Voor het BioNTech/Pfizer-vaccin wordt een prikinterval van 6 weken gehanteerd tussen de eerste en de tweede prik, voor Moderna 4 weken en voor AstraZeneca 12 weken.
Het minimale interval tussen twee vaccinaties van het BioNTech/Pfizer-vaccin is 21 dagen. Omdat er nu voldoende vaccin beschikbaar is, kunnen jongeren onder de 18 jaar die al één vaccinatie hebben gehad, de afspraak voor een tweede prik verkorten tot ten minste 21 dagen na de eerste prik.
Indien nodig kan de vaccinatie vanaf de leeftijd van 10 weken worden toegediend. De eerste vaccinatie kan ook een paar weken worden uitgesteld, als vaccinatie bij 13 weken niet mogelijk is. Het standaardinterval tussen de eerste en tweede vaccinatie is 2 maanden (9 weken), met een minimuminterval van 6 weken.
Simultane vaccinatie is mogelijk met mazelen-bof-rubella vaccin, geconjugeerd pneumokokken vaccin, meningokokken vaccin en rotavirus vaccin.
Simultaan vaccineren betekent dat verschillende vaccinaties gelijktijdig of op dezelfde dag gegeven kunnen worden. Voor het kind is dit het minst belastend. Bij simultaan vaccineren worden meerdere prikken gegeven.
Hoe bescherm ik mezelf tegen Hepatitis A? Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.
Wat zijn de gevolgen en de risico's als een ouder zijn kind niet laat inenten? Zolang landelijk de vaccinatiegraad meer dan 95% is, zal een kind waarschijnlijk niet ziek worden. Maar de tendens is dat die vaccinatiegraad lager wordt. Daarmee wordt de kans groter dat een kind met deze ziekten besmet raakt.
Tussen de leeftijd van 0 en 2 jaar krijgt je kind meerdere vaccinaties. Ze beschermen tegen 11 ziekten. De vaccinaties die je kindje krijgt, zijn de DKTP-Hib-HepB, De Pneumokokken-vaccinatie, de BMR en de Meningokokken-vaccinatie. Met 4 jaar krijgt je kind een DKTP-herhalingsprik.
Respecteer een tussentijd van minstens één maand tussen beide vaccins. Herhalingsdosis is niet noodzakelijk. 1 vaccin (Bexsero®) kost 86,56 euro. Sommige mutualiteiten voorzien een kleine tussenkomst.
“Uit ervaring weten we dat heel wat ouders hun kind wel laten vaccineren maar vergeten om het bewijs binnen te brengen, of het verloren zijn”, klinkt het. Ouders die weigeren het verplichte vaccin te laten toedienen, riskeren een geldboete van maximaal 800 euro en een gevangenistraf van maximaal een maand.
Wacht niet tot het laatste moment. Maak, indien mogelijk, 4 tot 6 weken vóór vertrek een afspraak. Bijna alle vaccinaties werken langere tijd. Je kunt dus meestal ruim van tevoren komen.
Het Rijksvaccinatieprogramma start daarom vanaf de leeftijd van 3 maanden. Bij uitbraken van de betreffende ziektes in de omgeving wordt soms al gestart op de leeftijd van 4 weken. Ook bij reizen naar het buitenland kunnen baby's vanaf 4 weken zo nodig de eerste vaccinaties krijgen.
Na een aantal herhalingen is je kindje voor langere tijd beschermd. Dit geldt voor de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). Daarom krijgt je kindje wanneer het rond de 3 maanden is opnieuw een vaccinatie tegen deze ziekten. Daarnaast beschermt deze prik tegen hib-ziekte en hepatitis B.
In het eerste jaar word je opgeroepen om je baby te laten vaccineren tegen de ziektes difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. Dit zijn geen onschuldige ziektes, die gelukkig door het vaccinatieprogramma bijna niet meer voorkomen.
Er is geen medische reden om bij een gezond kind van het vaccinatieschema uit het Rijksvaccinatieprogramma af te wijken. Kan het om gezondheidsredenen of praktische redenen echt niet anders? Bespreek dit dan eerst met het consultatiebureau.
Na 4 prikken is je kindje in principe voldoende beschermt tegen de ziekten uit het vaccinatieprogramma van het Rijks Vacinatie Programma (RVP). Uit onderzoek is gebleken dat de werking van het vaccin na enkele jaren begint af te nemen.
Bij volwassenen is altijd een serie van drie vaccinaties nodig voor een goede opbouw van de bescherming. De tweede vaccinatie volgt ongeveer 1 maand na de eerste.De derde vaccinatie volgt 5 maanden na de tweede.
Hepatitis A is over het algemeen een minder ernstige vorm van hepatitis die vooral bij kinderen voorkomt. Hepatitis B wordt overgedragen van moeder op kind bij de geboorte, door seksueel contact of contact met bloed. In Nederland komt hepatitis B vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen en bij sekswerkers.
Na 3 prikken zijn verreweg de meeste mensen levenslang beschermd tegen hepatitis B. Zij kunnen de ziekte niet meer krijgen, en dus ook niet meer overdragen. Sommige mensen zijn na 3 prikken nog niet volledig beschermd. Dit zijn vooral mensen met hiv of hepatitis C en mensen die ouder zijn dan 40 jaar.
Waarom wordt de pneumokokkenprik vaak samen met de griepprik gegeven? Antwoord. De huisarts bepaalt of hij de patiënten voor beide prikken tegelijk uitnodigt. Door mensen tegelijkertijd uit te nodigen voor de pneumokokkenprik en de griepprik hoeft de patiënt maar één keer naar de praktijk te komen.
Hoe vaak komt pneumokokkenziekte voor in Nederland? Elk jaar worden ongeveer 10.000 mensen van alle leeftijden in Nederland opgenomen in het ziekenhuis met een pneumokokkenziekte. Ongeveer 2.500 mensen per jaar krijgen invasieve pneumokokkenziekte.
Bij het Janssen-vaccin heb je maar één prik nodig.