor het nieuwe bouwwerk.
Hieronder vallen alle bomen die minstens vier meter hoog zijn en op 1,50 meter van de grond een stamomtrek hebben van minstens 40 cm. Ook hier is het kappen van monumentale bomen verboden. Indien de boom ziek of dood is, mag je deze zonder vergunning vellen.
De gemeente moet de aanvraag voor een kapvergunning beoordelen binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag. Deze termijn kan éénmaal met zes weken worden verlengd. De gemeente kan de beoordeling opschorten wanneer aanvullende gegevens van de aanvrager gewenst zijn.
Toch gebeurt het soms dat een boom een direct gevaar is voor zijn omgeving. De gemeente mag de boom dan kappen of fors snoeien zonder een vergunning aan te vragen. Dat heet een noodkap.
Alleen de eigenaar van de grond waar de boom op staat kan een kapvergunning aanvragen. Dus een huurder van een woning kan zelf geen kapvergunning aanvragen. De regels voor kapvergunningen worden per gemeente vastgesteld en vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en ook via 'Omgevingsloket Online'.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan. Ga bij problemen eerst in gesprek met uw buren.
De Nederlandse wet geeft aan dat in de periode van 15 maart tot 15 september geen bomen omgehakt of weggehaald mogen worden. Vaak moet je bij het rooien van bomen een kapvergunning aanvragen en wordt geadviseerd om het rooien door een professioneel bedrijf uit te laten voeren.
Om in het Landelijk Register van Monumentale Bomen te worden opgenomen, moet een boom minstens 80 jaar oud zijn en gezond. Daarnaast wordt gekeken of een boom beeldbepalend is, cultuurhistorisch waardevol of dat de boom een bijzondere soort of cultivar is.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Als u de vergunning niet krijgt, kunt u het besluit aanvechten. Grofweg drie procedures zijn mogelijk om alsnog de gewenste vergunning te krijgen: Indiening bezwaarschrift. Op basis van uw bezwaren moet het bestuursorgaan een nieuwe beslissing nemen.
Hoe hoog mag een boom zijn? Daar is gemakkelijk een antwoord op te geven. Zo hoog als de boom kan groeien zonder zwaarwegende en buitenproportionele hinder te veroorzaken. Zo is het en daar zult u het mee moeten doen.
Berekeningswijze waardepaling van bomen
De Basiswaarde wordt berekend door de oppervlakte (cm2) van de stamdoorsnede op 130 cm boven het maaiveld te vermenigvuldigen met de eenheidsprijs (E).
Wanneer we de straal van de cilinder r en de hoogte h noemen, bekomen we het volume V eenvoudig als de oppervlakte van het grondvlak (een cirkel met oppervlakte π r²) × de hoogte: Op deze manier wordt echter verondersteld dat de omtrek of de straal niet verandert met de hoogte, wat in werkelijkheid niet zo is.
Geldigheidsduur vergunning
Een verleende vergunning is één jaar geldig. Dit betekent dat u na het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor de activiteit kappen binnen één jaar ook tot kappen moet overgaan.
Voorheen (vóór 1 oktober 2010) stond deze vergunning bekend onder de naam kapvergunning, maar heet nu de omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstand. De regels verschillen van gemeente tot gemeente en daarom is het van belang bij je eigen gemeente na te vragen wat de specifieke eisen zijn om een boom te kappen.
Een kapmachtiging is een toelating om bomen te mogen kappen. Voor alle kappingen in een bos die niet leiden tot ontbossing, moet je een kapmachtiging aanvragen. Een kapmachtiging vraag je aan het Agentschap voor Natuur en Bos.