De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide, ons 'uitlaatgas'. Bij ernstig longemfyseem raken sommige longblaasjes met elkaar vergroeid. Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen.
Als longblaasjes eenmaal kapot zijn, kunnen ze niet meer herstellen. Daarom kan de longfunctie bij longemfyseem niet meer verbeteren. De behandeling van longemfyseem richt zich op behandeling van verschijnselen van de ziekte. De symptomen van longemfyseem ontstaan niet plotseling, maar geleidelijk.
Nee, kapotte longblaasjes in de longen kunnen niet meer verbeteren. Als een longblaasje eenmaal kapot is, blijft hij kapot. Maar de longblaasjes die niet kapot zijn, gaan beter werken als je stopt met roken. En de longblaasjes gaan niet meer kapot door het roken en hoesten.
Door ontstekingen in je longen gaan je longblaasjes langzaam kapot.Hierdoor krijg je klachten als hoesten en benauwdheid.
Longemfyseem is helaas niet te genezen. Toch kunt u een goede levensverwachting hebben als u gezond leeft en een goede behandeling krijgt. Bij een lichte vorm van longemfyseem kunt u vaak zonder zware klachten leven. Uw longen werken nog voor meer dan de helft goed en u heeft niet vaak klachten.
De wanden van de longblaasjes raken zo beschadigd dat ze niet meer goed werken. De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide, ons 'uitlaatgas'. Bij ernstig longemfyseem raken sommige longblaasjes met elkaar vergroeid. Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen.
Idiopathische longfibrose is een chronische ziekte. De gemiddelde levensverwachting na de diagnose is volgens studies 3 tot 5 jaar. Het verloop van de ziekte kan sterk variëren van persoon tot persoon. Bij sommigen kan ze traag evolueren of verschillende jaren stabiel blijven.
Af en toe een sigaret roken kost je vijf jaar van je leven
Gelegenheidsroken kost dus levensjaren. Ook al rook je weinig: het blijft zeer slecht voor je gezondheid. Daarnaast heeft roken heeft een groter effect op het overlijdensrisico dan bijvoorbeeld alcohol of overgewicht.
De levensverwachting van mannen met COPD is gemiddeld 8 jaren korter dan die van mannen zonder COPD (waarvan 3 gezonde levensjaren)4. Vrouwen met COPD leven gemiddeld 10,5 jaren korter dan vrouwen zonder COPD (waarvan 4 gezon- de levensjaren).
Longblaasjes worden vernietigd. Longen verliezen hun elasticiteit, de longblaasjes scheuren en er ontstaan grote luchtholten. Er is minder longweefsel om zuurstof op te nemen en koolstofdioxide af te geven.
Bij volwassenen die nooit rookten is dit 1 op 100 (2). Dit betekent dat het nooit te laat is om te stoppen met roken. Een deel van de longcellen kan zich herstellen. Rokers stoppen soms niet omdat ze denken dat de schade aan de longcellen toch onherroepelijk is, maar dat is dus een verkeerd argument.
Tussen 16 en 25 weken zwangerschap worden in je longen de kleinste vertakkingen van de luchtwegen (bronchioli) aangelegd. Ook worden het weefsel (epitheel) en de vaatjes aangelegd, waaruit later je longblaasjes (alveoli) gevormd worden.
Op plekken waar de longblaasjes beschadigd zijn, kunnen de medicijnen of cellen vervolgens de kapotte blaasjes repareren of vervangen. Op die manier kan dit programma de kosten van de gezondheidszorg verlagen en de kwaliteit van leven en de maatschappelijke participatie van deze groep longpatiënten verhogen.
Laatste fase van COPD
Bij COPD worden de klachten in de loop van de jaren steeds erger. In de laatste fase van COPD worden de klachten snel erger. We noemen dit de palliatieve fase. De arts probeert dan vooral de ziekte draaglijk voor je te maken (volgens de richtlijn palliatieve zorg).
Medicijngebruik. Luchtwegverwijders en ontstekingsremmers zijn de belangrijkste medicijnen bij de behandeling van COPD. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes rondom de luchtwegen verslappen, waardoor de luchtwegen bijna direct verwijden en de kortademigheid vermindert.
Als je als patiënt je goed aan de beweeg- en leefregels houdt, kan COPD heel lang stabiel blijven. Belangrijk is het zoveel mogelijk voorkomen van eerder genoemde longaanvallen.
Sommige mensen met COPD hebben extra last van warm weer, of van koud en vochtig weer. Koude en vochtige lucht kan de longen prikkelen. Je kunt je daar op kleden of, in overleg met je arts, je medicijnen meer of minder gebruiken.
De levensverwachting van mensen met COPD is korter dan die van gezonde mensen. Voor iemand die rookt is de levensverwachting in GOLD fase 1, 0 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 2 is de levensverwachting 2 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 3 en 4 is de levensverachting 5 tot 8 jaar korter.
Roken is wat dat betreft slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken veroorzaakt bijna tien procent van al het gezondheidsverlies onder Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is één van de meest ernstigste longziekten, waarbij sprake is van voortdurende achteruitgang. De ernst van de ziekte wordt vaak uitgedrukt in zogeheten GOLD-criteria (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease).
Behandeling longfibrose
De behandeling slaat helaas vaak niet aan. Volledig herstel treedt bijna nooit op. Een positief resultaat van de behandeling kan al zijn dat er geen verslechtering optreedt. Dit is het geval bij ongeveer 50% van de patiënten.
Er bestaat geen medicijn om de fibrose te genezen. Er zijn wel medicijnen die de toename van bindweefsel in uw longen afremmen en daarmee ook de achteruitgang. Deze medicijnen heten Pirfenidone en Nintedanib.